Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Αναστενάζουν τα νοικοκυριά από τα ραβασάκια της εφορίας

Να μετριάσει το αβάσταχτο βάρος των νέων εκκαθαριστικών που περιλαμβάνουν φέτος εκτός από το φόρο εισοδήματος, τόσο την ειδική εισφορά αλληλεγγύης όσο και το τέλος επιτηδεύματος εξετάζει η κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα το κυβερνητικό επιτελείο προωθεί την εξόφληση του φόρου εισοδήματος σε επτά μέχρι δέκα μηνιαίες δόσεις.
Υπό την προϋπόθεση ότι η τρόικα θα εγκρίνει τις κυβερνητικές προτάσεις, το οικονομικό επιτελείο έχει καταρτίσει σχέδιο, το οποίο προβλέπει την καταβολή του φόρου σε δέκα δόσεις για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 50.000 ευρώ, επτά δόσεις για όσους έχουν εισόδημα από 50.001 μέχρι 80.000 ευρώ και καμία διευκόλυνση για τα υψηλότερα εισοδήματα.
Το σχέδιο θα συζητηθεί με την τρόικα, ούτως ώστε η καταβολή των δόσεων να ξεκινήσει άμεσα, εντός των επόμενων ημερών.
Στη ρύθμιση θα μπορέσουν να ενταχθούν μόνο όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν εμπρόθεσμα τη φορολογική τους δήλωση.
Καταφτάνουν τα ραβάσακια με το χαράτσι
Την ίδια ώρα βαθιά το χέρι στην τσέπη θα χρειαστεί να βάλουν οι πολίτες, μετά την απόφαση για πληρωμή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) σε πέντε διμηνιαίες δόσεις.
Η ρύθμιση ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να υπάρξει διευκόλυνση των φορολογούμενων ως προς την αποπληρωμή του.
Το γεγονός αυτό ωστόσο δεν αναιρεί ότι οι πολίτες καλούνται να δίνουν επιπλέον χρήματα για το χαράτσι κάθε δύο μήνες μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.
Το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι το ειδικό τέλος θα εισπραχθεί και πάλι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αφού τεχνικές δυσκολίες και πιεστικά χρονικά περιθώρια καθιστούν ανέφικτη την αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος.
Τα πρώτα ραβασάκια της ΔΕΗ με το χαράτσι θα αρχίσουν να καταφτάνουν στα σπίτια των φορολογούμενων στα τέλη Ιουλίου.
Για τη φετινή χρονιά, η ΔΕΗ δεν θα μπορεί να διακόπτει την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος για όσους δεν πληρώνουν το χαράτσι, καθώς η οφειλή θα μεταβιβάζεται στην εφορία, η οποία θα την αντιμετωπίζει ως οφειλή προς το δημόσιο.
Δηλαδή, οι εφορίες θα μπορούν στη συνέχεια να προχωρούν σε κατασχέσεις εισοδημάτων, ήτοι μισθών, συντάξεων, ενοικίων, ή και κινητών περιουσιακών στοιχείων.
Το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί μέσω του χαρατσιού να εισπράξει έσοδα 2,2 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου