Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

ΑΕΙ-ΤΕΙ: Αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας

Περισσότερες ώρες θα κληθούν να διδάσκουν οι πανεπιστημιακοί από την επόμενη χρονιά. Σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει ο υπ. Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος τις βελτιωτικές τροπολογίες ώστε να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα τον Σεπτέμβριο τα πανεπιστήμια. Οι παρεμβάσεις αφορούν κυρίως ζητήματα διοίκησης που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις

Στάση αναμονής κρατάει η πανεπιστημιακή κοινότητα μέχρι να ανακοινωθούν οι αλλαγές στον νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση
Στάση αναμονής κρατάει η πανεπιστημιακή κοινότητα μέχρι να ανακοινωθούν οι αλλαγές στον νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση
Στο... ξήλωμα του νόμου για τα ΑΕΙ προχωρά η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ενώ θα ακολουθήσει η διαδικασία ανασυγκρότησης του ακαδημαϊκού χάρτη (συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων και ολόκληρων ιδρυμάτων) αλλά και η αύξηση ωρών διδασκαλίας και για τους καθηγητές των πανεπιστημίων και ΤΕΙ -όπως θα γίνει στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση- από την επόμενη χρονιά (2013-14)
Σήμερα -κατά πάσα πιθανότητα- ο υπουργός Παιδείας θα ανακοινώσει τις βελτιωτικές τροπολογίες ώστε άμεσα να «περάσουν» από τη Βουλή, και να μπορέσουν τον Σεπτέμβριο τα ιδρύματα να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα.
Με τις τελικές ρυθμίσεις έχουν συμφωνήσει και τα τρία κόμματα και κυρίως όσο αφορά στο γεγονός ότι ο προυπολογισμός για τα ΑΕΙ πρέπει να «αποσυνδεθεί» από το θέμα των εκλογών στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
Οι τροπολογίες εστιάζονται σε θέματα που αφορούν στη διοίκηση των ιδρυμάτων, τα οποία έχουν ξεσηκώσει τις σφοδρές αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας, με αποτέλεσμα για μήνες τώρα τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να υπολειτουργούν.
Ιδιαίτερα τα ζητήματα αυτά πρέπει να επιλυθούν καθώς στις 31 Αυγούστου, Τομείς, Ακαδημαϊκά Τμήματα, Σχολές και Πανεπιστήμια δεν θα έχουν διοίκηση, καθώς λήγει η θητεία διευθυντών, προέδρων, κοσμητόρων και Πρυτανικών Αρχών, με αποτέλεσμα να τίθεται άμεσα τόσο το θέμα της διοικητικής τους λειτουργίας όσο και η δυνατότητα χορήγησης πτυχίων και διπλωμάτων.
Παράταση της θητείας
Αλλαγές στον νόμο που αφορά στην εκλογή νέων Συμβουλίων Διοίκησης δεν θα γίνουν και ως εκ τούτου τα ιδρύματα θα πρέπει να προχωρήσουν στις σχετικές διαδικασίες όπως προβλέπονται στον «νόμο Διαμαντοπούλου», ενώ η θητεία των πρυτανικών αρχών θα παραταθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και όχι παραπάνω, όπως ζητούσαν οι διοικήσεις των ιδρυμάτων.
Την ευθύνη για τη διενέργεια των εκλογών θα την έχουν οι πρυτανικές αρχές (σ.σ. θα τους δοθεί και η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου ώστε να ξεπερνούν τυχόν επεισόδια σαν αυτά που έγιναν κατά το προηγούμενο διάστημα).
Στην περίπτωση που δεν γίνουν εκλογές, τα αρμόδια πρόσωπα θα έρθουν αντιμέτωπα με κατηγορίες για παράβαση καθήκοντος. Στις τροπολογίες θα προβλεφθεί επίσης ότι οι Σύγκλητοι θα έχουν στην αρμοδιότητά τους όλα τα ακαδημαϊκά θέματα και όχι τα Συμβούλια Διοίκησης, όπως προβλέπεται τώρα, τα οποία θα έχουν στην αρμοδιότητά τους μόνο οικονομικά και διοικητικά θέματα.
Επίσης οι κοσμήτορες των σχολών δεν θα διορίζονται αλλά θα εκλέγονται από τα μέλη ΔΕΠ μέσα από λίστα που θα συντάσσουν τα Συμβούλια Διοίκησης. Τέλος τα τμήματα των πανεπιστημίων θα παραμείνουν αυτόνομες ακαδημαϊκές μονάδες.
Συνάντηση
Χθες ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, συναντήθηκε με το Συντονιστικό της Συνόδου των πρυτάνεων και των προέδρων των ΤΕΙ με θέμα τις βελτιωτικές παρεμβάσεις στο ζήτημα της εφαρμογής του Νόμου για τα ΑΕΙ.
«Οπως είχαμε δεσμευτεί στις προεκλογικές δηλώσεις της κυβέρνησης, προχωράμε στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Την κάνουμε πιο αποτελεσματική, επιτυγχάνοντας ευρύτατες συναινέσεις. Δέσμευσή μου είναι ένα ανοικτό, αναβαθμισμένο, δημόσιο πανεπιστήμιο, τόνισε μετά τις συναντήσεις ο υπουργός.
Η πανεπιστημιακή κοινότητα πάντως βρίσκεται σε στάση αναμονής προκειμένου να ενημερωθεί για τις αλλαγές που αποφάσισε η κυβέρνηση, ενώ οι πρυτάνεις αποφάσισαν έκτακτη σύνοδο για την επόμενη εβδομάδα.
Εξι σημεία
Τα αιτήματα των πρυτάνεων
Οι πρυτάνεις, όπως είπαν, διεκδικούν τη διασφάλιση της λειτουργίας του δημόσιου πανεπιστημίου, η οποία διακυβεύεται από τα θεσμικά και οικονομικά αδιέξοδα, που έχουν σωρευτεί με αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας.
«Ο νόμος αυτός έγινε με μεγάλη προχειρότητα και μας έφερε τεράστια προβλήματα καθώς τα ιδρύματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν, ενώ ανέκυψαν και πολλά θέματα νομιμότητας. Οσον αφορά στη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων είναι συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας και αυτό δεν μπορεί να συνδέεται με άλλες παραμέτρους», τόνισε στο «Εθνος» ο κ. Κωνσταντίνος Ρέμελης, πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου.
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων ζητά έξι σημεία, για τις κατ' ελάχιστον απαραίτητες αλλαγές του νόμου, που εστιάζονται στα εξής:
  • Αποκατάσταση των ακαδημαϊκών και διοικητικών αρμοδιοτήτων των συγκλήτων ώστε το συμβούλιο να αποκτήσει εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο.
  • Επαναφορά των τμημάτων και των τομέων ως θεμελιωδών ακαδημαϊκών και διοικητικών μονάδων.
  • Αμεση εκλογή των πανεπιστημιακών Αρχών (πρυτάνεων, κοσμητόρων, προέδρων κ.ά.) από την πανεπιστημιακή κοινότητα.
  • Διασφάλιση της δημόσιας χρηματοδότησης των πανεπιστημίων.
  • Θεσμική και οικονομική διασφάλιση της φοιτητικής μέριμνας (σίτιση, στέγαση κ.ά.).
  • Ανάκληση των κανονιστικών πράξεων που αφορούν στον ορισμό οργανωτικών επιτροπών και τη θέσπιση της ταξινομικής ψήφου.
ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ - ΕΘΝΟΣ, 26/7/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου