Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Αναδρομικά οι μειώσεις μισθών και εφάπαξ

Επισπεύδεται η υλοποίηση μέτρων που προορίζονταν για την επόμενη διετία. Προωθούνται περικοπές στα εφάπαξ μέχρι και 40% αλλά και δραστικές μειώσεις στις αποδοχές του προσωπικού των ΔΕΚΟ, με την καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.

 Την εφαρμογή από το φθινόπωρο και μάλιστα με αναδρομική ισχύ μέτρων που περιλαμβάνονται στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 σχεδιάζει η κυβέρνηση .
Το σχέδιο για εμπροσθοβαρή εφαρμογή του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ, που σύμφωνα με πληροφορίες παρουσιάστηκε στους επικεφαλής της τρόικας από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι το φθινόπωρο θα τεθούν σε εφαρμογή:
  • περικοπές μέχρι και 40% στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και των άλλων ελλειμματικών ταμείων. Η μείωση του εφάπαξ θα ισχύσει για όλους όσοι δεν έχουν λάβει ακόμα το εφάπαξ ανεξάρτητα από τον χρόνο συνταξιοδότησής τους
  • δραστικές μειώσεις στους μισθούς του προσωπικού των ΔΕΚΟ και του ευρύτερου δημόσιου τομέα με την καθολική και χωρίς εξαιρέσεις εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Οπως έλεγαν στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το μέτρο θα ισχύσει αναδρομικά από το 2011 για όσες ΔΕΚΟ δεν εφάρμοσαν τον σχετικό νόμο.
Αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου ίσως και νωρίτερα θα έχουν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια σε περίπτωση που η τρόικα απορρίψει τα ισοδύναμα μέτρα της κυβέρνησης.
Επισημαίνεται ότι από χθες ξεκίνησε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας για τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση για να αποφευχθεί η μείωση στα ειδικά μισθολόγια.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, θα έρθουν νωρίτερα για εφαρμογή εντός του έτους ορισμένα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος όπως η επιβολή πλαφόν στο σύνολο των συντάξεων από όλα τα ταμεία και οι περικοπές των αποδοχών από ένα ορισμένο ύψος και πάνω.

 Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η επίσπευση της εφαρμογής του «ψαλιδίσματος» των κοινωνικών επιδομάτων και των επιδομάτων πρόνοιας με τη θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, μέτρο που περιλαμβάνεται στο πακέτο του 2013-2014 αλλά που τώρα υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών μας για ανάληψη άμεσης δημοσιονομικής δράσης εξετάζεται να τεθεί σε ισχύ εντός του τρέχοντος έτους.
Πάντως το βαρύ πολιτικό και κοινωνικό κόστος που θα έχουν τυχόν οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις, το χαμήλωμα του πήχη για το πλαφόν στα 2.000 ευρώ και το μαχαίρι στα επιδόματα υποχρεώνει την κυβέρνηση να αναζητήσει εναλλακτικά μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος για να «απαλύνει» όσο είναι δυνατόν τις σχετικές ρυθμίσεις.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται το σενάριο το πλαφόν για τις συντάξεις να διαμορφωθεί στα 2.500 ευρώ από 2.000-2.200 ευρώ, και οι περικοπές να ξεκινούν από συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ έναντι των 1.000 ευρώ που προβλέπει το αρχικό σχέδιο.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δοθεί εντολή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να μετρήσει το δημοσιονομικό κόστος του «ήπιου» σεναρίου και να αναζητήσει τυχόν άλλες πηγές εξοικονόμησης πόρων που θα μπορούσαν να αναπληρώσουν το κενό.
alfavita.gr με στοιχεία από το ethnos.gr, 27/7/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου