Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Σαμαράς - Βενιζέλος - Κουβέλης - Πρέπει να γίνουν πειστικοί γι' αυτά που έρχονται! - Για το νεο τσεκούρι σε μισθούς, συντάξεις, υγεία

- Συναντώνται αυτή την ώρα - Στις 17.30 συνάντηση Σαμαρά - Μπαρόζο
- Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Στουρνάρα-Τρόικας
- Αποφασίζονται:
- Αναδρομικές μειώσεις στους μισθούς ΔΕΚΟ - Μεγάλες μειώσεις στα Σώματα Ασφαλείας
- Συζητείται ακόμη και πλαφόν 1.800 στις συντάξεις - Κλιμακωτές μειώσεις από τα 1.000 ευρώ και πάνω
- Πλαφόν και στις ασθένειες ... ως 1.500 ευρώ - Άγριες περικοπές στα επιδόματα

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί μπορεί να μην αποφασίσουν νεα μέτρα αλλά αυτά που θα αποφασίσουν θα είναι επώδυνα και το χειρότερο θα πρέπει να βρουν πειστικές εξηγήσεις γιατί κάποιοι από αυτούς έσβησαν τις κόκκινες γραμμές που είχαν βάλει προεκλογικά.

Οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης θα βάλουν σήμερα την υπογραφή τους σε νέες περικοπές στις συνήθεις ομάδες των πολιτών που εδώ και 2 χρόνια βλέπουν την ζωή τους να αλλάζει προς το χειρότερο.

Είναι σαφές ότι τις κρίσιμες αυτές ώρες για την ελληνική οικονομία δεν υπάρχει περιθώριο για ανεύρεση εσόδων από εκεί που πρέπει. Δηλαδή από την φοροδιαφυγή, από την εισφοροδιαφυγή, από τις αποκρατικοποιήσεις. ΤΙΠΟΤΑ από αυτά δεν έχει γίνει. Και επιλέγεται και πάλι η εύκολη λύση. Όχι για όλους.

Είναι σαφές επίσης ότι οι δυο εταίροι του κυρίου Σαμαρά δεν ενημερώθηκαν σήμερα για τα μέτρα. Ναι μεν θα εξεδικευθούν, αλλά είναι εδώ και ημέρες γνώστες των πάντων, αφού έχουν τακτική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό. Μέχρι και πορτοκαλί τηλέφωνο έχει εγκατασταθεί.


Ο κ. Σαμαράς βλέπει στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, ενώ στις 17:30 το κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου θα περάσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.


Η συνάντηση Τρόικας-Στουρνάρα - Όλα τα μέτρα

Στη μία ολοκληρώθηκε η συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας στην Ελλάδα με τον υπουργό Οικονομικών. Ο Γ. Στουρνάρας παρουσίασε ένα γενικό περίγραμμα κι όχι τον αναλυτικό κατάλογο για τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014.


Οι μειώσεις πάντως ελέω τρόικας και για να ανάψει πράσινο φως για τη δόση του Σεπτεμβρίου ώστε να μην κηρύξει η χώρα στάση πληρωμών είναι οριζόντιες και δεν μένουν μόνο στα λεγόμενα υψηλά κλιμάκια.


Με λίγα λόγια οι περικοπές δεν αφορούν μόνο σε όσους έχουν μισθούς ή συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ. Ξεκινούν από τα 1.000.


Οι μισθοί των υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ θα ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Οι μειώσεις που θα σημάνει η ένταξή τους στο νέο καθεστώς θα ισχύσουν αναδρομικά και εκτός των περικοπών που θα υποστούν θα υπάρξουν και επιπλέον κρατήσεις από τους μισθούς που θα αντιστοιχούν στα ποσά που δεν παρακρατήθηκαν ως τώρα.


Η πρόταση που θα φτάσει στα χέρια των τριών αρχηγών περιλαμβάνει επίσης μείωση στα ειδικά μισθολόγια κατά 10% που θα ισχύσει αναδρομικά από 1η Ιουλίου. Η πρόταση εξαιρεί μόνον αστυνομικούς και στρατιωτικούς που υπηρετούν σε μάχιμες μονάδες.


Παράλληλα προτείνεται πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων, αλλά και μειώσεις των αμοιβών των στελεχών δημόσιας διοίκησης και ΟΤΑ.


Το πλαφόν που αναμένεται να μπει στις συντάξεις είναι από 2.000 ως 2.400 ευρώ. Υπάρχει ωστόσο πρόταση για ακόμη μεγαλύτερη περικοπή με πλαφόν στα 1.800 ευρώ.


Δεν μένουν όμως εδώ οι περικοπές. Η πρόταση περιλαμβάνει ψαλίδισμα, κλιμακωτά, από τα 1.000 ευρώ και πάνω.


Δηλαδή μείωση 5% στις συντάξεις από 1.000 ως 1.400 ευρώ και 10% για συντάξεις από 1.400 μέχρι το πλαφόν που τελικά θα οριστεί.


Παράλληλα εξετάζεται και η μείωση του προνοιακού μέρους της κατώτατης σύνταξης κατά 150 ευρώ για όσους έχουν και άλλα εισοδήματα πλην της σύνταξης.


Μεγάλη θα είναι η μείωση και στο εφάπαξ ως 22%.


Από τα κοινωνικά επιδόματα ουσιαστικά μπαίνει τέλος σε όλα πλην ΕΚΑΣ και του επιδόματος ανεργίας.


Πλαφόν όμως θα πρέπει να βάλουν οι ασφαλισμένοι και στη... γρίπη. Μπαίνει πλαφόν, ετήσιο όριο κάλυψης δηλαδή, στα 1.500 ευρώ το χρόνο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Για τις ανάγκες από αυτό το ποσό και πάνω ο ασφαλισμένος θα πληρώνει 100% από την τσέπη του.


Όλα τα παραπάνω είναι μέτρα που μεταφράζονται σε 11,5 δισ. για την επόμενη διετία.


Ο ελληνικός λαός όμως θα κλιθεί να πληρώσει μέσω έμμεσων και άμεσων φόρων άλλα 3. δισ. ευρώ φέτος.


Ποσά που είναι προαπαιτούμενα από την τρόικα προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση του Σεπτεμβρίου.


Στον αντίποδα και στην πραγματική οικονομία έχει υπάρξει συμφωνία να εισρεύσουν μόλις 1,5 δισ. ευρώ για αναπτυξιακά έργα... αλλά σε βάθος χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου