Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Προϊστάμενοι στο Δημόσιο: Νέα κριτήρια και διαδικασίες

Με νέα κριτήρια και διαδικασίες θα γίνονται οι επιλογές προϊσταµένων στο Δηµόσιο. Πρόκειται για τις θέσεις γενικών διευθυντών,διευθυντών και τµηµαταρχών στους δηµόσιους φορείς που θα έχουν πλέον πενταετή θητεία.

Η επιλογή γενικών διευθυντών γίνεται από το Ειδικό Συµβούλιο Επιλογής Προϊσταµένων (ΕΙΣΕΠ) και µπορούν να λάβουν µέρος όλοι οι υπάλληλοι δηµόσιων υπηρεσιών ή ΝΠΔΔ ανεξάρτητα δηλαδή εάν απασχολούνται στον συγκεκριµένο φορέα που προκηρύσσεται η θέση γενικού διευθυντή.

Για την επιλογή διευθυντών και τµηµαταρχών συγκροτούνται Συµβούλια Επιλογής Προϊσταµένων (ΣΕΠ) σε κάθε υπουργείο ή αποκεντρωµένη διοίκηση της χώρας, ενώ συµµετοχή µπορούν να δηλώσουν υπάλληλοι του φορέα που προκηρύσσει τη θέση. Δικαίωµα να διεκδικήσουν θέσεις γενικών διευθυντών στο Δηµόσιο έχουν υπάλληλοι πανεπιστηµιακής εκπαίδευσης µε βαθµό Α’ και υπό την προϋπόθεση πως έχουν διατελέσει γενικοί διευθυντές ή έχουν διατελέσει διευθυντές ή υποδιευθυντές για 3 τουλάχιστον έτη ή διαθέτουν 18 έτη υπηρεσίας και έχουν διατελέσει διευθυντές.

Διευθυντές µπορούν να γίνουν υπάλληλοι πανεπιστηµιακής ήτεχνολογικής εκπαίδευσης µε βαθµό Α’, οι οποίοι έχουν διατελέσει διευθυντές ή υποδιευθυντέςή τµηµατάρχες, ενώ σε περίπτωση που δεν υπάρξουν υποψήφιοι µε τα προσόντα αυτά θα γίνουν δεκτοί υπάλληλοι χωρίς να απαιτείται η προϋπηρεσία σε θέσεις προϊσταµένων.

Αντιστοίχως, για θέσεις τµηµαταρχών µπορούν να υποβάλουν αίτηση υπάλληλοι πανεπιστηµιακής, τεχνολογικής και Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης που έχουν διατελέσει τµηµατάρχες ή υπάλληλοι µε βαθµό Α’. Εάν δεν βρεθούν υποψήφιοι θα γίνουν δεκτοί και υπάλληλοι µε βαθµό Β’ και χρόνο υπηρεσίας σε αυτόν κατά προτίµηση τεσσάρων ετών.

Η αξιολόγηση για την επιλογή προϊσταµένων στο Δηµόσιο στηρίζεται σε τρεις κατηγορίες κριτηρίων και συγκεκριµένα τα επαγγελµατικά - τεχνικά προσόντα, την εργασιακή - διοικητική εµπειρία και τις ικανότητες - δεξιότητες του υπαλλήλου. Σε κάθε κατηγορία λαµβάνονται υπόψη προσόντα των υποψηφίων και µοριοδοτούνται.

Επαγγελµατικά - τεχνικά προσόντα
Σε αυτή την κατηγορία λαµβάνονται υπόψη οι τίτλοι σπουδών των υποψηφίων, η γνώση ξένων γλωσσών καθώς και η παρακολούθηση σεµιναρίων.

Τα µόρια για σπουδές είναι:

(1) Ο βαθµός τουβασικού τίτλου σπουδών για υπαλλήλους πανεπιστηµιακής ή τεχνολογικής εκπαίδευσης πολλαπλασιάζεται µε τον συντελεστή 25 και µε τον συντελεστή 6 για υπαλλήλους ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης.

(2) Ο βαθµός του δεύτερου τίτλου σπουδών της ίδιας εκπαιδευτικής βαθµίδας µε τον βασικό τίτλο σπουδών πολλαπλασιάζεται µε τον συντελεστή 7. (3) Το διδακτορικό δίπλωµα σε γνωστικό αντικείµενο συναφές µε το αντικείµενο της υπηρεσίας λαµβάνει 200 µόρια.

(4) Το διδακτορικό δίπλωµα σε άλλο γνωστικό αντικείµενο λαµβάνει 100 µόρια.

(5) Ο µεταπτυχιακός τίτλος ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας σε γνωστικό αντικείµενο συναφές µε το αντικείµενο της υπηρεσίας λαµβάνει 160 µόρια. (6) Ο µεταπτυχιακός τίτλος ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας σε άλλο γνωστικό αντικείµενο λαµβάνει 80 µόρια. (7) Η επιτυχής αποφοίτηση από την Εθνική Σχολή ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης ή από την Εθνική Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΕΚ∆∆Α λαµβάνει 180 µόρια.

Σε περίπτωση που κάποιος υποψήφιος διαθέτει και µεταπτυχιακά και διδακτορικά διπλώµατα και έχει αποφοιτήσει από τις Σχολές του ΕΚ∆∆Α υπολογίζεται το προσόν που δίνει τα περισσότερα µόρια και το 1/3 των µορίων που προβλέπονται για τα υπόλοιπα προσόντα.

Τα µόρια για τη γνώση ξένης γλώσσας των χωρών της Ε.Ε. είναι:

80 µόρια για την άριστη γνώση 50 µόρια για την πολύ καλή γνώση 30 µόρια για την καλή γνώση Παράλληλα, για γνώση ξένης γλώσσας άλλων χωρών εκτός Ε.Ε. προβλέπονται 50 µόρια για άριστη γνώση και 30 µόρια για πολύ καλή. Κάθε υποψήφιος µπορεί να λάβει αθροιστικά µόρια για τη γνώση δύο ξένων γλωσσών. Μέχρι 50 µόρια µπορεί να συγκεντρώσει για πιστοποιηµένη επιµόρφωση, δηλαδή επιτυχή παρακολούθηση σεµιναρίων από το ΕΚ∆∆Α και άλλες σχολές του ∆ηµοσίου, καθώς και από ΑΕΙ ή ΤΕΙ, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, το Κοινωνικό Πολύκεντρο ή από το ∆ιαβαλκανικό Ινστιτούτο ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης. Πρέπει να προσκοµίσουν σχετικά πιστοποιητικά και δίνεται ένα µόριο ανά ηµέρα επιµόρφωσης.

Εργασιακή - διοικητική εµπειρία
Γία Την ΚΑΤΑΤΑΞΗ των υποψηφίων προσµετρώνται τα χρόνια προϋπηρεσίας και η υπηρεσία σε θέση προϊσταµένου. Ειδικότερα:

(1) Μέχρι 300 µόρια δίνονται για τον χρόνο υπηρεσίας. Για κάθε έτος ορίζονται 10 µόρια µε ανώτατο όριο τα 30 έτη, ενώ χρόνος υπηρεσίας µεγαλύτερος του εξαµήνου θεωρείται ως πλήρες έτος.

(2) Μέχρι 380µόρια δίνονται για τον χρόνο υπηρεσίας σε θέση προϊσταµένου Γενικής ∆ιεύθυνσης. Για κάθε συµπληρωµένο µήνα προβλέπονται 2,11 µόρια µε ανώτατο όριο τους 180 µήνες.

(3) Μέχρι 300 µόρια δίνονται για τον χρόνο υπηρεσίας σε θέση προϊσταµένου ∆ιεύθυνσης ή ενδιάµεσου (µεταξύ ∆ιεύθυνσης και Τµήµατος) επιπέδου. Για κάθε συµπληρωµένο µήνα συγκεντρώνονται 1,67 µόρια µε ανώτατο όριο τους 180 µήνες.

(4) Μέχρι 200 µόριαδίνονται για τον χρόνο υπηρεσίας σε θέση προϊσταµένου Τµήµατος ή αυτοτελούς γραφείου. Για κάθε συµπληρωµένο µήναλαµβάνονται 1,11µόρια µε ανώτατο όριο τους 180 µήνες. Τίθεταιωστόσο περιορισµός για τα µόρια από τη συνολική υπηρεσία σεθέσεις προϊσταµένου, καθώς λαµβάνεται υπόψηυπηρεσία έως 180 µηνών και κάθε υποψήφιος µπορεί να λάβει κατ’ανώτατο όριο 380 µόρια.

Ικανότητες - δεξιότητες
Περίλαμβανεί µία σειρά κριτηρίων για την αποτύπωση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων των υποψηφίων, αλλά και ειδικές διαδικασίες όπως γραπτές εξετάσεις και συνέντευξη προκειµένουνα καταγραφούν τα προσόντα τους.

(1) Μέχρι 300 µόρια χορηγούνται βάσει της υπηρεσιακής αξιολόγησης των υπαλλήλων. Λαµβάνονται υπόψη τα κριτήρια της έκθεσης αξιολόγησης βάσει της βαθµολόγησής τους σε αυτές και υπολογίζεται ο µέσος όρος της βαθµολογίας για κάθε κριτήριο µε συντελεστή βαρύτητας 6. (2) Μέχρι 80 µόρια χορηγούνται για ειδικές δραστηριότητες, όπως:

συγγραφικό έργο (άρθρα, µελέτες, προτάσεις) που σχετίζεται µε το αντικείµενο της υπηρεσίας ή της ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης γενικότερα εισηγήσεις, ανακοινώσεις σε συνέδρια, ηµερίδες κ.λπ. συναφείς µε το αντικείµενο της υπηρεσίας ή της ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης γενικότερα, καθώς και η διενέργεια Ε∆Ε ή ανάκρισης που ανατίθενται στον υπάλληλο από την υπηρεσία του στο πλαίσιο του πειθαρχικού ελέγχου εκπροσώπηση σε συµβούλια, επιτροπές ή οµάδες εργασίας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ουσιαστικού περιεχοµένου συµµετοχή ως µέλη ∆.Σ., πρόεδροι, διοικητές και σε λοιπά όργανα διοίκησης νοµικών προσώπων του δηµόσιου τοµέα.

(3) Μέχρι 70 µόρια χορηγούνται σε όποιον διαθέτει την ηθικήαµοιβή του επαίνου ή το µετάλλιο διακεκριµένων πράξεων εφόσον σχετίζονται µε το αντικείµενο της υπηρεσίας.

(4) Μέχρι 350 µόρια από τη γραπτή εξέταση. Η γραπτή εξέταση διενεργείται από το ΑΣΕΠ, έχει τη µορφή ερωτηµατολογίου πολλαπλών επιλογών και η κλίµακα βαθµολόγησης είναι από 0 έως 100. Η τελική βαθµολογία πολλαπλασιάζεται επί τον συντελεστή 3,5. Η γραπτή εξέταση αποσκοπεί στη διακρίβωση των γνώσεων του υποψηφίου σε θέµατα αρµοδιότητας του φορέα στονοποίο υπηρετεί και την ικανότητα συνθετικής και αναλυτικήςσκέψης που του επιτρέπει να προτείνει αποτελεσµατικές λύσεις για τηναντιµετώπιση θεµάτων που ανακύπτουν κατά τον χειρισµό υποθέσεων αρµοδιότητας του φορέα που προκηρύσσει τη θέση.

(5) Μέχρι 350 µόριααπό τη συνέντευξη. Ο βαθµός τουυποψηφίου προκύπτει από την ορθότητα και την πληρότητα των απαντήσεων µε τυχαίες ερωτήσεις µέσα από τράπεζα ερωτήσεων. Σκοπός της συνέντευξης είναι να µορφώσει γνώµη για την προσωπικότητα, την ικανότητα και την καταλληλότητα του υποψηφίου για την άσκηση των καθηκόντων της θέσης για την οποία κρίνεται. Περιεχόµενο της συνέντευξης αποτελούν οι εξής θεµατικές ενότητες:

(α) ∆ραστηριότητες του υποψηφίου µε βάση το περιεχόµενο του βιογραφικού του.

(β) Η γνώση του αντικειµένουτου φορέα, της οργάνωσης και λειτουργίας της ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης γενικότερα.

(γ) Οι διοικητικές ικανότητες του υποψηφίου να προγραµµατίζει, να συντονίζει, να αναλαµβάνει πρωτοβουλίες, να λαµβάνει αποτελεσµατικές αποφάσεις και να διαχειρίζεται κρίσεις.

Η κάθε ενότητα βαθµολογείται ξεχωριστά και ο τελικός βαθµός προκύπτει από τον µέσο όρο της βαθµολογίας κάθε ενότητας. Το περιεχόµενο της συνέντευξης αναφέρεται συνοπτικά στο πρακτικό του ΕΙΣΕΠ ή των ΣΕΠ και η βαθµολογία για τον κάθε υποψήφιο ξεχωριστά αιτιολογείται συνοπτικά από το κάθε µέλος του Συµβουλίου. Στη συνέντευξη µπορεί να παρίστανται οι λοιποί συνυποψήφιοι, ενώ στην περίπτωση επιλογής γενικών διευθυντών και ένας εκπρόσωπος της Α∆Ε∆Υ.

∆ιενέργεια συνέντευξης δεν προβλέπεται για την επιλογή των τµηµαταρχών.

Απαγορεύσεις και ποινές
Δεν επιτρέπεται να θέσουν υποψηφιότητα για θέση προϊσταµένου υπάλληλοι στους οποίους έχει επιβληθεί τελεσίδικα πειθαρχική ποινή για τα παραπτώµατα:

(1) των πράξεων µε τις οποίες εκδηλώνεται άρνηση αναγνώρισης του Συντάγµατος ή έλλειψη αφοσίωσης στην πατρίδα και τη δηµοκρατία (2) της παράβασης καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα ή άλλους ειδικούς νόµους (3) της αποδοχής οποιασδήποτε υλικής εύνοιας ή ανταλλάγµατος για τον χειρισµό υπόθεσης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους (4) της χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπούς ή ανάξιας για υπάλληλο διαγωγής εντός ή εκτός της υπηρεσίας (5) της αδικαιολόγητης αποχής από την εκτέλεση των υπηρεσιακών καθηκόντων πάνω από 22 εργάσιµες ηµέρες συνεχώς ή πάνω από 30 εργάσιµες ηµέρες στη διάρκεια ενός έτους (6) της εξαιρετικώς σοβαρής απείθειας (7) της άµεσης ή µέσω τρίτου προσώπου συµµετοχής σε δηµοπρασία που διενεργεί αρχή στην οποία αυτός ανήκει ή επιτροπή της οποίας είναι µέλος (8) της εµµονής σεάρνηση προσέλευσης για εξέταση από υγειονοµική επιτροπή.

Παράλληλα, ειδικές κυρώσεις προβλέπονται και για όσους υπαλλήλους έχουν δικαίωµα συµµετοχής στην επιλογή προϊσταµένων. Ετσι, υπάρχει περίπτωση αφαίρεσης έως 100 µορίων από τη βαθµολογία των υποψηφίων σε περιπτώσεις λήψης συστηµατικά επαναλαµβανόµενων αναρρωτικών αδειών ή επιβολής πειθαρχικών ποινών. Η µείωση των µορίων γίνεται ανάλογα µε τον αριθµό των αναρρωτικών αδειών και τη βαρύτητα ή τον αριθµό των πειθαρχικών ποινών. Κατά την επιλογή γενικών διευθυντών και διευθυντών, αν τα αρµόδια Συµβούλια στη διάρκεια της συνέντευξης διαπιστώσουν ότι ο υποψήφιος είναι ακατάλληλος για την άσκηση καθηκόντων προϊσταµένου, µπορούν µε πλήρως αιτιολογηµένη οµόφωνη απόφασή τους να τον αποκλείσουν από τη διαδικασία επιλογής, ανεξάρτητα από τη βαθµολογία που συγκέντρωσε από τα υπόλοιπα κριτήρια.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου