Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Φιάσκο με τις αποδείξεις - Από κόσκινο όσοι έχουν επιστροφή φόρου άνω των 1.000 ευρώ

Ελεγχοι µετά την γκάφα
Από κόσκινο όσοι έχουν επιστροφή φόρου άνω των 1.000 ευρώ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ

Ελέγχους σε όσους δικαιούνται επιστροφή φόρου άνω των 1.000 ευρώ πρόκειται να αρχίσει το υπουργείο Οικονοµικών. Τα πρώτα αποτελέσµατα από την εκκαθάριση των δηλώσεων δείχνουν ότι 4 στους 10 φορολογούµενους θα πάρουν επιστροφή φόρου. Εχουν περισσότερες αποδείξεις από όσες απαιτούνται για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ, πετυχαίνοντας µείωση φόρου ή και επιστροφή ίση µε το 10% για το επιπλέον ποσό των δαπανών που συγκέντρωσαν.
Υπενθυµίζουµε ότι το ποσό των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούµενοι εξαρτάται από το δηλούµενο εισόδηµά τους. Από 6.000 έως 12.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις αξίας ίσης µε το 10% του εισοδήµατος. Ενώ από 12.000 ευρώ και άνω η αξία των αποδείξεων υπολογίζεται µε 10% για το τµήµα του εισοδήµατος έως τα 12.000 ευρώ και µε 30% για το τµήµα από τα 12.000 ευρώ και άνω.
Το µέγιστο ποσό των απαιτο
ύµενων αποδείξεων δεν µπορεί να υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, αλλά όταν οι δαπάνες που καλύπτονται µε αποδείξεις είναι περισσότερες, και µε ανώτατο ύψος τα 15.000 ευρώ, τότε ο φορολογούµενος δικαιούται φορο-µπόνους. Το µπόνους αυτό ισούται µε το 10% της διαφοράς ανάµεσα στο µέγιστο ύψος για την κατοχύρωση αφορολογήτου και του ανωτάτου ύψους δαπανών που επιτρέπεται να δηλώσει κάποιος (15.000). Η γκάφα του υπουργείου είναι ότι δεν προσδιόρισε το τι ακριβώς ισχύει µε το φορο-πριµ όταν το απαιτούµενο ποσό αποδείξεων που χρειάζεται κάποιος να προσκοµίσει είναι µικρότερο των 12.000 ευρώ. ∆εν έβαλε δηλαδή ανώτατο «πλαφόν»στο φοροπριµ, ανάλογα µε το δηλούµενο εισόδηµα. Ως αποτέλεσµα, πολλοί φορολογούµενοι µε χαµηλά εισοδήµατα δηλώνουν αποδείξεις µέχρι 15.000 ευρώ και έτσι προκύπτουν χιλιάδες πιστωτικά εκκαθαριστικά και προκαλείται πρόβληµα στην προσπάθεια αύξησης των εσόδων.

Οκτώ στους δέκα από όσους έλαβαν εκκαθαριστικό πληρώνουν λιγότερο φόρο ή παίρνουν επιστροφή 85,02 εκατ. ευρώ µόνο είναι τα καθαρά έσοδα του ∆ηµοσίου από τη µέχρι τώρα εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδήµατος των φορολογουµένων
TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου