Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Κατάργηση τεκμηρίων με... αποδείξεις δαπανών

"Ξήλωμα" του άδικου –όπως εφαρμόζεται τουλάχιστον- συστήματος των τεκμηρίων, που οδηγούν σε υπέρογκες φορολογικές επιβαρύνσεις ακόμα και όσους δεν έχουν καν εισόδημα, υπόσχεται για το 2013 η κυβέρνηση, στο παρά ένα όμως της έλευσης των ελεγκτών της Τρόικα που απαιτούν να πληρωθούν «εδώ και τώρα» οι φόροι του 2012.
Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει να αντικατασταθούν τα τεκμήρια από τις «Πραγματικές Δαπάνες Διαβίωσης» (αγορές, ενοίκια, δαπάνες για λογαριασμούς ΔΕΚΟ κ.α.) οι οποίες θα αποτυπώνονται στο πόθεν έσχες που θα συνοδεύει, από το 2013, την φορολογική δήλωση.
Μέσω του πόθεν έσχες θα ενημερώνεται το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο στο οποίο θα αποτυπώνεται ακίνητη περιουσία του φορολογούμενου, τα εισοδήματα του καθώς επίσης και όλα τα στοιχεία για τις καταθέσεις και τις επενδύσεις του σε ομόλογα, μετοχές κ.α.
Με τον τρόπο αυτό θα προκύπτει αυτόματα το καθαρό διαθέσιμο εισόδημα που μεταφέρεται προς ανάλωση στον επόμενο χρόνο, δηλαδή ο πλούτος που αποκτά και δικαιολογεί το «πόθεν έσχες». Το νέο αυστηρότερο σύστημα ελέγχου του «πόθεν έσχες» θα ισχύει για όλη ανεξαιρέτως την περιουσία και τις αποταμιεύσεις κάθε φορολογούμενου, δηλαδή ακόμη και για την πρώτη κατοικία, τις καταθέσεις, τις μετοχές, τα ομόλογα και τα αμοιβαία κεφάλαια που σήμερα εξαιρούνται από το «πόθεν έσχες» της Εφορίας, δηλαδή από τα «τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων».
Το μέτρο αυτό θα ευνοεί τους φορολογουμένους αν δηλώνουν μεγαλύτερα πραγματικά εισοδήματα. Στον αντίποδα όμως ίσως αποτρέπει  άλλους από το να ζητούν αποδείξεις για δαπάνες, που θα μειώνουν το δηλωθέν εισόδημά τους. Έτσι στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν και δύο επιπλέον μέτρα:
-        Να δοθεί κίνητρο για τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στις πληρωμές καταναλωτικών δαπανών, ώστε να περιοριστούν οι πληρωμές με μετρητά και οι δαπάνες αυτές να καταγράφονται αυτομάτως στο σύνολό τους και να διασταυρώνονται με τους τζίρους των επιχειρήσεων. Στα κίνητρα αυτά περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, η αυτόματη συμμετοχή των καταναλωτών σε ...κληρώσεις που θα γίνονται στο τέλος κάθε μήνα!
-        Να θεσπιστούν το 2013 επιπλέον κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων από συγκεκριμένες κατηγορίες επιτηδευματιών, όπως οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι μηχανικοί, οι ηλεκτρολόγοι, οι υδραυλικοί κ.λπ.
Σε συνέντευξη που έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να διατηρηθούν οι φοροαπαλλαγές για φορολογούμενους με εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Για εισοδήματα περίπου 20.000 έως 40.000 ευρώ σχεδιάζεται περικοπή των απαλλαγών κατά 50% ενώ για τα υψηλότερα εισοδήματα οι φοροαπαλλαγές θα καταργηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου