Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Καταργούνται 100 Τμήματα ΑΕΙ-ΤΕΙ, νοσοκομεία και ειρηνοδικεία

Οδοστρωτήρας η συγκυβέρνηση μέσα στο 2012 προχωρά σε καταργήσεις Τμημάτων ΑΕΙ-ΤΕΙ, ειρηνοδικείων και νοσοκομείων αλλά και σε αύξηση των δικαστικών παραβόλων.
Ειδικότερα, λόγω της προγραμματικής δέσμευσης των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή του, ο Αντώνης Σαμαράς έχει δώσει εντολή να προχωρήσει μια άνευ προηγουμένου μείωση του δημόσιου τομέα. Αυτό θα γίνει αφ' ενός με το outsourcing υπηρεσιών του κράτους σε ιδιώτες υπεργολάβους και αφ' ετέρου με την δραστική κατάργηση υπηρεσιών στο χώρο της Παιδείας, της Δικαιοσύνης και της Υγείας.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», το Μέγαρο Μαξίμου προχωρά μέχρι το τέλος του έτους σε:
 •Συγχώνευση ή κατάργηση τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ σε ολη τη χώρα. Μάλιστα στην κυβέρνηση μιλούν για κατάργηση του 1/5 όλων των τμημάτων ενώ ο αρμόδιος υπουργός, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έχει δώσει εντολή για να ετοιμαστεί σχετική μελέτη.

 •Κατάργηση του 20% των Ειρηνοδικείων της χώρας. Κι αυτό γιατί ενώ στην Αττική που βρίσκεται ο μισός πληθυσμός υπάρχουν 18 Ειρηνοδικεία, στην περιφέρεια αυτά είναι 287! Παράλληλα, υπάρχει απόφαση για μεγάλη αύξηση των δικαστικών παραβόλων.
•Κατάργηση ή άμεση ιδιωτικοποίηση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Αυτή η πρόταση έχει ως στόχος τον δραστικό περιορισμό της δαπάνης για την Υγεία ενώ για την εξεύρεση πόρων εξετάζεται και η μελέτη του καθηγητή Γιάννη Τούντα, που προβλέπει ότι κάποια τμήματα νοσοκομειακών μονάδων και Κέντρων Υγείας της περιφέρειας θα μπορούσαν να νοικιαστούν σε ιδιώτες ή σε ξένα ασφαλιστικά ταμεία!
 
 
Ψάχνουν ακόμα να κόψουν 4 δισεκατομμύρια!
Τέλος, με δεδομένη τη δυστοκία εξεύρεσης των περικοπών ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που απαιτεί το Μνημόνιο για τα δύο επόμενα χρόνια, στην κυβέρνηση προεξοφλούν δραματικές εξελίξεις με την έλευση της Τρόικα την Τρίτη. Στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι μέχρι τώρα έχουν βρει περικοπές ύψους 7,5 δισ. ευρώ από τα 11, 5 που απαιτεί η Τρόικα.
 
Οι εναλλακτικές λύσεις που εξετάζει το υπουργείο είναι
 •η αύξηση της φορολογίας για τη χρήση των τερματικών βιντεολόττο του ΟΠΑΠ (VLTs) μέτρο που εκτιμάται ότι μπορεί να αποδώσει 400 εκατομμύρια, αλλά θα μειώσει τα έσοδα του Οργανισμού
 •η μεγάλη αύξηση των δικαστικών παραβόλων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου