Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Το νέο μοντέλο ιεραρχίας στο Δημόσιο - Ποιοι μπαίνουν στο γενικό μισθολόγιο

Σε εξετάσεις θα υποβάλλονται οι υπάλληλοι που θέλουν να καταλάβουν θέσεις ευθύνης ή να προαχθούν στη βαθμολογική ιεραρχία. Το νέο βαθμολόγιο που επεξεργάζεται ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης φέρνει τα πάνω-κάτω στο Δημόσιο, αφού οι υπάλληλοι θα καταταγούν στους νέους βαθμούς ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας τους. Σε ό, τι αφορά τους διευθυντές, θα περνούν από εξετάσεις κάθε τρία χρόνια, ενώ όλες οι θέσεις προϊσταμένων θα επανακρίνονται κάθε έξι χρόνια. Η πρόταση αυτή έχει υποβληθεί στον κ. Ρέππα από τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ κ. Γ. Βέη με στόχο να προωθηθούν οι καλύτεροι στην ιεραρχία των δημοσίων υπηρεσιών. Το νέο μοντέλο θα αρχίσει να εφαρμόζεται άμεσα, δηλαδή από τις αρχές του 2012 και στη διαδικασία αυτή θα συμμετάσχουν 100.000 υπάλληλοι για 24.000 θέσεις ευθύνης.
1. Πώς και πότε θα καλυφθούν οι θέσεις γενικών διευθυντών;
Tο Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων, στο οποίο συμμετέχουν τέσσερα μέλη του ΑΣΕΠ και ένα μέλος από τον Συνήγορο του Πολίτη, έχει ήδη συγκροτηθεί. Το ΕΙΣΕΠ θα προκηρύξει στα τέλη του έτους τις θέσεις γενικών διευθυντών. Οι υποψήφιοι θα αξιολογηθούν με γραπτές εξετάσεις και θα περάσουν από προφορική συνέντευξη. Ακολούθως, μετά την επιλογή των γενικών διευθυντών θα γίνει η συγκρότηση από το ΕΙΣΕΠ των Συμβουλίων Επιλογής Προϊσταμένων (ΣΕΠ) σε κάθε διοικητική μονάδα, τα οποία θα αποτελούνται από πέντε μέλη. Τα ΣΕΠ θα είναι αρμόδια για την επιλογή των διευθυντών της υπηρεσίας ή του υπουργείου, στο οποίο έχουν συσταθεί.
2. Πώς θα γίνεται η επιλογή προϊσταμένων;
Η επιλογή θα γίνεται μέσα από το τρίπτυχο γραπτές εξετάσεις, προφορική συνέντευξη και τυπικά προσόντα προσωπικού φακέλου. Για τους διευθυντές, το όργανο επιλογής δεν θα είναι το Ειδικό Συμβούλιο (ΕΙΣΕΠ), αλλά τα Συμβούλια Επιλογής Προσωπικού. Από τα ίδια όργανα (τα Συμβούλια Επιλογής Προσωπικού) θα περάσει και η επιλογή των τμηματαρχών, στην περίπτωση, όμως, αυτή δεν προβλέπονται προφορικές εξετάσεις.
3. Ποια είναι τα μόρια για τους προϊσταμένους;
Ο βαθμός του βασικού τίτλου σπουδών πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή 25, το διδακτορικό δίπλωμα σε γνωστικό αντικείμενο συναφές με το αντικείμενο της υπηρεσίας βαθμολογείται με 200 μόρια, ενώ σε άλλο γνωστικό αντικείμενο με 100 μόρια. Ο μεταπτυχιακός τίτλος βαθμολογείται με 160 μόρια και 80 μόρια αν δεν έχει συνάφεια με το αντικείμενο της θέσης. Η επιτυχής αποφοίτηση από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης προσθέτει 180 μόρια στον υποψήφιο. Η γνώση ξένης γλώσσας βαθμολογείται από 30-80 μόρια, ανάλογα με το επίπεδο γνώσης. Επίσης, ο χρόνος υπηρεσίας μοριοδοτείται μέχρι 300 μόρια, ενώ η υπηρεσιακή αξιολόγηση μετράει μέχρι 300 μόρια. Οι ειδικές δραστηριότητες, μέχρι 80 μόρια συνολικά: συγγραφικό έργο, εισηγήσεις, ανακοινώσεις σε συνέδρια, ημερίδες κ. λπ. Η ηθική αμοιβή του επαίνου: 70 μόρια.
4. Tι θα ισχύσει στο βαθμολόγιο;
Το επικρατέστερο σενάριο για το βαθμολόγιο, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει τη θεσμοθέτηση έξι βαθμών αντί των πέντε που ισχύουν σήμερα. Στον εισαγωγικό βαθμό θα παραμένουν όλοι οι νεοεισερχόμενοι υπάλληλοι για τη δοκιμαστική περίοδο των δύο ετών.
Οι υπάλληλοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης θα αλλάζουν βαθμό περίπου ανά τέσσερα χρόνια, κατόπιν αξιολογήσεως. Πάντως, οι προαγωγές από τον ένα βαθμό στον άλλο θα γίνονται με μέτρο, καθώς θα καθοριστούν ποσοστά υπαλλήλων που θα μπορούν να εξελίσσονται βαθμολογικά.
Κατά πληροφορίες, από τον Β΄ βαθμό στον Α΄ θα μπορεί να προάγεται μόνο το 30% των υπαλλήλων Π. Ε. που έχει φτάσει στον βαθμό Β΄. Οι υπάλληλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα μπορούν να φτάσουν μέχρι τον Γ΄ βαθμό, ενώ οι υπάλληλοι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης μέχρι τον Δ΄ βαθμό.
 
 
 
Ποιοι μπαίνουν στο γενικό μισθολόγιο
Αναδιαμορφώνεται ριζικά το πλαίσιο αμοιβών για περίπου 700.000 δημοσίους υπαλλήλους – Κόβονται 100 από τα 104 επιδόματα
Της Φωτεινης Kαλλιρη
Ζυμώσεις, συγκρούσεις, «έξωθεν» πιέσεις και «προσθαφαιρέσεις» της τελευταίας στιγμής διαμορφώνουν το τοπίο κατάρτισης του γενικού μισθολογίου, λίγο πριν από την εφαρμογή του. Με τις δραστικές περικοπές στα επιδόματα και τον καθορισμό του βασικού μισθού στα 780 ευρώ (από 711 που είναι σήμερα) αναμορφώνεται ριζικά το πλαίσιο αμοιβών για περίπου 700.000 δημοσίους υπαλλήλους, ανατρέποντας καθεστώς δεκαετιών. Το νέο μισθολόγιο, οι νέοι κανόνες προαγωγής των υπαλλήλων στη βαθμολογική κλίμακα, οι συγχωνεύσεις οργανισμών και οι όροι για να ενταχθούν όσοι υπάλληλοι κριθούν ως «πλεονάζον προσωπικό» σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας βρίσκονται στο επίκεντρο γενικευμένων αλλαγών που αφορούν συνολικά τον δημόσιο τομέα και έχουν χρονικό ορίζοντα το φθινόπωρο. H αντίστροφη μέτρηση για το γενικό μισθολόγιο έχει αρχίσει, με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν και τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης να μην έχουν καταλήξει στο νέο πλαίσιο αμοιβών. Οι αρμόδιοι υπουργοί, κ. Ευ. Βενιζέλος και Δημ. Ρέππας, καταβάλλουν προσπάθεια να επιτύχουν μικρή παράταση, ώστε η ενσωμάτωση στο ενιαίο μισθολόγιο των ειδικών μισθολογίων που υπάρχουν στο Δημόσιο να μετατεθεί για αργότερα.
1. Τι προβλέπει το γενικό μισθολόγιο;
Με βάση τις νέες ρυθμίσεις θα υπάρξει σύνδεση της βαθμολογικής εξέλιξης με τα μισθολογικά κλιμάκια. Οι υπάλληλοι θα χωριστούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται περίπου 400.000 υπάλληλοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι θα μπορούν να ανεβούν σταδιακά έως και 10 μισθολογικά κλιμάκια σε πέντε βαθμούς εφ' όσον αξιολογηθούν θετικά από τον προϊστάμενό τους. Στη δεύτερη κατηγορία θα ανήκουν οι περίπου 300.000 απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ οι οποίοι θα μπορούν να ανελίσσονται διανύοντας 12 μισθολογικά κλιμάκια από τα 18 που ισχύουν σήμερα και οκτώ βαθμούς.
2. Ποια επιδόματα θα κοπούν;
Τα 100 από τα 104 επιδόματα θα περικοπούν, ώστε να παραμείνουν μόνο το οικογενειακό, τα επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών και αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και τα επιδόματα εορτών και αδείας. Θα θεσπιστεί επίσης ένα επίδομα θέσης και θα υπάρχει επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για ορισμένες κατηγορίες.
Εχει διατυπωθεί η πρόταση για όσους λαμβάνουν επιδόματα μέχρι και 200 ευρώ σταδιακά να τα «χάσουν» σε μία τριετία, έως 500 ευρώ σε μία πενταετία και πάνω από 500 ευρώ σε μία επταετία.
Το επίδομα θέσης θα είναι 200 ευρώ για τους προϊσταμένους τμημάτων, 400 ευρώ για τους διευθυντές και 800 ευρώ για τους γενικούς διευθυντές, γεγονός που θα δημιουργήσει ανταγωνισμό για την κατάληψη θέσης ευθύνης. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, οι πτυχιούχοι της τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης θα λαμβάνουν 1.800 ευρώ, φθάνοντας στο τέλος της επαγγελματικής τους διαδρομής, ενώ οι απόφοιτοι χαμηλότερων εκπαιδευτικών βαθμίδων δεν θα υπερβαίνουν τα 1.200 ευρώ.
3. Ποιες κατηγορίες θα ενταχθούν άμεσα στο γενικό μισθολόγιο;
Σύμφωνα με πληροφορίες, άμεσα όπως φαίνεται θα ενταχθούν: οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, οι κληρικοί, οι υπάλληλοι της Βουλής, οι δικαστικοί υπάλληλοι. Δεν θα ενταχθούν τώρα δικαστικοί λειτουργοί, το κύριο προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι ιατροδικαστές, τα μέλη ΔΕΠ - Πανεπιστημίων πλήρους απασχόλησης, τα μέλη ΕΠ-ΤΕΙ, οι ερευνητές και ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες, οι καθηγητές Ανωτάτης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, το επιστημονικό ερευνητικό προσωπικό ΚΕΠΕ, οι καθηγητές της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, το προσωπικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, οι ιατροί του ΕΣΥ, οι διπλωματικοί υπάλληλοι, οι Αρχιερείς, οι μουσικοί, τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας κ. λπ.
4. Mε ποια κριτήρια θα αλλάζουν μισθολογικά κλιμάκια οι υπάλληλοι;
Οι υπάλληλοι για να εξελίσσονται από το ένα μισθολογικό κλιμάκιο στο άλλο θα περνούν εξετάσεις. Θα αξιολογούνται, δηλαδή, σε ετήσια βάση τόσο για τη συμπεριφορά τους σε συναδέλφους και πολίτες όσο και για την παραγωγικότητά τους. Το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης θα προσδιορίσει τα κριτήρια με τα οποία θα αξιολογείται η υπηρεσιακή μονάδα και θα λάβει ουσιαστικό ρόλο στην αξιολόγηση των εργαζομένων προκειμένου να διεκδικήσουν την είσοδό τους σε μεγαλύτερο βαθμό.
Ετσι, θα κρίνεται εάν είναι ικανός ή όχι ένας υπάλληλος να αλλάξει μισθολογικό κλιμάκιο. Πάντως, ακόμη κι αν δεν αξιολογηθεί θετικά, θα λαμβάνει ένα μέρος του ποσού που αφορά τη μισθολογική ωρίμαση, το οποίο θα συνδυάζεται με τα χρόνια υπηρεσίας, αλλά θα περιορίζεται σημαντικά το πλαφόν των αποδοχών του λόγω αρνητικής αξιολόγησης.
5. Κάθε πότε θα δίνεται μισθολογική ωρίμαση;
Η επικρατέστερη πρόταση προβλέπει την απόδοση της ωρίμασης κάθε δύο χρόνια. Η κατάκτηση μεγαλύτερου βαθμού θα δίνει το εισιτήριο σε έναν υπάλληλο για να αυξήσει τις αποδοχές του.
 
 
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου