Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, σχετικά με τις συνενώσεις –ιδρύσεις σχολείων, τα Αθλητικά Σχολεία και τα ΤΕΙ



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Ταχ. Δ/νση: Α. Παπανδρέου 37
Τ.Κ. – Πόλη: 15180 - Μαρούσι
Ιστοσελίδα: www.minedu.gov.gr
E-mail: press@minedu.gov.gr


Δελτίο Τύπου                                             24/01/2011

Δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννας Διαμαντοπούλου, σχετικά με τις συνενώσεις –ιδρύσεις σχολείων, τα Αθλητικά  Σχολεία και τα ΤΕΙ
Σχετικά με τις συνενώσεις και ιδρύσεις σχολείων:
Κάθε χρόνο αποστέλλεται εγκύκλιος που αναφέρεται στη συνένωση των σχολείων. Βασίζεται στο νόμο 1566 και η λογική της είναι να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που προκύπτουν από την αλλαγή των δημογραφικών χαρακτηριστικών στις διάφορες περιοχές, αλλά και η παροχή καλύτερης Εκπαίδευσης στους μαθητές.
Η σχετική εγκύκλιος είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας. Δεν είναι ούτε νομοθετική πρωτοβουλία, ούτε καν Υπουργική Απόφαση.
Φέτος λειτουργεί για πρώτη φορά ο θεσμός του "Καλλικράτη" και  η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει διαφορετική δομή. Έχει μεγάλη σημασία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να παίξει ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων.
Τα κριτήρια για τις συνενώσεις ή τη δημιουργία νέων σχολείων είναι παιδαγωγικά. Απευθυνόμαστε στους γονείς και στους μαθητές: Δεν θέλουμε να υπάρχουν σχολεία, τα οποία θα έχουν λιγότερες δυνατότητες, λόγω μικρού αριθμού μαθητών ή μικρού αριθμού εκπαιδευτικών.
 Σχετικά με τα Αθλητικά Σχολεία:
Ο σχολικός αθλητισμός είναι κυρίαρχη προτεραιότητα. Για αυτό και στα πιλοτικά σχολεία έχουμε αύξηση των ωρών της Φυσικής Αγωγής σε διαφορετική, όμως, βάση από αυτή που ήταν για πολλά χρόνια.
Τα σχολικά πρωταθλήματα θα συνεχιστούν με καλύτερη οργάνωση και ορθολογική  χρήση δυνάμεων από τα σχολεία, τις τοπικές κοινότητες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η μικρή αναστολή στα σχολικά πρωταθλήματα οφείλεται στο γεγονός ότι πρέπει να λυθούν ζητήματα, όπως η μεταφορά των μαθητών, οι χώροι διεξαγωγής και να ρυθμιστούν οικονομικά θέματα.
Έχουμε κάνει σαφές ότι δεν μπορούν να αναλαμβάνονται υποχρεώσεις, εάν δεν έχει λυθεί εκ των προτέρων το ζήτημα της χρηματοδότησης. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τεράστια χρέη σε όλα τα επίπεδα, τα οποία δεν μπορούσαμε εκ των υστέρων να καλύψουμε.
Το επόμενο διάστημα η Υφυπουργός, Εύη Χριστοφιλοπούλου, θα έχει  συναντήσεις με Ομοσπονδίες Εκπαιδευτικών, με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με Συλλόγους Αθλητών και γονέων. Για το θέμα των Αθλητικών Σχολείων έχει γίνει μεγάλη προεργασία το προηγούμενο διάστημα και θα υπάρξει διαβούλευση.
Στόχος όλων είναι να βάλουμε τον σχολικό αθλητισμό στην πραγματική του διάσταση: τα παιδιά να αθλούνται, να αγαπούν τον αθλητισμό εντός και εκτός σχολείου, χωρίς να αποβλέπουν σε ανταλλάγματα. Τα παιδιά θα πρέπει να αθλούνται, επειδή τους αρέσει ο αθλητισμός. Οφείλουμε να διαμορφώσουμε, μέσω της πολιτικής αγωγής υγείας και διατροφής, μια κουλτούρα, ώστε ο αθλητισμός να είναι στοιχείο της καθημερινότητας και τα παιδιά να τον αγαπούν.
 Σχετικά με τα ΤΕΙ:
Υπήρξε αναταραχή σε μεγάλα ΤΕΙ  για οικονομικά θέματα. Όλη την προηγούμενη εβδομάδα ο Υφυπουργός, Ιωάννης Πανάρετος, είχε επαφές με τα συγκεκριμένα Τεχνολογικά Ιδρύματα, στα οποία δόθηκε επιπλέον οικονομική ενίσχυση. Σήμερα στα ΤΕΙ Πειραιά, Αθήνας και Θεσσαλονίκης τα μαθήματα γίνονται κανονικά. Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία συζητήσεων, ώστε να δούμε τα ακριβή προβλήματα και να επανακαθοριστούν οι απαιτήσεις των συγκεκριμένων Ιδρυμάτων, με βάση τα περσινά δεδομένα.
esos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου