Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Ενιαίο μισθολόγιο πολλών ταχυτήτων - Σε άλλους κόβουν και άλλους δεν τους "ακουμπάνε" καθόλου

Πάνε να δημιουργήσουν εμφύλιο στο δημόσιο
- Για πους θα ισχύσει και για ποιους όχι το νέο μισθολόγιο
- Υπάρχει μυστική συμφωνία για μικρότερες απώλειες με εφοριακούς και τελωνειακούς;
- Καταργούνται τα υψηλά επιδόματα των εφοριακών αλλά παραμένουν ως προσωπική διαφορά στο μισθό τους
- «Θα μας βρουν απέναντι» προειδοποιεί η ΑΔΕΔΥ – Διαψεύδει η κυβέρνηση
Οι πληροφορίες περί μυστικής συμφωνίας μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου με τους εφοριακούς, τους τελωνειακούς και τους εργαζόμενους στο ΚΕΠΥΟ και στο γενικό λογιστήριο του κράτους, για μικρότερες απώλειες των εισοδημάτων τους με το νέο μισθολόγιο, με τη αναπλήρωση των επιδομάτων που θα χάσουν, από τη σταδιακή αύξηση των βασικών μισθών φέρουν αναταράξεις στο δημόσιο τομέα.
Την ώρα που η κυβέρνηση κόβει από παντού για να μπορέσει να βρει έσοδα, οι πληροφορίες ότι για ορισμένους το «μαχαίρι» δε θα ισχύσει, ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων. Ήδη, ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Ηλιόπουλος διεμήνυσε πως αν οι πληροφορίες για «μυστική συμφωνία» αληθεύουν, οι δημόσιοι υπάλληλοι, θα βρεθούν απέναντι στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ οι εκπαιδευτικοί μίλησαν για άνιση μεταχείριση που διατηρεί τις ανισότητες του παρελθόντος.
Σύμφωνα με τους εφοριακούς, τα υψηλά επιδόματά τους ύψους 800 - 1.500 ευρώ θα καταργηθούν σταδιακά στα χαρτιά αλλά θα παραμείνουν ως προσωπική διαφορά στο μισθό τους. Κάθε μείωση στο ποσοστό τους θα αναπληρώνεται με αντίστοιχη αύξηση στους βασικούς μισθούς τους ώστε να μην υπάρχουν δραματικές απώλειες.
Την ύπαρξη μυστικής συμφωνίας των εφοριακών με το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε, φυσικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος. «Θα υπάρξει ενιαίο πλαίσιο το οποίο το επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, συνολικά. Εγώ δεν ακούω φήμες, ούτε πιστεύω φήμες», είπε.
Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών μελετά την επέκταση της συμφωνίας, που έγινε με εφοριακούς και τελωνειακούς και σε άλλους κλάδους με δεδομένο ότι έχει εξασφαλιστεί η μείωση της δημοσιονομικής δαπάνης, που είχε τεθεί ως στόχος με τις περικοπές που έχουν ήδη γίνει .
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, που απέστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, από την 1η Ιουλίου μειώνεται κατά 50% το ανώτατο όριο των υπερωριών (ανώτατο όριο 20 ώρες) αναστέλλεται η μισθολογική ωρίμανση, από το «πάγωμα» της οποίας οι υπάλληλοι χάνουν 280 έως 480 ευρώ ετησίως . Επίσης κόβεται η προβλεπόμενη αύξηση 4% επί του χρονοεπιδόματος που λαμβάνουν οι υπάλληλοι που ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου