Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Στον μισθό και τα κουτσουρεμένα δώρα

«Παρελθόν» θα αποτελέσουν από τον Ιούλιο τα... κουτσουρεμένα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ενιαίο μισθολόγιο που καταρτίζουν αυτή την περίοδο τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών θα περιληφθεί ρύθμιση για ένταξή τους στον βασικό μισθό.

 Αυτό σημαίνει ότι για πάνω από 700.000 υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου τα ποσά των 250, 250 και 500 ευρώ που απέμειναν από το Δώρο του Πάσχα, το επίδομα θερινής αδείας και το Δώρο Χριστουγέννων αντίστοιχα θα ενσωματωθούν στον βασικό μισθό.
Στο ενιαίο μισθολόγιο που καταρτίζει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνεργασία με το υπ. Εσωτερικών, θα περιληφθεί ρύθμιση για ένταξη των δώρων στον βασικό μισθό των δημοσίων υπαλλήλων
Και βέβαια δεν θα υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να επανέλθουν στα προ του Μνημονίου επίπεδά τους.
Αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαπραγμάτευση με την τρόικα για τις περικοπές στις πρωτογενείς δαπάνες του Δημοσίου, προκειμένου να εξευρεθεί το μεγαλύτερο μέρος από τα 6 δισ. ευρώ της φετινής δημοσιονομικής προσαρμογής.
Στο σκληρό πακέτο μέτρων, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή το δεύτερο εξάμηνο του έτους, έχουν «κλειδώσει»:
  • Το «ψαλίδισμα» των κοινωνικών επιδομάτων με την επιβολή ιδιαίτερα χαμηλών εισοδηματικών κριτηρίων για τον προσδιορισμό των δικαιούχων.
  • Οι γενναίες περικοπές στη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου μέσω του ενιαίου μισθολογίου αλλά και των απολύσεων. Το... σύνθημα είναι: λιγότεροι εργαζόμενοι και χαμηλότεροι μισθοί, με στόχο να συγκλίνουν με αυτούς του ιδιωτικού τομέα.
  • «Λουκέτα» σε φορείς του Δημοσίου και ζημιογόνες ΔΕΚΟ, με την τρόικα να έχει ζητήσει να ετοιμαστεί σχετική λίστα.
  • Νέες περικοπές στις πρόσθετες αμοιβές των εργαζομένων σε όλες τις ΔΕΚΟ.
  • Μειώσεις επικουρικών συντάξεων, χωρίς να αποκλείονται μειώσεις στις συντάξεις του Δημοσίου μέσω των περικοπών στα λεγόμενα «συντάξιμα» επιδόματα.
Ειδικότερα, στην κυβέρνηση έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να ετοιμαστεί το ενιαίο μισθολόγιο και να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου. Θα προβλέπει κατάργηση ή ενσωμάτωση επιδομάτων στον βασικό μισθό, με μεγάλους χαμένους όσους λαμβάνουν σήμερα υψηλά ειδικά και κλαδικά επιδόματα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, η στόχευσή του είναι σαφής. «Θα οδηγήσει σε έναν πιο ορθολογικό τρόπο αμοιβών στον δημόσιο τομέα, που καταργεί σημερινές ανισότητες και φέρνει τις αποδοχές πιο κοντά σε αυτές του ιδιωτικού τομέα», τόνισε μέσα στην εβδομάδα από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
Περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα
Περικοπές έρχονται σε κοινωνικά επιδόματα με τη θέσπιση χαμηλών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.
Η καταβολή τους σε ανέργους, τρίτεκνους, πολύτεκνους κ.ά. θα συνδεθεί με κριτήρια που θα αφορούν στο ύψος του ετήσιου δηλωθέντος εισοδήματος και στα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν οι σημερινοί δικαιούχοι.
Ως αποτέλεσμα αναμένεται να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των δικαιούχων. Στο μέτωπο των συντάξεων, πέρα από το μαχαίρι στις επικουρικές εξετάζονται και μειώσεις στις συντάξεις του Δημοσίου μέσω των περικοπών των επιδομάτων. Δηλαδή, η περικοπή της προσωπικής διαφοράς των 142 ευρώ και του επιδόματος ευθύνης που λαμβάνουν οι εν ενεργεία υπάλληλοι που θα σημάνει αυτομάτως τη μείωση των αποδοχών τους.
Κώστας Τσαχάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου