Η κυβέρνηση σπρώχνει άρον άρον τους εργαζόμενους στην πρόωρη συνταξιοδότηση προκειμένου να «κουρέψει» τις αποδοχές από 20% έως και 40% και να αποφύγει το πικρό ποτήρι των απολύσεων στον δημόσιο τομέα.
Με διευκρινιστική εγκύκλιο που αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, τα υπ. Εργασίας και Οικονομικών αναμένεται να ξεκαθαρίσουν ότι και οι άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με ανήλικο ή ως τρίτεκνοι, παράλληλα με τη μητέρα των παιδιών τους (σύζυγο) και όχι διαζευκτικά, ο ένας από τους δύο, όπως ίσχυε έως τώρα. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να ευνοηθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ ή λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους.
Αναμένεται να ανοίξουν «τρία παράθυρα» στο ασφαλιστικό για πρόωρη-μαζική εξόδο καθώς θα ξεκαθαρίζουν οι «γκρίζες» περιοχές των δύο ασφαλιστικών νόμων του περασμένου καλοκαιριού. Ετσι:
*Οσοι άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι έχουν 3 παιδιά αποκτούν και αυτοί δικαίωμα πρόωρης εξόδου. Αυτό σημαίνει ότι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα στο 52ο έτος με 21 έτη υπηρεσίας το 2011 (και 55ο στο 2012) και μπορούν να κάνουν χρήση οποτεδήποτε στο μέλλον. Αυτό το δικαίωμα ασκείται ταυτόχρονα με τη χρήση του ίδιου δικαιώματος από τη μητέρα των παιδιών. Σε αυτά τα έτη ασφάλισης μπορούν από φέτος να αθροιστούν και πλασματικά χρόνια (στρατού, σπουδών, ανεργίας κ.ά.) εκτός των πλασματικών από τα παιδιά. Και αυτό καθώς δεν μπορούν οι ασφαλισμένοι να κάνουν διπλή χρήση του ίδιου προνομίου, τη μία για θεμελίωση δικαιώματος και την άλλη για πρόωρη «έξοδο».
*Οι άνδρες δικαιούνται πρόωρης σύνταξης με ανήλικο παιδί, παράλληλα με τη χρήση του ίδιου δικαιώματος από τη μητέρα. Ξανά εδώ ισχύουν οι ίδιες προϋποθέσεις αναγνώρισης και πλασματικών ετών ασφάλισης.
*Οσοι δημόσιοι υπάλληλοι είναι ασφαλισμένοι στο ειδικό καθεστώς του ΙΚΑ μπορούν, σε εθελοντική βάση, να καταφύγουν στις κοινές διατάξεις του ιδρύματος προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν. Την ευχέρεια αυτή αναμένεται να εκμεταλλευτούν οι γυναίκες, καθώς μέσω αυτής της οδού συμπληρώνουν ευχερέστερα τα απαιτούμενα ασφαλιστικά όρια.
Με τις ανωτέρω διευκρινίσεις, συν τις διατάξεις για την αναδρομική ισχύ της ρύθμισης για έξοδο με ανήλικο και 18,3 έτη στον ιδιωτικό τομέα (χωρίς -κατ' ανάγκη- να έχουν συμπληρώσει και την ηλικία των 50 ετών) αναμένεται να πυροδοτηθεί και νέο κύμα συνταξιοδοτήσεων.
Αυτό το επιδιώκει η κυβέρνηση προκειμένου να μην υποχρεωθεί σε απολύσεις στο Δημόσιο.
Οι συντάξεις παραμένουν «παγωμένες» σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και η έξοδος από την εργασία συνεπάγεται «κούρεμα» των αποδοχών, δηλαδή μείωση των πληρωμών του Δημοσίου κατά 20%-40%.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου