Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

16 μέτρα – φωτιά για... χατήρι της τρόικας – Θα πληρώσουμε 15 δισ. σε τρία χρόνια για τις... δόσεις!

- Ανακοινώνονται άμεσα τα πρώτα 20 λουκέτα στο Δημόσιο
- Δεν σώζονται τα ειδικά μισθολόγια
- Μειώσεις σε ΔΕΚΟ-Στρατό-Αστυνομία
- Κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών Αρχηγών
- Στον Σαμαρά την Παρασκευή οι τροϊκανοί

Αγώνα δρόμου θα δώσει τα δύο επόμενα 24ωρα η κυβέρνηση για να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών ότι η χώρα έχει πρόθεση να πάρει τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την οικονομική βοήθεια.

Πρώτα απ' όλα ο υπουργός Οικονομικών θα προσπαθήσει να πείσει τους τροϊκανούς ότι θα μπορέσει να εξασφαλίσει τα 3 δισ. που απαιτούνται φέτος με τη διατήρηση του τέλους ακινήτων (το γνωστό χαράτσι μέσω ΔΕΗ), την αύξηση στο φόρο του πετρελαίου θέρμανσης, μέσω εξίσωσής του με εκείνον του κίνησης, αλλά και τις περικοπές στο Δημόσιο.

Σε ότι αφορά το τελευταίο αναμένονται ακόμη και σήμερα ή το πολύ ως το τέλος της εβδομάδας η ανακοίνωση λουκέτων στους 20 από τους 255 φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου που πρόκειται να συγχωνευθούν.
Ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν σε ότι αφορά τη φετινή χρονιά καθώς ήδη παρουσιάζεται μια μαύρη τρύπα της τάξης των δύο δισεκατομμυρίων και παραμένει άγνωστο ποια θα είναι τα επιπλέον μέτρα τα οποία θα απαιτήσει η τρόικα για το 2012.

Σε ό,τι αφορά στα επόμενα δύο χρόνια όλα δείχνουν πως έχουν “κλειδώσει” άλλα 13 μέτρα. Αυτά δεν είναι άλλα από την επιβολή του πλαφόν των 2.200-2.400 ευρώ στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ που θα επιφέρουν μεγάλες μειώσεις μισθών, οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων αλλά και ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Παράλληλα δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η μείωση της δαπάνης για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η δραστική μείωση των κοινωνικών επιδομάτων, αλλά και η δραστική μείωση των επιχορηγήσεων του κράτους σε ασφαλιστικούς φορείς και τις αστικές συγκοινωνίες.
Παράλληλα θα υπάρξει δραστική μείωση των προσλήψεων, αλλά και των συμβάσεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, όπως και μεγάλη μείωση μέσω συγχωνεύσεων των οργανισμών του δημοσίου.
Μήνυμα θέλει να στείλει η κυβέρνηση προς την τρόικα μέσω αποκρατικοποιήσεων κάποιες από τις οποίες θα πρέπει να αναμένονται εντός του καλοκαιριού.

Όλα αυτά και ειδικά οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια θα βρεθούν στο τραπέζι των τριών πολιτικών αρχηγών της Πέμπτη στη συνάντηση που θα έχουν. Θα πρέπει να βρεθούν μέτρα 200 εκατομμυρίων ευρώ για να μην υπάρξουν περικοπές σε αυτά τα μισθολόγια και έτσι μάλλον θα αναζητηθούν μόνο μέτρα ώστε να μην υπάρξουν περικοπές σε μάχιμες μονάδες της αστυνομία ή σε αντίστοιχες του Στρατού όπως στις ειδικές δυνάμεις ή της Πολεμική Αεροπορία.


Ωστόσο οι πιέσεις είναι ασφυκτικές. Τα μηνύματα είναι σαφή. Δεν πρέπει η χώρα να αναμένει χρηματοδότηση πριν τον Σεπτέμβριο και αυτό μόνο με βάση την έκθεση της τρόικας.


Την Παρασκευή άλλωστε και στη συνάντησή τους με τον Πρωθυπουργό, άλλωστε, οι τροϊκανοί αυτό αναμένεται να μεταφέρουν ως μήνυμα. Η χώρα, όπως άλλωστε διαμηνύουν οι εταίροι τις τελευταίες ημέρες, πρέπει να πάρει άμεσα όλα τα μέτρα που έχει υπογράψει με τη νέα δανειακή σύμβαση χωρίς να ελπίζει σε κάποια επαναδιαπραγμάτευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου