Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Ενας βασικός μισθός στις μυλόπετρες του ΦΠΑ

680 ευρώ το κόστος από την αύξηση του συντελεστή

Ενας βασικός μισθός στις μυλόπετρες του ΦΠΑ
Δυσβάσταχτες γίνονται οι δαπάνες των νοικοκυριών με τις σχεδιαζόμενες νέες αυξήσεις των έμμεσων φόρων.
Σύμφωνα με τιμοληψίες και υπολογισμούς του "Εθνους της Κυριακής", με τις ενδεχόμενες αυξήσεις του ΦΠΑ από το 13% στο 23% σε τρόφιμα, αναψυκτικά και στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, αλλά και με την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το ντίζελ κίνησης η ετήσια επιβάρυνση εκτινάσσεται στα 679,07 ευρώ.

Πολλές οικογένειες είναι αντιμέτωπες με τα "χτυπήματα" της ανεργίας, ενώ η πλειονότητα με μειώσεις των μισθών. Το σενάριο που θέλει τη μετάταξη των ειδών διατροφής στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ δίνει τη... χαριστική βολή.
Μία τετραμελής οικογένεια μόνο από τις μεγάλες αυξήσεις των τροφίμων και αναψυκτικών, αλλά και τις ήδη υψηλές τιμές των ειδών νοικοκυριού (απορρυπαντικά κ.λπ.), όπου είχε προηγηθεί η μεγάλη άνοδος του συντελεστή στο 23%, θα κληθεί να πληρώσει 357,12 ευρώ περισσότερα σε ετήσια βάση. Μηνιαίως η επιβάρυνση είναι στα 29,76 ευρώ.
Το καλάθι των προϊόντων (τρόφιμα και είδη νοικοκυριού) θα ανέλθει ετησίως στο ποσό των 6.612,6 ευρώ, από 6.255,48 ευρώ, όπως φαίνεται και στον πίνακα.
Δυσβάσταχτο βάρος
Ενας βασικός μισθός στις μυλόπετρες του ΦΠΑ
Μία οικογένεια μόνο από τις αυξήσεις του συντελεστή του ΦΠΑ στα τρόφιμα θα πληρώνει τον μήνα 459,54 ευρώ από 429,78 ευρώ. Πάντως, νεότερες πληροφορίες του υπουργείου Οικονομικών θέλουν οι όποιες αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ να γίνουν από τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα, πηγές αναφέρουν ότι είναι πιθανόν να γίνουν μόνο στα σερβιριζόμενα είδη. Ετσι ο ελληνικός καφές θα ανέβει στα 2,72 από 2,50 ευρώ, ο στιγμιαίος καφές στα 3,48 από 3,2 ευρώ και το σουβλάκι με πίτα στο 1,74 από 1,60 ευρώ. Η μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ από το 13 στο 23% σε αυτά τα είδη, λένε πηγές του υπουργείου Οικονομικών, θα γίνει από τον Σεπτέμβριο. Πάντως, όπως και να 'χει, η πτωτική τροχιά του πληθωρισμού θα ανακοπεί και αναμένεται νέα πυροδότησή του και φυσικά με ό,τι συνεπάγεται αυτό στην όποια ισχνή αναπτυξιακή προσπάθεια.

Δραματικές θα είναι οι επιπτώσεις και στις επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης και αναψυχής. Οι τζίροι των καταστημάτων αυτών ήδη έχουν μειωθεί και η όποια επιβάρυνση των τιμών αναμένεται να οδηγήσει πολλά από αυτά στο "λουκέτο".
Αν, δε, η αύξηση του ΦΠΑ επεκταθεί και στα υπόλοιπα είδη διατροφής, τότε οι συνέπειες στην αγορά θα είναι καταστροφικές.
ΧΡ. ΚΟΛΛΩΝΑΣ
 
ΕΘΝΟΣ, 29/5/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου