Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Σε επαγρύπνηση οι Υπηρεσίες Υγείας 17 ασθενείς με ιο Η1Ν1 βρέθηκαν στην Ήπειρο! Εμβολιασμούς συστήνουν οι γιατροί

• Το «καμπανάκι» του κινδύνου έχει χτυπήσει και για τις υγειονομικές υπηρεσίες της Ηπείρου, λόγω της αύξησης με σταθερό ρυθμό των κρουσμάτων της περίφημης γρίπης Η1Ν1 στην περιοχή μας.
Ήδη μέσα σε διάστημα 15 ημερών, από τις 10 έως τις 25 Ιανουαρίου, βρέθηκαν θετικοί στον συγκεκριμένο ιό συνολικά 17 ντόπιοι ασθενείς, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι παιδιά! Οι φορείς του ιού της γρίπης προέρχονται μάλιστα,  πλην του Νομού Ιωαννίνων και από την Άρτα και την Θεσπρωτία!
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες εξετάστηκαν από το Πανεπιστημιακό Μικροβιολογικό Εργαστήριο συνολικά 53 δείγματα ασθενών με γρίπη. Από αυτούς περίπου το ένα τρίτο, δηλαδή 17 άτομα,  βρέθηκαν θετικά στον ιό. Ποσοστό σημαντικό, που είναι σίγουρα αρκετό  για να θέσει σε επαγρύπνηση νοσοκομειακά ιδρύματα και φορείς υγείας της περιοχής μας, ώστε να αντιμετωπίσουν τυχόν αύξηση των κρουσμάτων.

ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΜΕ ΙΟ
Αναλυτικά, το Εργαστήριο εξέτασε 39 δείγματα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, απ’ τα οποία ο ιός της γρίπης εντοπίστηκε στα 12, εννέα δείγματα που στάλθηκαν σ’ αυτό από το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», εκ των οποίων βρέθηκαν θετικά τα δύο, τρία δείγματα από την Άρτα, απ’ τα οποία ο ιός εντοπίστηκε στα δύο και τέλος δύο δείγματα που απέστειλε το Νοσοκομείο Φιλιατών, απ’ τα οποία το ένα βρέθηκε θετικό στην γρίπη.

ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα δεδομένα από το τμήμα επιδημιολογικής επιτήρησης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) η εξάπλωση της γρίπης είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο αυτή την περίοδο, αφού η Ελλάδα έχει εισέλθει στην αναμενόμενη εποχική δραστηριότητα της γρίπης, το επικρατέστερο στέλεχος της οποίας στη χώρα μας είναι φυσικά ο ιός Η1Ν1.

ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ

Πιο επικίνδυνη είναι η γρίπη όταν «χτυπάει» ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως άτομα που υποφέρουν από χρόνια προβλήματα υγείας. Μέχρι στιγμής οι ασθενείς που χρειάστηκε να νοσηλευθούν  σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας λόγω του ιού από την αρχή  Ιανουαρίου ανέρχονται σε 54 πανελλαδικά, ενώ έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του συνολικά οκτώ άτομα, που συγκαταλέγονταν όμως σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΣΩΖΕΙ
Τα συμπτώματα πάντως της γρίπης μπορεί να μετριάσει ο αντιγριπικός εμβολιασμός, όπως επισημαίνουν ειδικοί λοιμωξιολόγοι. Τα εμβόλια εξάλλου μειώνουν και  τις πιθανότητες των επιπλοκών που συνεπάγεται σε πολλές περιπτώσεις η μόλυνση με τον ιό Η1Ν1. Για τον λόγο αυτό  άνθρωποι που αντιμετωπίζουν χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας θα πρέπει, αν δεν το έχουν κάνει ακόμα, να εμβολιαστούν έστω και τώρα, που έχει αρχίσει η δραστηριότητα της γρίπης.

ΜΕΤΡΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Οι γιατροί συστήνουν παράλληλα ως βασικότερα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, για την αντιμετώπιση της εποχικής έξαρσης της γρίπης τα εξής:
• Τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών.
• Σωστή χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, η οποία πρέπει να ξεκινά όσο το δυνατόν συντομότερα, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
• Συνέχιση του εμβολιασμού έναντι της γρίπης των ευπαθών ομάδων, καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς και ιδιαιτέρως του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού με κύριο στόχο την προστασία των ασθενών τους.

proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου