Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Το Υπουργείο αφήνει έκθετους εκατοντάδες εκπαιδευτικούς με την κατάργηση εκπαιδευτικών αδειών

Έκθετοι εκατοντάδες εργαζόμενοι με την κατάργηση εκπαιδευτικών αδειών
Της Λινας Γιανναρου
Για καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών οι οποίοι εξωθούνται στην εγκατάλειψη των σπουδών τους μετά την αιφνιδιαστική ανάκληση όλων των εκπαιδευτικών αδειών κάνει λόγο οργάνωση για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Οπως καταγγέλλει η δικηγόρος και πρόεδρος της ΜΚΟ «Πλειάδες» κ. Ηλέκτρα-Λήδα Κούτρα στη σχετική κατεπείγουσα αναφορά προς τη Συνήγορο του Πολίτη κ. Καλλιόπη Σπανού, το υπουργείο Παιδείας με πρόσφατη εγκύκλιο (10-7-2012) «επέκτεινε» το μέτρο της κατάργησης των εκπαιδευτικών αδειών μετ' αποδοχών και σε αυτές που είχαν ήδη χορηγηθεί και χρειάζονταν ανανέωση, αφήνοντας έτσι έκθετους εκατοντάδες εργαζομένους.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εκπαιδευτικού υποτρόφου του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) η οποία βρισκόταν τα τελευταία δύο χρόνια σε άδεια προκειμένου να εκπονήσει τη διδακτορική της διατριβή. Σύμφωνα με την -μέχρι πρότινος- ισχύουσα νομοθεσία, η εκπαιδευτικός εδικαιούτο αδείας έως και 4 ετών μετ' αποδοχών για να ολοκληρώσει το έργο της, ωστόσο η νέα εγκύκλιος «παγώνει» τις σπουδές της.
Η εν λόγω εκπαιδευτικός -όπως αναφέρεται στην καταγγελία προς τη Συνήγορο του Πολίτη- είχε περάσει με επιτυχία τις απαιτητικές εξετάσεις του ΙΚΥ στα Παιδαγωγικά κερδίζοντας υποτροφία που της εξασφάλιζε εκπαιδευτική άδεια. Από τον Ιούνιο του 2010 ως υποψήφια διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Πατρών προσκόμιζε ως όφειλε στην υπηρεσία της και στο ΙΚΥ βεβαιώσεις προόδου για την ανανέωση της άδειας. Ωσπου το υπουργείο Παιδείας πριν από λίγες ημέρες έθεσε στην ίδια και τους υπόλοιπους υποτρόφους του ιδρύματος το δίλημμα «ή άδεια χωρίς αποδοχές ή τέρμα οι σπουδές».
Πέραν του προφανούς οικονομικού και όχι μόνο πλήγματος για τους εκπαιδευτικούς, με τη ρύθμιση ουσιαστικά «πετιούνται» από το παράθυρο τα χρήματα που το κράτος έχει επενδύσει για τη μέχρι σήμερα μετεκπαίδευση των υπαλλήλων του. Και είναι πολλά. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός έχει λάβει από τον Σεπτέμβριο του 2010 έως σήμερα μισθούς ύψους 27.856 ευρώ, ενώ στη θέση της έχει προσληφθεί -και πληρώνεται- αναπληρωτής καθηγητής. «Κόβουν τις σπουδές για τις οποίες το κράτος πλήρωνε επί δύο χρόνια», αναφέρει η κ. Κούτρα στην «Κ». Επιπλέον, δεδομένου ότι μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους μόνο όσοι διαθέτουν τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους να αυτοχρηματοδοτηθούν, «εισάγεται μια έμμεση διάκριση όχι μόνο σχετικά με την πρόσβαση στην εκπαίδευση, αλλά και στον χώρο εργασίας, δεδομένου ότι οι άδειες αυτές έχουν χαρακτήρα υπηρεσιακό», όπως υπογραμμίζει η ίδια.
«Η παρέμβαση αυτή της διοίκησης προσκρούει σε θεμελιώδη δικαιώματα», καταλήγει το κείμενο της καταγγελίας με το οποίο ζητείται από τη Συνήγορο του Πολίτη η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης προκειμένου να διαπιστωθεί μεταξύ άλλων το μέγεθος της βλάβης του Δημοσίου. Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πωςς η υπόθεση εκτιμάται ότι ανοίγει τον δρόμο σε απροσδιόριστου αριθμού και μεγέθους αξιώσεις για αποζημίωση.
 
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 24/7/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου