Σάββατο 21 Μαΐου 2011

CNN: Το λεξιλόγιο της ελληνικής κρίσης χρέους

Η ελληνική κρίση χρέους μπορεί να προσφέρει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης...   πολύ υλικό προς συζήτηση στις Βρυξέλλες, αλλά η προσεκτική επιλογή των λέξεων που χρησιμοποιούν για το θέμα έχει οδηγήσει σε μια πραγματική έκρηξη της οικονομικής ορολογίας, παρατηρεί το CNN.

Το 2011 εντάξαμε στο λεξιλόγιό μας εκφράσεις όπως «ήπια» ή «σκληρή αναδιάρθρωση» και «αυστηρή λιτότητα». Παρακάτω ακολουθούν και άλλοι τέτοιοι νεολογισμοί, που μέχρι πρότινος, είτε δεν τους γνωρίζαμε είτε δεν ξέραμε τι σημαίνουν.

«Κούρεμα»: Αναφέρεται σε μια έκπτωση που εφαρμόζεται στην ονομαστική αξία των ελληνικών ομολόγων που αντιπροσωπεύουν τη χαμηλότερη αξία τους στην αγορά.

Αναδιάταξη (reprofiling): Αυτό περιλαμβάνει την επιμήκυνση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων ελληνικών, χωρίς μεταβολή των επιτοκίων τους. Η αναδιάταξη φαίνεται να είναι μια επιλογή για τις Βρυξέλλες, ως τμήμα ενός πακέτου που επίσης περιλαμβάνει ιδιωτικοποιήσεις και μεγαλύτερες περικοπές των δαπανών.

Αναδιάρθρωση: «Βγαίνει» σε διάφορα μεγέθη, σχήματα και υλικά. Με ένα χρέος ίσο με το 143% του ΑΕΠ και τους επενδυτές να ζητούν απόδοση άνω του 20% για να κρατήσουν τα ομόλογά τους, οι οικονομολόγοι συμφωνούν γενικά ότι κάποιο είδος αναδιάρθρωσης είναι αναγκαίο για να εξορκίσει μια «ελληνική τραγωδία». Αλλά πλέον εξετάζεται η σοβαρότητα αυτής της κίνησης. Ο επικεφαλής του Jean-Claude Juncker απέρριψε μία «μεγάλη» αναδιάρθρωση, αλλά δεν έχει αποκλείσει μια «ήπια» μία (βλέπε: «reprofiling»)

Junk:  Αυτό σημαίνει ότι αν και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι υψηλές, δεν θεωρούνται κατάλληλες για επενδύσεις και συνιστάνται μόνο για κερδοσκόπους επενδυτές.

«Χωρίς πλάκα, η ελληνική κρίση χρέους απέχει πολύ από το να είναι αστεία καθώς απειλεί να υποβαθμίσει τη σταθερότητα και άλλων κρατών της ευρωζώνης», τονίζει το CNN.

Ήδη η Πορτογαλία και η Ιρλανδία χρειάστηκαν πακέτα διάσωσης λόγω των μεγάλων τους χρεών. Φόβοι για μετάδοση της κρίσης εγείρονται  για την Ισπανία.

Η Ελλάδα οφείλει να επιστρέψει 20 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους. Όσο για το 2012 και 2013 υπάρχει ήδη ένα έλλειμμα 92 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
epikaira online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου