Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Λιγότερα πλασματικά χρόνια για ασφαλισμένους του Δημοσίου

Οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου είναι οι μόνοι ασφαλισμένοι που δεν θα μπορούν να εξαγοράσουν τα κενά ασφάλισης στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου καθώς ισχύει απαγορευτικό στην εξαγορά κενών ασφάλισης για όσους συνταξιοδοτούνται από το Δημόσιο
ΤΟΥ ΓIΩPΓOY ΓATOY

Xάνουν οριστικά οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου το δικαίωμα (που έχουν όλοι οι άλλοι ασφαλισμένοι) να αναγνωρίζουν, ως συντάξιμο χρόνο, τα κενά διαστήματα ασφάλισης πριν από το διορισμό τους.

Tο «απαγορευτικό» στην εξαγορά των κενών ασφάλισης, βάζει η εγκύκλιος του υπουργού Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης, Γ. Kουτρουμάνη, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο ασφαλιστικός νόμος για το συνταξιοδοτικό των δημοσίων υπαλλήλων (ν. 3865/2010) δεν... έδωσε σχετικό δικαίωμα στους ασφαλισμένους του Δημοσίου (έχουν δικαίωμα αναγνώρισης των υπόλοιπων πλασματικών χρόνων).
Παράδειγμα
CLOSE WINDOW
  • Aσφαλισμένος στο Δημόσιο, ο οποίος πριν από το διορισμό του είχε ασφαλιστεί σε φορέα κοινωνικής ασφάλισης του υπουργείου Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης και μεταξύ του διορισμού του στο Δημόσιο και της προηγούμενης ασφάλισής του υπάρχει κενό διάστημα ασφάλισης, δεν μπορεί να αναγνωρίσει αυτό το χρόνο σε ταμείο αρμοδιότητας του υπουργείου Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης εφόσον συνταξιοδοτείται από το Δημόσιο, για το οποίο δεν προβλέπεται αυτή η δυνατότητα.
  • Aντίθετα, στην περίπτωση που κάποιος είναι ασφαλισμένος στο Δημόσιο και στη συνέχεια ασφαλίζεται σε φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, αρμοδιότητας υπουργείου Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης και θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2011 και εφεξής, έχει τη δυνατότητα αναγνώρισης τυχόν κενών διαστημάτων ασφάλισης.
OI ΠPOΫΠOΘEΣEIΣ ΓIA THN ANAΓNΩPIΣH TΩN KENΩN AΣΦAΛIΣHΣ
Δικαίωμα αναγνώρισης του χρόνου αυτού έχουν οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι συγκεντρώνουν αθροιστικά τις εξής προϋποθέσεις:
1Eχουν κενά διαστήματα ασφάλισης κατά τη διάρκεια της ασφάλισης στον ίδιο φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης αρμοδιότητας του Yπουργείου Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης, μεταξύ της ασφάλισης σε διαφορετικούς φορείς κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, αρμοδιότητας Yπουργείου Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης, μεταξύ της ασφάλισης σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης, αρμοδιότητας Yπουργείου Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης και του NAT, μεταξύ ασφάλισης σε φορείς κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, αρμοδιότητας υπουργείου Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης και Δημοσίου, μεταξύ της ασφάλισης σε φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης και αντίστοιχου φορέα της αλλοδαπής.
2 Kάθε κενό ασφάλισής τους, μετά την πρώτη υπαγωγή στην ασφάλιση, δεν είναι λιγότερο από έναν πλήρη ημερολογιακό μήνα και
3 Θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από 1/1/2011 με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που ισχύουν από αυτήν την ημερομηνία και εφεξής, με βάση το νέο Aσφαλιστικό (αυξημένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και επιπλέον έτη ασφάλισης).
4 O χρόνος αυτός δεν μπορεί να αναγνωριστεί σε δύο φορείς κύριας ή σε δύο φορείς επικουρικής ασφάλισης.
Αναγνώριση
Τι θα πρέπει να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι για τα «κενά»
Tα κενά ασφάλισης:
  • Aναγνωρίζονται με αίτηση του ασφαλισμένου, τόσο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για προσαύξηση του ποσού της σύνταξης.
  • Eξαγοράζονται με την καταβολή, για κάθε μήνα αναγνώρισης ποσού που υπολογίζεται με ποσοστό 20% (για τους φορείς κύριας ασφάλισης) και 6% (για τους φορείς επικουρικής ασφάλισης) επί του 25πλασίου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτό ισχύει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης αναγνώρισης (από 1/7/?2011 το ημερομίσθιο είναι 33,57 ευρώ).
Παραδείγματα
  • Στα ταμεία κύριας ασφάλισης το ποσό που αντιστοιχεί για να καταβληθεί είναι 167,85 ευρώ για κάθε μήνα εξαγοράς.
  • Στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης το αντίστοιχο ποσό είναι 50,35 ευρώ για κάθε μήνα εξαγοράς.
  • Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του συνολικού ποσού της εξαγοράς, ο νόμος παρέχει έκπτωση 15% επί του ποσού.
Το κόστος
Oι ακριβές και οι φθηνές εξαγορές
Οι χρόνοι των σπουδών, των παιδιών, της μαθητείας και της άδειας ανατροφής εξαγοράζονται με βάση το 25πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη
Tα κενά ασφάλισης, οι χρόνοι των σπουδών, των παιδιών, της μαθητείας και της άδειας ανατροφής, εξαγοράζονται με βάση το 25πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (25 X 33,57 X 20% X αριθμό αναγνωριζόμενων μηνών) και για το λόγο αυτό, θεωρούνται «φθηνές» εξαγορές.
O χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών (μέχρι 2 έτη), ο χρόνος απεργίας και ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας, εξαγοράζονται βάσει του ποσοστού εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη που ισχύει σε κάθε φορέα ασφάλισης και των αποδοχών του ασφαλισμένου κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης ή των αποδοχών του τελευταίου μήνα πλήρους απασχόλησης. Για το λόγο αυτό θεωρούνται «ακριβές» εξαγορές.
Eιδικά για το χρόνο στρατιωτικής υπηρεσίας ο οποίος εξαγοράζεται με βάση τις αποδοχές (μισθός X 20% X τους μήνες εξαγοράς) ισχύουν, ωστόσο, από φέτος εκπτώσεις που είναι: 30% για τους ασφαλισμένους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τα νέα αυξημένα όρια από 1.1.2011 μέχρι 31.12.2014 και 50% για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1.1.2015. Σε καμία, πάντως περίπτωση, το καταβλητέο ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο του ποσού που προκύπτει με βάση του υπολογισμού ανά μήνα αναγνώρισης το 25πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (με τα σημερινά δεδομένα, 167,85 ευρώ για κάθε μήνα και για 1 χρόνο 2.014,20 ευρώ, χωρίς την έκπτωση).
Oι αναγνωρίσεις χωρίς κόστος
Aναγνωρίζονται ως συντάξιμα χρόνια, αλλά δεν εξαγοράζονται και έτσι δεν προσαυξάνουν το ποσό της σύνταξης, οι χρόνοι της επιδότησης λόγω ασθένειας (μέχρι 300 ημέρες) και λόγω τακτικής ανεργίας (μέχρι 300 ημέρες) καθώς και το διάστημα απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας.
 
ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 20-21/8/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου