Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Ερχεται βαρυχειμωνιά στη δημόσια εκπαίδευση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΙΝΑ ΚΟΪΝΑ
Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης θα τεθούν τη νέα σχολική χρονιά οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, καθώς πέρυσι, σε όλη τη χώρα, διαπιστώθηκε ότι 1.000 καθηγητές της τεχνικής εκπαίδευσης δίδασκαν από 0 έως τρεις ώρες! Ο έλεγχος θα είναι δειγματοληπτικός για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν υπεράριθμοι.
Πάντως, οι μόλις 600 διορισμοί σε συνδυασμό με τις 6.000 συνταξιοδοτήσεις και τη μείωση κατά 50% των αναπληρωτών, καθώς και οι σφοδρές αντιδράσεις του εκπαιδευτικού κλάδου για τις περικοπές μισθών καθώς και για άλλα εκπαιδευτικά ζητήματα, προμηνύουν ένα δύσκολο φθινόπωρο.
Με ανοιχτά μέτωπα και στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, το υπουργείο Παιδείας καλείται να υπερπηδήσει τα προβλήματα της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς. «Οι καπετάνιοι φαίνονται στις φουρτούνες», δήλωσε χτες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία νωρίτερα είχε τονίσει: «Θα τα καταφέρουμε να ανοίξουν τα σχολεία, με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, έστω και αν έχουμε τους ελάχιστους δυνατούς πόρους στη διάθεσή μας αυτήν τη δύσκολη χρονιά. Εχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις αυτήν τη στιγμή, ώστε να επιτύχουμε αυτόν το στόχο. Καθένας κρίνεται για το πώς μέσα σε συνθήκες μεγάλης δυσκολίας επιτυγχάνει το καλύτερο αποτέλεσμα».
Πλήθος κενών
Φέτος θα συνταξιοδοτηθούν 6.000 εκπαιδευτικοί, ενώ θα γίνουν 600 διορισμοί (αναλογία ένας προς δέκα). Υπενθυμίζεται το περσινό κύμα φυγής στη σύνταξη άφησε πίσω του 11.466 κενές θέσεις στα σχολεία. Εκτός από τους μόνιμους διορισμούς, τα κενά καλύφθηκαν με αναπληρωτές και με παρεμβάσεις στη διαχείριση του υπάρχοντος προσωπικού (επιστροφή αποσπασμένων στα σχολεία κ.λπ.).
Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα έχει καταγραφεί το σύνολο των λειτουργικών κενών και οι τοποθετήσεις αναπληρωτών, ο αριθμός των οποίων θα είναι μειωμένος κατά 50% σε σχέση με πέρυσι, θα γίνουν έως τις 8 του μηνός.
«Θα υπάρξει υπουργική απόφαση για παράταση του χρόνου διορισμού όσων έχουν πετύχει στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Εξαντλούμε τους πίνακες των βασικών ειδικοτήτων (φιλόλογοι, μαθηματικοί, φυσικοί, χημικοί, δάσκαλοι). Οι υπόλοιπες ειδικότητες, με κανονιστική πράξη, έχουν δικαίωμα διορισμού την επόμενη σχολική χρονιά», τόνισε η υπουργός Παιδείας.
Δειγματοληπτικός έλεγχος
Σε συνεργασία με τον Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή, μέσα στον Οκτώβριο, θα γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, για τη σωστή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Οπως υποστήριξε η υπουργός, «ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που ταλανίζει την εκπαίδευση είναι η ύπαρξη υπεράριθμων εκπαιδευτικών σε ορισμένες περιφέρειες, την ώρα που σε άλλες υπάρχουν κενά». Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι βρέθηκαν 1.000 εκπαιδευτικοί στην τεχνική εκπαίδευση που δίδασκαν από 0 έως 3 ώρες!
Η κ. Διαμαντοπούλου κατέστησε σαφές ότι με τις συνενώσεις των 2.000 σχολείων θα αντιμετωπιστούν πολλά προβλήματα, ενώ όλοι οι εκπαιδευτικοί θα έχουν πλήρες ωράριο και οι αποσπάσεις θα γίνονται με αυστηρά κριτήρια.
Τυπώνουν τα... βιβλία
Για το θέμα των σχολικών βιβλίων η υπουργός Παιδείας επισήμανε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η εκτύπωση, με στόχο στις 12 Σεπτεμβρίου, οπότε θα ανοίξουν τα σχολεία, να έχουν παραδοθεί όλα τα βασικά βιβλία και το επόμενο 20ήμερο να παραδοθούν τα υπόλοιπα τεύχη, που δεν είναι αναγκαία για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Στο πλαίσιο του ψηφιακού σχολείου, το υπουργείο Παιδείας καθιερώνει την Ψηφιακή Καρτέλα Σχολικής Μονάδας, μέσω της οποίας θα έχει την πλήρη εικόνα κάθε διδακτηρίου ανά πάσα στιγμή, από τον αριθμό των θρανίων μέχρι τους μαθητές και τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό και βιβλία.
«Λιγότερες εξετάσεις»
Η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, αναφέρθηκε στα νέα Προγράμματα Σπουδών, που θα εφαρμοστούν πιλοτικά φέτος σε 180 σχολεία. Βασική αρχή, σύμφωνα με την ίδια, αποτελεί η στροφή από τη στείρα γνώση και την έμφαση στην αποστήθιση, σε μια αντίληψη των διαδικασιών και σε μια μέθοδο η οποία είναι ομαδοσυνεργατική.
«Το πλήθος των γραπτών εξετάσεων μειώνεται, με αρχή το Λύκειο. Λιγότερες εξετάσεις. Περισσότερη ουσία στο μαθησιακό αποτέλεσμα και αξιολόγηση των μαθητών», διευκρίνισε η κ. Χριστοφιλοπούλου.


Στις 29 Αυγούστου οι βάσεις

Παρατείνεταιη αγωνία για πάνω από 100.000 υποψηφίους των πανελλήνιων εξετάσεων, καθώς οι φετινές βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα ανακοινωθούν στις 29 Αυγούστου. Αν και τις προηγούμενες μέρες υπήρχαν διαρροές για ανακοίνωση των βάσεων μέχρι τις 25 του μηνός, χτες η υπουργός δήλωσε ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 29. Η κ. Διαμαντοπούλου απέδωσε την αλλαγή ημερομηνίας στο γεγονός ότι ο αριθμός των εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές καθυστέρησε να ανακοινωθεί κατά δέκα μέρες.

Σε θέση μάχης βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί

«Πράσινο φως» για απεργίες διαρκείας μετά το πρώτο κουδούνι έχουν ήδη ανάψει οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας, προβάλλοντας ως κεντρικά ζητήματα τις περικοπές μισθών, τη μείωση των κονδυλίων για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων και τα τεράστια κενά στα σχολεία. Προς την κατεύθυνση αυτή θα επιδιωχθεί συντονισμός με την ΟΛΜΕ, ώστε να διαμορφωθεί κοινό μέτωπο ενάντια «στη συνεχιζόμενη επίθεση στην εκπαίδευση και στους εκπαιδευτικούς».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, Κομνηνό Μαντά, από τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία αποχωρούν στη σύνταξη 3.500 εκπαιδευτικοί και διορίζονται μόλις 42 δάσκαλοι, 55 νηπιαγωγοί και 22 καθηγητές ειδικοτήτων.
Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νίκος Παπαχρήστος, δήλωσε στον «Α» ότι «τα προβλήματα, που είναι ούτως ή άλλως μεγάλα, μεγιστοποιούνται ακόμη περισσότερο, ώστε να είναι χαμηλός ο πήχης της επιτυχίας για την υπουργό και να πείσουν τους Ελληνες να αποδεχτούν μία χαμηλής ποιότητας εκπαίδευση για τα παιδιά τους». Ο κ. Παπαχρήστος υποστήριξε ότι, σε σχέση με το 2009, οι μόνιμοι καθηγητές έχουν μειωθεί κατά 20.000, ενώ εκτίμησε ότι το ζήτημα θα λυθεί με 30 μαθητές ανά τμήμα και πιθανές μετακινήσεις μαθητών και εκπαιδευτικού προσωπικού.


5 βασικές αλλαγές για το Νέο Σχολείο

Κατά τη χτεσινήσυνέντευξη Τύπου της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας παρουσιάστηκαν και οι δράσεις που υλοποιούνται, στο πλαίσιο του Νέου Σχολείου. Οι δράσεις αυτές έχουν ως εξής:
1. ΣΕ 180 ΣΧΟΛΕΙΑ(21 νηπιαγωγεία, 96 δημοτικά και 63 Γυμνάσια) θα εφαρμοστούν πιλοτικά τα νέα προγράμματα σπουδών, τα οποία είναι έτοιμα και θα αναρτηθούν άμεσα στο διαδίκτυο. Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς θα αξιολογηθούν, προκειμένου να υπάρξουν βελτιώσεις όπου κρίνεται σκόπιμο.
2. ΣΤΗΝ Α' ΛΥΚΕΙΟΥ-τάξη πρώτης εφαρμογής του «Νέου Λυκείου»- θα εφαρμοστούν αναμορφωμένα προγράμματα σπουδών για τις Φυσικές Επιστήμες (Φυσική, Χημεία, Βιολογία), τα Μαθηματικά (Αλγεβρα, Γεωμετρία) και την Ελληνική Γλώσσα (Αρχαία Ελληνικά και Γραμματεία, Νέα Ελληνικά και Λογοτεχνία). Οι πλήρεις οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς θα αναρτηθούν στην πλατφόρμα του Ψηφιακού Σχολείου και θα αποσταλούν σε όλα τα σχολεία. Στην Α' Λυκείου θα εισαχθεί το μάθημα της ερευνητικής εργασίας (πρότζεκτ). Ο ειδικός οδηγός για τον εκπαιδευτικό βρίσκεται, ήδη, σε φάση εκτύπωσης από τον ΟΕΔΒ και άμεσα θα αναρτηθεί, σε ψηφιακή μορφή, στην πλατφόρμα του Ψηφιακού Σχολείου.
3. ΙΔΡΥΟΝΤΑΙΤεχνολογικά Λύκεια με ειδικότητες που θα συνδέονται με τις κοινωνικές και αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας, ενισχύοντας την προοπτική απασχόλησης των αποφοίτων τους. Οι τελευταίοι θα έχουν την απαραίτητη επάρκεια γνώσεων και δεξιοτήτων και αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα.
Από τη φετινή σχολική χρονιά θα εφαρμοστεί μεταβατικό πρόγραμμα σπουδών στην Α' τάξη των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ). Οι μαθητές που θα εγγραφούν φέτος στην Α' τάξη των ΕΠΑΛ θα συνεχίσουν και θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο Τεχνολογικό Λύκειο. Παράλληλα, από τη φετινή σχολική χρονιά αρχίζει η δοκιμαστική διδασκαλία των μαθημάτων υποστήριξης στην ελληνική γλώσσα και στα μαθηματικά, τα οποία είναι ενταγμένα στο ωρολόγιο πρόγραμμα της Α' τάξης.
4. ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑτου Ψηφιακού Σχολείου (340.000 επισκέψεις μέχρι στιγμής) έως τις 10 Σεπτεμβρίου θα έχουν ενσωματωθεί 140 σχολικά βιβλία όλων των τάξεων από το δημοτικό μέχρι και το λύκειο σε μορφή html. Είκοσι βιβλία (της Β' Γυμνασίου και της Α' Λυκείου) θα είναι πλήρως εμπλουτισμένα με διαδραστικά πολυμέσα. Ολα τα βιβλία του γυμνασίου θα περιλαμβάνουν και συνδέσμους με λήμματα της ελληνικής Βικιπαιδεία.
5. ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑτων Ψηφιακών Εκπαιδευτικών Βοηθημάτων για τις πανελλήνιες εξετάσεις (380.000 επισκέψεις μέχρι στιγμής) έως το τέλος Σεπτεμβρίου, θα υπάρχει αναρτημένο πλήρες υλικό για τα εξής μαθήματα: α) Αρχαία Ελληνικά, β) Φυσική θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης, γ) Μαθηματικά θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης, δ) Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, ε) Βιολογία και στ) Λατινικά. Παράλληλα, θα ενεργοποιηθεί η υπηρεσία του Καθηγητή-Συμβούλου στην πλατφόρμα, που θα αποστέλλει ηλεκτρονικά στους μαθητές απαντήσεις σχετικά με απορίες τους.


Στην τελική ευθεία το ν/σ για ΑΕΙ
Την ερχόμενη Τετάρτη ψηφίζεται στη Βουλή ο νέος νόμος-πλαίσιο, που αλλάζει εκ βάθρων το τοπίο της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης. Στις αρχές της εβδομάδας θα συνεδριάσει το συνδικαλιστικό όργανο των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), ενώ οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ έχουν απευθύνει έκκληση προς την υπουργό Παιδείας, έστω και την ύστατη στιγμή, να επιδιώξει τη συναίνεση της πανεπιστημιακής κοινότητας. Οι διοικήσεις των ΑΕΙ έχουν προειδοποιήσει ότι ο νόμος θα παραλύσει τα ιδρύματα και θα οδηγήσει σε αδυναμία λειτουργίας από το Σεπτέμβρη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την προσεχή Τετάρτη διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ομόνοια το ΠΑΜΕ και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, ενώ την ίδια ημέρα ανάλογη κινητοποίηση θα γίνει και στη Θεσσαλονίκη, στο άγαλμα Βενιζέλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου