Με το άνοιγμα του Ενιαίου Μισθολογίου σε υπουργεία, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα υποδέχεται το οικονομικό επιτελείο την τρόικα από τις 7 Φεβρουαρίου.
Οι επικεφαλής της τρόικας, Σερβάζ Ντερούζ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ και Κλάους Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναμένεται να θέσουν επί τάπητος τα πλέον κρίσιμα ζητήματα: * Τη θολή εικόνα για νοσοκομεία, ΟΤΑ, Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και νομικά πρόσωπα και δη στην απόκλιση των μεγεθών του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης.
* Τις ΔΕΚΟ, με έμφαση στις συγκοινωνίες, δεδομένου ότι πρέπει να περικοπεί κονδύλι περίπου 800 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 600 εκατ. εκτιμάται ότι θα προέλθουν από μισθολογικές δαπάνες.
* Το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων σε υπουργεία και ευρύτερο δημόσιο τομέα από το οποίο προσδοκούν εξοικονόμηση πόρων άνω του 1 δισ. ευρώ ή περίπου 0,5% με 0,7% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, ώστε η συνολική μισθολογική δαπάνη να περιοριστεί στο 10% του ΑΕΠ από περίπου 11,7% τα τελευταία χρόνια.
Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου ανατέθηκε στις ιδιωτικές εταιρείες Hay Group και Icap Group η εκπόνηση μελέτης έναντι 71.955 ευρώ για το μισθολόγιο. Πέρα από την καταγραφή των δημοσίων υπαλλήλων, τις αποδοχές ανάλογα με τη θέση, τις πρόσθετες αμοιβές (επιδόματα, υπερωρίες, έξοδα μετακίνησης κ.λπ.), τη διαφορά αμοιβών υπαλλήλων της ίδιας κατηγορίας ανά υπουργείο και φορέα (ΟΤΑ, ΝΠΔΔ κ.λπ.), ενδιαφέρον παρουσιάζει η μελέτη δυναμικής της απασχόλησης που αναλαμβάνει να διενεργήσει η ένωση εταιρειών. Πρόκειται για την ουσία του ζητήματος, καθώς θα ερευνήσει την κατανομή των εργαζομένων και τον προσδιορισμό της μισθολογικής δαπάνης σε τρεις περιπτώσεις:
1 Με το βασικό σενάριο της διατήρησης της δυναμικής αύξησης των μισθών και του προσωπικού.
2 Το έτερο σενάριο με την εξαγγελθείσα εισοδηματική πολιτική και την πολιτική προσλήψεων, τόσο βάσει του κανόνα 1/5 (ήτοι μία πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις) όσο και άλλων περιορισμών που αφορούν υποχρεωτικούς διορισμούς απόφοιτων στρατιωτικών σχολών και αστυνομικών σχολών, σχολής δημόσιας διοίκησης, επιτυχόντες ΑΣΕΠ, μετατάξεις από ΔΕΚΟ προς φορείς της γενικής κυβέρνησης κ.λπ.
3 Ακόμα και σενάριο με βάση τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων.
Η μελέτη, που θα εκπονήσει η ένωση εταιρειών μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, θα περιλαμβάνει και τις κατευθύνσεις που πρέπει να έχει το νέο μισθολόγιο και για τις οποίες θα ληφθούν υπόψη ακόμα και τα μισθολόγια των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το νέο μισθολόγιο, που θα εφαρμοστεί στο Δημόσιο από την 1η Ιουλίου 2011, αναμένεται να επιφέρει κατάργηση επιδομάτων, μετατάξεις ή μετακινήσεις υπαλλήλων, μείωση αριθμού εργαζομένων, καταργήσεις θέσεων και πλήρη οριζοντοποίηση των αμοιβών σε όλο τον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Το ζήτημα θα τεθεί και στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα, βάσει των στοιχείων που συλλέγουν από την περασμένη εβδομάδα τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στην Ελλάδα, και που αναμένεται να ολοκληρώσουν αυτή την εβδομάδα τον κύκλο των επαφών τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια έχουν εκφράσει ήδη τη δυσαρέσκειά τους για τη γενική κυβέρνηση, καθώς είναι πλέον εμφανής η αδυναμία συλλογής ακόμα και των στοιχείων (περίπου 650 φορείς δεν έχουν στείλει τίποτα εδώ και εφτά μήνες) σχετικά με τα οικονομικά μεγέθη τους. Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου εκφράζουν τους φόβους τους για σημαντική απόκλιση και κίνδυνο «μαύρης τρύπας» στον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης.
Προβληματισμός κυριαρχεί και ως προς τις ΔΕΚΟ, καθώς είναι γνωστό ότι η τρόικα αναζητεί δραστικές λύσεις που θα οδηγήσουν σε περιορισμό των ελλειμμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι στο στόχαστρο μπήκαν και οι εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου που έχουν φτάσει πλέον στα 21,4 δισ. ευρώ προς τις ΔΕΚΟ και στα 4,5 δισ. προς ιδιωτικές επιχειρήσεις. Οι καταπτώσεις αυτών βαραίνουν αυτόματα το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Και για το λόγο αυτό αναζητείται νέο σύστημα εγγυήσεων.
Τα τεχνικά κλιμάκια φαίνονται ευχαριστημένα μόνο ως προς το κλείσιμο του κρατικού προϋπολογισμού, που εμφάνισε έλλειμμα 22 δισ. ευρώ στα τέλη του 2010 από 36 δισ. το 2009, αλλά και για την πορεία των διαρθρωτικών μέτρων (κλειστά επαγγέλματα, φορολογικό, υγεία, τεχνικά παίγνια κ.λπ.). Αρμόδιοι παράγοντες εκφράζουν την πεποίθηση ότι οι επικεφαλής κ. Ντερούζ, Τόμσεν και Μαζούχ θα δώσουν την έγκρισή τους για την καταβολή της τέταρτης δόσης των 15 δισ. ευρώ.*
enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου