Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Τελειώνει η διορία για τις δηλώσεις εισοδήματος

Τελειώνει η διορία για τις δηλώσεις εισοδήματος
Αγωνία για τα έσοδα, με 1 εκατ. δηλώσεις να μην έχουν υποβληθεί
Σιωμόπουλος Ντίνος 
 

Ο Υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, στην Βουλή κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης -φωτ.αρχείου [ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ]
 
Αντιμέτωποι με το χρόνο αλλά και τις υπέρογκες φορολογικές επιβαρύνσεις βρίσκονται περίπου 1.000.000 φορολογούμενοι που ακόμη δεν έχουν πατήσει το «κουμπί» στον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή για να υποβάλλουν τη φορολογική δήλωσής τους. Σύμφωνα με πρόσφατα απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη την ερχόμενη Τρίτη 31 Ιουλίου 2012 είναι η τελευταία ημέρα για την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.


Την ίδια στιγμή η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών ολοκλήρωσε την επεξεργασία ακόμη 369.432 φορολογικών δηλώσεων ανεβάζοντας τον αριθμό των εντύπων Ε1 που έχουν εκκαθαριστεί στα 3.096.571. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη υπολείπονται για να ολοκληρωθεί η εφετινή εκκαθάριση περίπου 2.600.000 φορολογικές δηλώσεις.

Ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ήδη από το σύνολο των 2.600.000 δηλώσεων, οι 900.000 έχουν υποβληθεί χειρόγραφα στις εφορίες και έχουν σταλεί στη ΓΓΠΣ για επεξεργασία, ενώ περίπου 400.000 δηλώσεις βρίσκονται ακόμη στις εφορίες. Παράλληλα, έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά τις τελευταίες ημέρες περίπου 300.000 και τα εκκαθαριστικά σημειώματα θα σταλούν στους φορολογούμενους με την επόμενη (7η κατά σειρά) εκκαθάριση. Ετσι, μετά από τις προσθαφαιρέσεις προκύπτει ότι περίπου 1.000.000 δηλώσεις δεν έχουν υποβληθεί και στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί αγωνία για το αν θα υποβληθούν τελικά στο σύνολό τους και το βασικότερο αν θα καταβάλουν οι πολίτες τον πρόσθετο φόρο που σε αρκετές περιπτώσεις είναι τρεις και τέσσερις φορές υψηλότερες σε σύγκριση με πέρυσι.

Για το λόγο αυτό στο υπουργείο Οικονομικών δίνουν αγώνα δρόμου τόσο με την τρόικα όσο και με τα ηλεκτρονικά συστήματα ώστε να προχωρήσει η ρύθμιση για την καταβολή των πρόσθετων φόρων έως και σε 10 μηνιαίες δόσεις για όσους έχουν δηλώσει ετήσιο εισόδημα έως και 100.000 ευρώ. Η ρύθμιση θα πρέπει κανονικά να έχει γίνει γνωστή πριν την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση. Άλλωστε αυτό ανέφερε σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο νέος υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης που τόνιζε ότι η παράταση έως τις 31 Ιουλίου είναι και η τελευταία.

Ετσι, όσοι δεν υποβάλλουν εμπρόθεσμα τη φορολογική τους δήλωσης κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμα να υπαχθούν στη ρύθμιση εξόφλησης των «φουσκωμένων» εκκαθαριστικών σε 10 δόσεις. Αυτό διότι η ρύθμιση θα αφορά μόνο τις εμπρόθεσμες δηλώσεις. Επίσης, υποβάλλοντας κανείς εκπρόθεσμα τη φορολογική του δήλωση θα πληρώσουν πρόσθετο φόρο 10% επί του ποσού των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσουν για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο ανάλογα την οικογενειακή τους κατάσταση. Δηλαδή αν κάποιος έχει ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ και πρέπει να εμφανίσει στην εφορία αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 25% αυτού του εισοδήματος, δηλαδή 2.500 ευρώ και υποβάλει εμπρόθεσμα τη φορολογική δήλωση θα πληρώσει πρόσθετο φόρο 250 ευρώ (2.500 Χ 10%) ακόμη και αν έχει συγκεντρώσει κανονικά το ποσό των αποδείξεων.

Ακόμη, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για κάθε μήνα που θα καθυστερούν να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση θα επιβαρύνονται με προσαύξηση φόρου 1,5%.

Αναφορικά με το αν θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Αυγούστου η πρώτη δόση της εφορίας που αντιστοιχεί στο 1/3 του συνολικού φόρου και τα υπόλοιπα 2/3 να «τρέξουν» σε μηνιαίες δόσεις, αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι αν εφαρμοστεί η νέα ρύθμιση πριν τις 31 Ιουλίου τότε όλο το ποσό θα μπορεί να πληρωθεί έως και σε 10 μηνιαίες δόσεις. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση έως τις 31 Αυγούστου και τα υπόλοιπα 2/3 σε 10 μηνιαίες δόσεις.

Νέα ρύθμιση ληξιπροθέσμων

Σε διαπραγμάτευση με την Τρόικα θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να περάσει η νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Στόχος είναι οι δόσεις αποπληρωμής των οφειλών να ανέλθουν σε 60 και παράλληλα να μην τρέχουν προσαυξήσεις. Ωστόσο υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις από την τρόικα γιατί ήδη έχει δείξει «κόκκινη κάρτα» σε παλαιότερη ρύθμιση που τελικά περιορίστηκε στις 24 δόσεις για συνολικά χρέη έως 10.000 ευρώ αν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και έως 75.000 ευρώ για νομικά.

«Ακριβά» τα εκκαθαριστικά σημειώματα

Πρόσθετους φόρους άνω των 6,5 δισ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν εφέτος περίπου 7 στους 10 φορολογούμενους, ενώ μόλις το 8% των πολιτών θα δουν στο εκκαθαριστικό σημείωμα επιστροφή φόρου.

Συνολικά η ΓΓΠΣ έχει ταχυδρομήσει 3.086.571 εκκαθαριστικά σημειώματα από τα οποία 2.087.947 είναι χρεωστικά και ο πρόσθετος φόρος ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 1.635 ευρώ. Ο πρόσθετος φόρος που αναμένεται να εισπράξει το κράτος από τα 3.086.571 εκκαθαριστικά διαμορφώνεται σε 3,28 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο ξεπερνά κατά πολύ το 1,1 δισ. ευρώ που εισπράχθηκε πέρυσι από την εκκαθάριση του συνόλου των 5,7 εκατ. δηλώσεων.
 

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου