Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

BBC: Η Αθήνα του 2004 και του 2012

Τι αναφέρει δημοσίευμα του BBC το οποίο καταγράφει την τραγική εικόνα των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων της Αθήνας, οχτώ χρόνια μετά τους Αγώνες του 2004
"Η Ελλάδα στέλνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου τη μικρότερη αποστολή των τελευταίων 20 χρόνων", αναφέρει το BBC σε νέο δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο "Greek athletes strive for London as Athens legacy fades" (Οι Έλληνες αθλητές αγωνίζονται στο Λονδίνο την ώρα που η κληρονομιά της Αθήνας ξεθωριάζει).
Το BBC εστιάζει στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που πλήττουν και τον τομέα του αθλητισμού. Γίνεται λόγος για έλλειψη χρηματοδότησης ακόμα και για στοιχειώδεις παροχές για τις προπονήσεις και την προετοιμασία των αθλητών και την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζουν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις του 2004.
Εγκαταστάσεις... εκτάκτου ανάγκης
"Δεν υπάρχουν πια τα χρήματα για να φτιαχτεί ο κλιματισμός μέσα στο κυρίως μέρος των εγκαταστάσεων του στίβου στην Αθήνα. Λογικό είναι οι αθλητές  να ζεσταίνονται και να υποφέρουν. Τα πάντα βρίσκονται υπό διάλυση, το τσιμέντο είναι φθαρμένο και τα εξαρτήματα έχουν πια σκουριάσει. Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε διάλυση μέσα σε περίοδο μόνο 8 ετών.
Αλλά σήμερα, η χώρα πνίγεται στην χειρότερη οικονομική κρίση στην μοντέρνα ιστορία της, και ο αθλητισμός έχει πληγωθεί αναπόφευκτα", αναφέρει το κείμενο του Mark Lowen.
Η μικρότερη Ολυμπιακή Ομάδα των τελευταίων 20 χρόνων
Στη συνέχεια το δημοσίευμα υπογραμμίζει το γεγονός ότι η φετινή Ολυμπιακή αποστολή είναι κατά πολύ μειωμένη, ενώ φιλοξενεί δηλώσεις της Βασιλικής Μιλούση.
"Η Ελλάδα στέλνει την μικρότερη Ολυμπιακή ομάδα τα τελευταία 20 χρόνια στο Λονδίνο. Η πολιτεία έχει κόψει κάθε μορφή χρηματοδότησης στην Ομοσπονδία αθλητισμού με αποτέλεσμα οι αθλητές να μην έχουν ούτε τα βασικά. Στην αίθουσα ενόργανης γυμναστικής η Βασιλική Μιλούση προετοιμάζεται για τους δεύτερους ολυμπιακούς αγώνες στην καριέρα της.
"Δεν έχουμε τα λεφτά να πληρώσουμε για φάρμακα, γιατρούς ή φυσικοθεραπευτές" δηλώνει χαρακτηριστικά. "Δεν μπορούμε να επενδύσουμε σε νέες εγκαταστάσεις προπόνησης ή να πληρώσουμε για προπόνηση στο εξωτερικό. Η ομοσπονδία κάνει μεγάλη προσπάθεια αλλά τα πάντα είναι δύσκολα τώρα."
Ολυμπιακά ακίνητα... "φαντάσματα"
Οι εγκαταστάσεις που δε χρησιμοποιούνται από το 2004 και μετά, ρημάζουν καθημερινά. Ο ανταποκριτής του BBC περιγράφει χαρακτηριστικά.
"Οι εγκαταστάσεις έχουν πια φτάσει σε σημείο διάλυσης. Φαίνεται πως τις έχουν παρατήσει. Είναι φανερό, επισημαίνει το ρεπορτάζ του BBC, ότι η Ελλάδα ξόδεψε πολλά λεφτά σε εγκαταστάσεις και υποδομές αλλά δεν τις αξιοποίησε μετά το τέλος των αγώνων καθρεφτίζοντας έτσι το μοντέλο της Ελληνικής πολιτικής, το οποίο βασίζεται στο να ξοδεύει λεφτά και να μην έχει μακροπρόθεσμα σχέδια κάτι το όποιο έφερε την χώρα στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα.
Οι ελπίδες για την μεταπώληση των εγκαταστάσεων ή της ενοικίασης αυτών είναι κάτι το οποίο χάθηκε με το πέρασμα των χρόνων. Οι υπεύθυνοι δηλώνουν χαρακτηριστικά πως κανείς δεν διατίθεται να αγοράσει ή να τις ενοικιάσει κάνοντας έτσι σαφές το λανθασμένο μοντέλο που ακολούθησαν πριν από τους Ολυμπιακούς. Σημαντικό παράδειγμα είναι το πρώην διεθνές αεροδρόμιο του Ελληνικού όπου και οι υπεύθυνοι δηλώνουν πως οι εγκαταστάσεις θα έπρεπε να έχουν διαλυθεί μετά τους αγώνες δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε ιδιώτες να επενδύσουν στην τεράστια αυτή περιοχή.
Ορισμένοι αναλυτές δηλώνουν πως το συνολικό κόστος των Ολυμπιακών στην Αθήνα ανέρχεται στα 10 δις ευρώ. Κόστος που δεν μπορούσε να αντέξει η Ελληνική κοινωνία".
Καπράλος: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έκαναν την Αθήνα σύγχρονη πόλη
Τέλος, το δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις του Σπύρου Καπράλου, Πρόεδρου της Ολυμπιακής Ομοσπονδίας.
"Ναι υπήρξαν λάθη και σπατάλες από την μεριά μας αλλά η Αθήνα μεταμορφώθηκε σε μια σύγχρονη πόλη. Μετά τους αγώνες είχαμε ένα καινούργιο αεροδρόμιο, νέους δρόμους και δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς. Η οργάνωση των αγώνων στην Αθήνα 2004 είναι εύκολος στόχος για να ρίχνει κανείς τα βέλη του, αλλά λόγος θα έπρεπε να γίνεται για τις κυβερνήσεις που φέραν την χώρα σε αυτή την κατάσταση".
Καταλήγοντας πάντως, επισημαίνει πως αν μπορούσε να γυρίσει τον χρόνο πίσω και στην απόφαση να οργανώσει τους Ολυμπιακούς δηλώνει πως θα απαντούσε πάλι καταφατικά, με τον ίδιο τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου