Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Λαχανικά στην κατάψυξη


Λαχανικά στην κατάψυξη

Οδηγίες που θα σας φανούν χρήσιμες!

Μπορείτε να αγοράσετε φρέσκα λαχανικά, να τα βάλετε στην κατάψυξη και να τα διατηρήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ζεμάτισμα

Τα περισσότερα λαχανικά διατηρούνται στην κατάψυξη, αφού πρώτα τα ζεματίσουμε. Η διαδικασία έχει ως εξής:

Τα λαχανικά σας πρέπει να είναι φρέσκα και πλυμένα. Κάποια πρέπει να τα κόψετε και σε κομμάτια. Γενικά τα προετοιμάζετε όπως θα κάνατε και αν τα μαγειρεύατε.
Βάλτε σε μεγάλη κατσαρόλα νερό (περίπου 1 λίτρο νερό για κάθε μισό κιλό λαχανικών) και αφήστε το να βράσει.
Βάλτε μια μικρή ποσότητα λαχανικών σε συρμάτινο καλαθάκι και βουτήξτε τα στο νερό που βράζει. Αφήστε τα για λίγα λεπτά με σκεπασμένο το καπάκι.
Βγάλτε τα λαχανικά και βουτήξτε τα σε ένα μεγάλο μπολ με παγωμένο νερό για να σταματήσετε το βρασμό. Αφήστε τα στο παγωμένο νερό όση ώρα τα είχατε αφήσει και στο βραστό.
Στεγνώστε τα λαχανικά και βάλτε τα σε σακούλες, χωρίς κανένα υγρό και βάλτε τα στην κατάψυξη.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο νερό και για τα υπόλοιπα λαχανικά.

Εξαιρέσεις:

Δεν ζεματίζουμε τα εξής λαχανικά:
Τα πατζάρια: βράστε τα μέχρι να μαλακώσουν, ξεφλουδίστε τα, κόψτε τα σε φέτες και πακετάρετέ τα.
Οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες και η κολοκύθα θα πρέπει πρώτα να βραστούν καλά, να γίνουν πουρές και μετά να μπουν στην κατάψυξη. Για να τις ξεπαγώσετε, βάλτε τις σε μπεν μαρί με βούτυρο και αλατοπίπερο.
Τα μανιτάρια: τα σωτάρετε ελαφρώς, ολόκληρα ή σε φέτες, σε λίγο βούτυρο και μετά καταψύξτε τα αμέσως.
Η πράσινη πιπεριά και τα κρεμμύδια μπορούν να καταψυχθούν ως έχουν, αφού τα πλύνετε και τα κόψετε.

Πώς μαγειρεύουμε τα κατεψυγμένα λαχανικά:


Τα κατεψυγμένα λαχανικά χρειάζονται λιγότερο χρόνο μαγειρέματος.
Τα περισσότερα μπορείτε να τα μαγειρέψετε κατευθείαν από την κατάψυξη. Άλλα όπως το μπρόκολο και διάφορα πράσινα λαχανικά, είναι καλύτερο να τα αφήσετε να ξεπαγώσουν λίγο.

Πηγή:
sintagespareas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου