Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ - ΠΡΟΝΟΙΑ: Αιματηρές περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα

Στα 9,5 δισ. ευρώ ανέρχονται οι απώλειες των νέων μέτρων για την πενταετία 2011-2015 πέραν αυτών που πληρώνουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι από τα μέτρα του 2010
Αιμορραγία ύψους 9,5 δισ. ευρώ περίπου θα έχουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι από τα νέα επώδυνα μέτρα σε συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα και παροχές υγείας, για το έτος 2011 και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012-2015 που αποφάσισε το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου το «κοστούμι» που θα επιβληθεί το 2011 ανέρχεται στα 2,730 δισ. ευρώ (1,5 δισ. που είχε αποφασιστεί και 1,230 δισ. από τα μέτρα που εγκρίθηκαν στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο) και θα ακολουθήσουν τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ύψους 6,7 δισ. ευρώ. Η αφαίμαξη αυτή στα λαϊκά εισοδήματα έρχεται να προστεθεί πάνω στις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα το 2010 και σε συνθήκες ραγδαίας αύξησης της ανεργίας επιβάλλει όρους οικονομικής εξόντωσης της λαϊκής εργατικής οικογένειας.
Συγκεκριμένα, το ίδιο το υπουργείο υπολογίζει τις απώλειες - τις οποίες ονομάζει «εξοικονόμηση» - σε:
  • 700 εκατομμύρια ευρώ στις επικουρικές συντάξεις.
  • 600 εκατομμύρια στις αναπηρικές.
  • 620 εκατομμύρια στις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες.
  • 200 εκατ. στα εφάπαξ.
  • 290 εκατ. στα επιδόματα.
  • 800 εκατομμύρια θα προέλθουν από την αύξηση των εισφορών που σχεδιάζεται στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ (ταμείο επιστημόνων).
Νέα χαράτσια μέσα στο 2011
Μέσα στο 2011, στις επικουρικές θα επιβληθεί (πιθανώς μέσα στο καλοκαίρι) χαράτσι ύψους 3% έως 10% για συντάξεις άνω των 300 ευρώ και τα θύματα υπολογίζονται σε 350.000 συνταξιούχους. Το επώδυνο αυτό μέτρο, θα ακολουθήσει η γενικότερη μείωση των επικουρικών συντάξεων από την 1/1/2012.
Θα επιβληθεί πρόσθετη παρακράτηση στις κύριες συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ, πέραν αυτής που έγινε πέρυσι για τις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Σε αυτή την ομάδα συνταξιούχων η παρακράτηση στις καταβαλλόμενες συντάξεις θα διαμορφωθεί από το 6% έως 14%. Επιπλέον παρακράτηση θα επιβληθεί και σε όσους συνταξιούχους είναι κάτω των 60 ετών για τα ποσά συντάξεων άνω των 1.700 ευρώ, πέραν της περικοπής ολόκληρου του ποσού στην 13η και 14η σύνταξη που έγινε πέρυσι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα συνταξιούχων. Μαζί με τις περικοπές αναπηρικών συντάξεων (από το 12% στο 8% του συνόλου των συντάξεων) η απώλεια αυτών των μέτρων στους δικαιούχους και μόνο για φέτος, θα φτάσει τα 245 εκατομμύρια ευρώ.
Σχεδιάζεται μείωση των εφάπαξ σε όσα ταμεία θεωρούνται ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα και μάλιστα η «εξοικονόμηση» σε πρώτη φάση εκτιμάται στα 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Θα επιβληθεί ειδική εισφορά κατά 1% επί των αποδοχών στους μισθούς του ιδιωτικού (από 0,50% σε εργαζόμενους και εργοδότες) και δημόσιου τομέα με πρόσχημα την ανεργία. Το ύψος της παρακράτησης θα ανέλθει στα 300 εκατομμύρια ευρώ στον ιδιωτικό και στα 170 εκατομμύρια στο δημόσιο και στην πραγματικότητα δε θα καλύψει τους ανέργους αλλά τα προγράμματα επιδότησης των επιχειρήσεων όπου πηγαίνει ήδη και το μεγαλύτερο μέρος από τους πόρους του ΟΑΕΔ.
Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός, ότι την ίδια στιγμή η κυβέρνηση χτυπάει τα επιδόματα ανεργίας και τα άλλα κοινωνικά επιδόματα που λαμβάνουν οι πιο αδύνατοι οικονομικά. Ετσι σχεδιάζεται η συρρίκνωση των δικαιούχων επιδομάτων ανεργίας και ειδικότερα αυτών με εποχιακή απασχόληση, μέσα από την αύξηση του αριθμού των αναγκαίων ενσήμων, ενώ γίνονται ακόμα πιο αυστηροί οι όροι για τα στεγαστικά δάνεια του ΟΕΚ και του επιδόματος ενοικίου καθώς και των παροχών της Εργατικής Εστίας, όπως και του ΕΚΑΣ. Μόνο το 2011 οι δικαιούχοι θα στερηθούν επιδόματα ύψους 345 εκατομμυρίων ευρώ.
Ανοιξαν το δρόμο στις ατομικές συμβάσεις
Παράλληλα οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης υπέρ του κεφαλαίου και οι ανατροπές που έχει επιβάλλει στις εργασιακές σχέσεις έχουν αποθρασύνει τους εργοδότες που αρνούνται να υπογράψουν νέες κλαδικές συμβάσεις, ρίχνοντας έτσι τους εργαζόμενους ανυπεράσπιστους στις ορέξεις τους, να επιβάλουν εκβιαστικά και μονομερώς ατομικές συμβάσεις εργασίας.
 
 
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 26/5/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου