Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Άγνωστο πότε θα πραγματοποιηθούν οι αποσπάσεις, οι μόνιμοι διορισμοί και οι προσλήψεις αναπληρωτών, του αιρετού Δ.Μπράτη

Μπράτης Δημήτρης                                                                                Αθήνα 23/7/ 2012
Αιρετός του ΚΥΣΠΕ
       
d.mpratis@gmail.com                             
http://www.mpratis.gr                            
τηλ. 6974750402 – 2103312790
2103442884               
fax: 2103246893               

Σε πλήρη ακινησία οι διαδικασίες για τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών. Άγνωστο πότε θα πραγματοποιηθούν οι αποσπάσεις, οι  μόνιμοι διορισμοί και οι προσλήψεις αναπληρωτών
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Ένα μήνα, περίπου, πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και σε πλήρη ακινησία βρίσκονται οι διαδικασίες για την πραγματοποίηση των υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών Π.Ε. (αποσπάσεις, μόνιμοι διορισμοί, προσλήψεις αναπληρωτών).

Συγκεκριμένα:

1. Αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε φορείς - πανεπιστήμια
 Ενώ η αρχική δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας ήταν ότι οι αποσπάσεις σε φορείς θα ανακοινώνονταν ως τις 20 Ιουλίου, ακόμη δεν ανακοινώθηκαν. Διάφοροι «παρατρεχάμενοι» στο Υπ. Παιδείας «γράφουν» και «σβήνουν» ονόματα κατά το δοκούν, παρακάμπτοντας τις προτάσεις των ΑΠΥΣΠΕ και των πανεπιστημίων. Υπενθυμίζω ότι οι αποσπάσεις σε φορείς και πανεπιστήμια δε γίνονται από το ΚΥΣΠΕ αλλά με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, ύστερα από πρόταση των ΑΠΥΣΠΕ και των πανεπιστημίων. Στην επιτροπή για τις αποσπάσεις, τόσο εμείς όσο και οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ, ζητήσαμε την πλήρη μοριοδότηση και αυτών των αποσπάσεων, κάτι που τελικά δεν έγινε δεκτό, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται μια κατάσταση πελατειακού κράτους της δεκαετίας του ’50, που αποτελεί ντροπή για το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

2. Αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ
  Ενώ αρχικά είχε προγραμματισθεί οι αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ να πραγματοποιηθούν τέλη Ιουλίου, τίποτε νεότερο δεν υπάρχει γι’ αυτό. Ακόμα δεν έχει ορισθεί συνεδρίαση του Συμβουλίου. Έχουν, βέβαια, ζητηθεί από τις Δ/νσεις Π.Ε. τα κενά, αλλά ακόμη δεν έχει προχωρήσει καθόλου η διαδικασία. Φαίνεται ότι η ενδεχόμενη αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, αν τελικά πραγματοποιηθεί, θα επηρεάσει αρνητικά τον αριθμό των αιτήσεων που θα ικανοποιηθούν, αφού θα υπάρξουν λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών.

3. Προσλήψεις αναπληρωτών – μόνιμων εκπαιδευτικών
 Ακόμη δεν έχει εκδοθεί η εγκύκλιος για τις προσλήψεις αναπληρωτών στην Ειδική Αγωγή. Σύμφωνα με ενημέρωση από το αρμόδιο τμήμα Ειδικής Αγωγής, φαίνεται πως θα εκδοθεί στο τέλος του μήνα. Κατά την εκτίμησή μου πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μειώσει κατά πολύ τον αριθμό των προσλήψεων στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Σε ό,τι αφορά στους μόνιμους διορισμούς, ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε στη Δ.Ο.Ε. ότι θα είναι 1065 (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια), αριθμός που δεν επαρκεί, σε καμία περίπτωση, για να καλυφθούν τα οργανικά κενά στην εκπαίδευση.

4. Αμοιβαίες μεταθέσεις εκπαιδευτικών
 Η πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας απέρριψε τέσσερις αιτήσεις συναδέλφων στους οποίους το ΚΥΣΠΕ (με πλειοψηφία 4-1) είχε εγκρίνει την αμοιβαία μετάθεσή τους, επειδή ήταν στη διάθεση των ΠΥΣΠΕ και δεν είχαν οργανική θέση. Αποδέχθηκε την εισήγηση της Διοίκησης, που ήταν απορριπτική και όχι την πρόταση του Συμβουλίου. Δεν είναι η πρώτη φορά που η πολιτική ηγεσία δε σέβεται τις αποφάσεις του Συμβουλίου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, όφειλε να  αναπέμψει την απόφαση στο Συμβούλιο και όχι να διαγράψει ονόματα.

 Καλώ τους συναδέλφους των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν να υποβάλουν ένσταση εντός 15 ημερών, όπως ορίζει η νομοθεσία.

5. Μετατάξεις από τη Β/θμια στην Α/θμια
 Όπως είχα αναφέρει και σε προηγούμενο ενημερωτικό μου στις καλένδες παραπέμπεται το θέμα των μετατάξεων 500 εκπαιδευτικών ειδικοτήτων της Β/θμιας (Γερμανικής, Γαλλικής, Πληροφορικής, κλπ.) στην Α/θμια. Μέχρι σήμερα καμιά διαδικασία δεν έχει γίνει, ούτε έχουν καθορισθεί κριτήρια γι’ αυτές τις μετατάξεις.
 
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
 Είναι βέβαιο ότι οι καθυστερήσεις αυτές θα έχουν άμεση επίπτωση τόσο στην ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, όσο και στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι, για μια ακόμη χρονιά, δε θα γνωρίζουν ως την τελευταία στιγμή που θα πρέπει να παρουσιασθούν το Σεπτέμβρη. Η πολιτική ηγεσία οφείλει, άμεσα, να προβεί σ’ όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να ξεκινήσουν ομαλά τα σχολεία του Σεπτέμβρη και οι εκπαιδευτικοί να βρίσκονται στη θέση τους.

Δημήτρης Μπράτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου