Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Ενιαίο μόνο στα λόγια το μισθολόγιο του δημοσίου

Ράβε-ξήλωνε και στο νέο μισθολόγιο το Δημοσίου, που όλα δείχνουν ότι θα είναι πολλών ταχυτήτων, ώστε να μην υπάρξουν τεράστιες μειώσεις μισθών, ιδίως σε υψηλόμισθους υπαλλήλους.

Στη ζωή των δημοσίων υπαλλήλων θα μπει η «προσωπική διαφορά», η οποία θα αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, κυρίως τα επιδόματα τύπου ΔΙΒΕΕΤ, τα οποία λαμβάνουν οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, θα τεθεί πλαφόν σε αυτά τα επιδόματα, θα «παγώσουν» οι αυξήσεις τους και, παράλληλα, σταδιακά θα μειώνονται. Για δε τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο (που θα είναι ελάχιστοι μετά την αναλογία 1 προς 5 στις προσλήψεις/απολύσεις) δεν πρόκειται να υπάρξει «προσωπική διαφορά».

Μεγάλη είναι η πιθανότητα, εξάλλου, να υπάρξουν νέες μειώσεις δαπανών.

Το νέο μισθολόγιο και βαθμολόγιο στο δημόσιο τομέα ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που είχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας με τον υφυπουργό, Ντίνο Ρόβλια και υπηρεσιακούς παράγοντες. Τα δυο υπουργεία βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του σχεδίου νόμου για το νέο βαθμολόγιο- μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο θα γίνει αντικείμενο ευρείας διαβούλευσης.

Σύμφωνα με το υπουργείο, στόχος του νέου βαθμολογίου και μισθολογίου δεν είναι ο περαιτέρω περιορισμός των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά η διαμόρφωση ενός νέου ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου.

Σε αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο, μέσω μεταβατικών ρυθμίσεων (προσωπική διαφορά), θα ενταχθεί το προσωπικό που υπηρετεί. Το πλαφόν της προσωπικής διαφοράς, θα προσδιοριστεί με ορθολογικό, διαφανή και δίκαιο τρόπο, με βάση τα πλήρη στοιχεία της σημερινής μισθολογικής μεταχείρισης και μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών στόχων και δεσμεύσεων της χώρας. Το ζήτημα, όμως, αυτό, αναφέρεται στην ανακοίνωση, δεν αφορά στην πράξη τη συντριπτική πλειονότητα (περίπου 90%) των υπαλλήλων.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι το νέο βαθμολόγιο και μισθολόγιο υπηρετεί παράλληλα και δημοσιονομικούς στόχους που, ως έναν βαθμό, έχουν αντιμετωπιστεί με τις ρυθμίσεις που, ήδη, έχουν ψηφιστεί, για τη μισθολογική ωρίμανση και τα επιδόματα.

Σημειώνεται ότι ήδη από την 1η Ιουλίου οι ωριμάνσεις «πάγωσαν» και οι υπάλληλοι των υπουργείων, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ, παραμένουν στο μισθολογικό κλιμάκιο που κατείχαν η δικαιούνταν έως την 30η Ιουνίου 2011. Από το πάγωμα των ωριμάνσεων, εκτιμάται ότι οι υπάλληλοι χάνουν 20 - 41 ευρώ μηνιαίως και κατά μέσον όρο 280- 481 ευρώ ετησίως.

Από 1ης Ιουλίου έχουν γίνει περικοπές και στα χρονοεπιδόματα και τις υπερωρίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου