Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Στόχος να καταργηθεί η μονιμότητα από το 2014

Την προοπτική κατάργησης της μονιμότητας στο Δημόσιο μέσα από την ενίσχυση αδιάβλητων διαδικασιών αξιολόγησης αποκαλύπτει ο Γιάννης Ραγκούσης. Ο υπουργός Εσωτερικών διαβεβαιώνει ωστόσο ότι την τρέχουσα περίοδο δεν θα γίνουν μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά θα «αξιολογηθούν» οι υπό μετάταξη υπάλληλοι.
Απόσπασμα συνέντευξης στην εφημερίδα το Βήμα
- Κύριε Ραγκούση,θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο;
« Οχι, δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο. Ακριβώς επειδή ξεκινήσαμε από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησής μας ένα σύνολο πολιτικών που εξορθολογίζουν και μειώνουν το κράτος, προχωρήσαμε στις καταργήσεις των stage, στην παύση μονιμοποιήσεων και στη δραστική μείωση του αριθμού των συμβασιούχων, το πάγωμα των προσλήψεων πέρυσι και την επί της ουσίας μεγαλύτερη από το 1 προς 5 τήρηση στον ρυθμό προσλήψεων στο Δημόσιο, επειδή εφαρμόσαμε τον Καλλικράτη και συνολικά μειώσαμε ήδη, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όσους μισθοδοτούνται από το Δημόσιο, με την προοπτική του συνολικού αριθμού των 200.000 λιγότερων στο τέλος της θητείας μας, επειδή οδεύουμε από τα 22 και πλέον δισ. μισθολογικό κόστος το 2009 στα 16 δισ., για όλους αυτούς τους λόγους, ούτε τώρα αλλά ούτε και σε καμία προηγούμενη συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας δεν τέθηκε θέμα απόλυσης μόνιμου ή αορίστου χρόνου υπαλλήλου από το Δημόσιο. Διαφορετικά, σήμερα η χώρα θα βρισκόταν μπροστά σε ένα δίλημμα που θα ετίθετο από τους δανειστές της: 200.000 απολύσεις ή δεν παίρνετε την επόμενη δόση και χρεοκοπείτε».

- Τι θα ισχύσει όμως για τις μετατάξεις; Θα απολυθούν οι υπό μετάταξη υπάλληλοι;

« Αυτό που εμείς λέμε και είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να πάρουν όλοι θέση, είναι ότι δεν μπορεί να εφαρμόζεται η πλήρης υπαγωγή όλων των προσλήψεων στο ΑΣΕΠ και να μην περνάνε από αυτή τη διαδικασία οι μετατάξεις. Και βέβαια το ΑΣΕΠ δεν κάνει απολύσεις, το ΑΣΕΠ κάνει μόνο αξιοκρατικές επιλογές. Αυτό που έρχεται λοιπόν είναι η αξιολόγηση, η διαρκής αξιολόγηση παντού. Τα δε περί “έμμισθων εφεδρειών” της Νέας Δημοκρατίας είναι ανερμάτιστοι λαϊκισμοί».

- Γιατί φοβόμαστε να το πούμε; Δεν πρέπει να καταργηθεί η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων;

«Οπως είναι γνωστό, η μονιμότητα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη.

Αρα η όποια συζήτηση οφείλει να διεξαχθεί στο πλαίσιο της αναθεωρητικής διαδικασίας που παραπέμπει στη μετά το 2014 περίοδο. Στη συζήτηση αυτή για να έχει κανείς το ηθικό και ιστορικό δικαίωμα να θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα οφείλει να εκκινήσει από τους πραγματικούς λόγους που κατέστησαν αναγκαία την κατοχύρωση της μονιμότητας: την πελατειακή ευνοιοκρατία, την κομματική αυθαιρεσία στο Δημόσιο».
- Μήπως η «κομματική αυθαιρεσία» είναι η μόνιμη δικαιολογία για τη «διαιώνιση της μονιμότητας»;

« Τα πράγματα αλλάζουν. Σήμερα εγκαθιδρύουμε ένα καθεστώς αξιοκρατίας στις προσλήψεις, αντικειμενικής αξιολόγησης στις προαγωγές, με πλήρη εχέγγυα διαφάνειας και αμεροληψίας, χωρίς κανένα περιθώριο αυθαιρεσιών, ούτε εκ μέρους των πολιτικών ηγεσιών, ούτε συνδικαλιστικών εκπροσωπήσεων που πλέον δεν έχουν συμμετοχή, άρα και επιρροή στις σχετικές διαδικασίες. Αναδεικνύεται μια νέα γενιά δημοσίων υπαλλήλων με μια ιεραρχία που έχει αναδειχτεί αξιοκρατικά, δεν χρωστάει σε κανέναν τίποτε, έχει όλα τα εχέγγυα της ποιότητας και της αξιοσύνης. Οταν αυτό το θεσμικό πλαίσιο κατοχυρωθεί συνταγματικά τότε θα έχουμε άρει τους λόγους που μας οδήγησαν στην κατοχύρωση της μονιμότητας και τότε θα έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της σύνδεσης της μονιμότητας με την αξιολόγηση».

- Δηλαδή δεν θα έχουμε μετά το 2014 μονιμότητα για όλους, αλλά μόνον για όσους αξιολογούνται θετικά;

« Ακριβώς! Μονιμότητα κατοχυρωμένη για τους άξιους. Οχι όμως για όσους αποδεικνύεται μέσα από αδιάβλητες διαδικασίες ότι δεν την δικαιούνται, ότι δεν την αξίζουν. Αυτή είναι η προσωπική μου θέση, και το υπογραμμίζω αυτό, στο πλαίσιο μιας συνταγματικής αναθεώρησης που θα κατοχυρώσει την αντικειμενική αξιολόγηση και θα συνδέσει τη μονιμότητα με την αξία. Στο σημείο δε αυτό σας ανακοινώνω ότι με το νέο πειθαρχικό δίκαιο με το οποίο τερματίζεται η ατιμωρησία στο Δημόσιο, στο πλαίσιο του ισχύοντος Συντάγματος, όσοι υποπίπτουν σε σοβαρά πειθαρχικά αδικήματα θα χάνουν πραγματικά άμεσα τη “μονιμότητα” γιατί η ποινή της απόλυσης θα τους επιβάλλεται αμέσως».
 
ellispoint.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου