Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Σπουδαίο Εύρημα: Ανακαλύφθηκε ναός των Μάγια 1.600 ετών


Σπουδαίο Εύρημα: Ανακαλύφθηκε ναός των Μάγια 1.600 ετών
Ναό των Μάγια 1.600 ετών ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στο βόρειο δάσος της Γουατεμάλα, κοντά στα σύνορα με το Μεξικό, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στον “νυχτερινό ήλιο”.
Ο Ήλιος ήταν ένα βασικό στοιχείο του πολιτισμού των Μάγια, εξηγεί ο Stephen Houston, επικεφαλής της ομάδας αρχαιολόγων από τη Γουατεμάλα και την Αμερική που πραγματοποιούν ανασκαφές στην περιοχή El Zots από το 2006.
“Ο συγκεκριμένος ναός, είναι από αυτούς που δοξάζουν τη στενή σχέση μεταξύ του βασιλιά και των πιο ισχυρών και κυρίαρχων ουράνιων παρουσιών”, προσθέτει ο Houston, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Brown.
Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι ο ναός πιθανότατα κτίστηκε για να τιμήσει τον ηγέτη που θάφτηκε κάτω από τον τάφο της πυραμίδας Diablo, τον κυβερνήτης και ιδρυτής της πρώτης δυναστείας Ελ Zotz, ο οποίος ονομάζεται Pa’Chan, ή σε ελεύθερη μετάφραση “ενισχυμένος ουρανός”.
Ο πολιτισμός των Μάγια εξαπλώθηκε μέσω του νότιου Μεξικού, στη Γουατεμάλα, την Ονδούρα, το Ελ Σαλβαδόρ, και στο Μπελίζ, ενώ έφτασε στο απόγειό του μεταξύ 250 και 900 μ.Χ.
Η χρονολόγηση άνθρακα τοποθετεί την κατασκευή του ναού στο πρώτο μέρος της εποχής εκείνης, κάπου μεταξύ 350 και 400 μ.Χ.

Είναι περίτεχνα διακοσμημένος με γυψομάρμαρο και φέρει μαζικές μάσκες, 1,5 μέτρο ψηλές η καθεμία που απεικονίζουν τις φάσεις του Ήλιου καθώς κινείται από ανατολικά προς τα δυτικά.

Ο ναός είχε πιθανότατα 14 μάσκες στο ύψος της ζωφόρου, αλλά μόνο οκτώ από αυτές έχουν τεκμηριωθεί μέχρι στιγμής, γι ‘αυτό οι ανασκαφές πρέπει να συνεχιστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου