Αποφάσεις εκτάκτου ανάγκης παίρνει η κυβέρνηση για τη διάσωση του προϋπολογισμού. Πρόκειται για νέες βόμβες, που αλλάζουν το μέτρο των αποδείξεων, επιβάλλουν ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ, περικόπτουν τις φοροαπαλλαγές
Νέες φορο-βόμβες πυροδοτεί η κυβέρνηση για την αύξηση των εσόδων καταφέρνοντας νέο πλήγμα στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων. Στο πακέτο μέτρων που έχει ετοιμάσει το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνονται μείωση αφορολογήτου ορίου από τις 12.000 ευρώ στις 6.000 ή 8.000 ευρώ, επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 18% ή 19%, πιο αυστηρό πλαίσιο για το μέτρο των αποδείξεων ώστε να χρειάζονται περισσότερες προκειμένου να προκύψει επιστροφή φόρου, νέα έκτακτη εισφορά σε έχοντες υψηλά εισοδήματα και κατέχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία, αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης μέσω της εξίσωσης των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, και περικοπές φοροαπαλλαγών για ιατρικά έξοδα και τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.
Οι νέες ρυθμίσεις, από τις οποίες αναμένεται αύξηση των εσόδων άνω των 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, αναμένεται να ενταχθούν στη δέσμη μέτρων ύψους 6 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος. Το οικονομικό επιτελείο έχει λάβει το «πράσινο φως» από την τρόικα και απομένει η έγκρισή τους από το υπουργικό συμβούλιο το οποίο συνεδριάζει σήμερα. Στο υπουργικό εξετάζεται το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2011? 2015 ύψους 26 δισ. ευρώ (δεν αποκλείεται ο πήχης να ανέβει κι άλλο) και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Πιο αναλυτικά, κατά τις ίδιες πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών προκρίνει τα ακόλουθα μέτρα:
- Αλλαγή του μέτρου των αποδείξεων καθώς διαπιστώνεται ότι οι φορολογούμενοι υπερκαλύπτουν το όριο και απολαμβάνουν μεγάλες επιστροφές φόρου. Ετσι, φορολογούμενοι με εισοδήματα (πραγματικό ή τεκμαρτό) άνω των 6.000 ευρώ για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματος.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ευρώ για να κατοχυρώσει το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας 9.000 ευρώ, ενώ σήμερα απαιτούνται 6.600 ευρώ καθώς ο υπολογισμός των απαιτούμενων αποδείξεων γίνεται κλιμακωτά.
Συγκεκριμένα, για εισόδημα από 6.001 έως 12.000 ευρώ απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων ίσων με το 10% του εισοδήματος. Για εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ για το τμήμα του εισοδήματος μέχρι 12.000 ευρώ προσκομίζετε το 10% σε αποδείξεις και για το επιπλέον εισόδημα το 30% σε αποδείξεις. Επιπλέον αποδείξεις από επαγγελματικές ομάδες με... ροπή στη φοροδιαφυγή (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, συνεργεία αυτοκινήτων κλπ.) θα μετράνε διπλά για το χτίσιμο του αφορολογήτου ορίου. Για παράδειγμα, μια απόδειξη 100 ευρώ θα μετράει για 200 ευρώ.
- Επιβολή έκτακτης εισφοράς σε έχοντες και κατέχοντες. Φορολογούμενοι με υψηλά εισοδήματα ή μεγάλη ακίνητη περιουσία ή και τα δύο μαζί θα κληθούν να πληρώσουν νέα έκτακτη εισφορά. Το ύψος θα κυμαίνεται ανάλογα με το εισόδημα που δηλώνει ο φορολογούμενος ή την ακίνητη περιουσία του.
- Εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από τον Οκτώβριο.
- «Ψαλίδισμα» και κατάργηση φοροαπαλλαγών με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Ειδικότερα, για τις δαπάνες που αφορούν ιατρικά έξοδα και τόκους στεγαστικών δανείων απόκτησης πρώτης κατοικίας για δάνεια που έχουν συναφθεί μέχρι 31/12/2002 προτείνεται να μην εκπίπτουν από το εισόδημα αλλά από τον φόρο.
ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΟΡΙΟΥ
Με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2011
Με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2011
Παρελθόν αναμένεται να αποτελέσει το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, γεγονός που θα επηρεάσει άμεσα τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων λόγω αυξημένης παρακράτησης. Ειδικότερα το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε μείωση του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος από τα 12.000 ευρώ, που είναι σήμερα, στα επίπεδα των 6.000 ή 8.000 ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί πως το ποσό των 8.000 ευρώ είναι λίγο υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Το σχέδιο που εξετάζεται προβλέπει την επιβολή φορολογικού συντελεστή 10% για το ύψος του εισοδήματος πάνω από το νέο αφορολόγητο όριο (6.000 ή 8.000 ευρώ) και μέχρι τα 12.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, τα επόμενα φορολογικά κλιμάκια θα διατηρηθούν ως έχουν. Η νέα φορολογική κλίμακα θα ισχύσει αναδρομικά για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά.
Ομως, μια πρώτη γεύση των φοροεπιβαρύνσεων θα πάρουν μισθωτοί και συνταξιούχοι πιθανότατα από την 1η Ιουλίου 2011 με την αυξημένη παρακράτηση φόρου. Ο φόρος που θα παρακρατείται κάθε μήνα στους μισθούς και στις συντάξεις θα υπολογίζεται με τη νέα κλίμακα και το μειωμένο αφορολόγητο όριο. Για μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν ήδη υποστεί σημαντικές περικοπές στις αποδοχές τους, θα προκύψουν μεγαλύτερες κρατήσεις φόρου και επομένως ακόμη μικρότερο διαθέσιμο εισόδημα.
Αυτοί που θα θιγούν περισσότεροι είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι με χαμηλά εισοδήματα της τάξης των 10.000-12.000 ευρώ ετησίως, οι οποίοι σήμερα είναι αφορολόγητοι. Σε περίπτωση που υιοθετηθεί η πρόταση για τη μείωση του αφορολογήτου ορίου και την εφαρμογή νέας φορολογικής κλίμακας, οι φοροεπιβαρύνσεις για τους χαμηλόμισθους φτάνουν μέχρι και τα 600 ευρώ. Στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε και η πρόταση για κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά θεωρείται ότι θα υπάρξουν νομικά κωλύματα.
ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΠΑ
Ενιαίος συντελεστής από το 2012
Ενιαίος συντελεστής από το 2012
Νέος ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 18% ή 19% έρχεται το 2012 για όλα σχεδόν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, μέτρο που ζητάει η αγορά, η οποία πλήττεται από την ύφεση. Στο υπουργείο έχουν αρχίσει να το συζητούν, καθώς από τη μια θα αποφευχθούν μαζικές μετατάξεις αγαθών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23% και από την άλλη θα υπάρξει μια ανάσα στην αγορά.
Σε περίπτωση υιοθέτησης του μέτρου αυτού, θα αυξηθεί ο ΦΠΑ από το 13% στο 18% ή 19% για όλα τα είδη διατροφής, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς και τα κόμιστρα των ταξί.
Παράλληλα όμως θα μειωθεί από το 23% στο 18% ή 19% ο συντελεστής ΦΠΑ που επιβαρύνει τις πωλήσεις ακινήτων, ΙΧ αυτοκινήτων, τα καύσιμα, τις πωλήσεις ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, επίπλων, ειδών οικιακού εξοπλισμού, ειδών ένδυσης και υπόδησης καθώς και πλήθος άλλων προϊόντων. Σύμφωνα με την πρόταση θα διατηρηθεί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6,5% αλλά για περιορισμένο αριθμό αγαθών και υπηρεσιών.
Κώστας Τσαχάκης - Μαρία Βουργάνα
ΕΘΝΟΣ, 23/5/2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου