Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Εξαγορά συντάξιμου χρόνου και για την επικουρική των δημοσίων υπαλλήλων

Τη δυνατότητα εξαγοράς συντάξιμου χρόνου και στα επικουρικά ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας. Η σχετική ρύθμιση ισχύει ήδη από τις 5 Αυγούστου και θα έχει εφαρμογή και σε αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί αλλά μέχρι την έναρξη ισχύος της διάταξης δεν έχει εκδοθεί συνταξιοδοτική απόφαση.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι ασφαλισμένοι του δημοσίου μπορούν να θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και στον επικουρικό φορέα - τομέα τους, συμπληρώνοντας τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο με αναγνώριση κάθε προϋπηρεσίας που συμπίπτει με συντάξιμο χρόνο στο Δημόσιο ή τον κύριο φορέα ασφάλισης.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας η ρύθμιση κρίθηκε επιβεβλημένη γιατί ο διαφορετικός τρόπος αξιοποίησης του συντάξιμου χρόνου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καθώς και στο ειδικό καθεστώς του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, όπου η αναγνωριζόμενη προϋπηρεσία θεωρείται ως συντάξιμος χρόνος από τη χρονική στιγμή που ξεκίνησε η προϋπηρεσία, είχε αποτέλεσμα τη διαφοροποίηση του χρόνου θεμελίωσης δικαιώματος σε κύρια σύνταξη σε σχέση με τον χρόνο θεμελίωσης δικαιώματος σε επικουρική σύνταξη και τη μη δυνατότητα ταυτόχρονης συνταξιοδότησης στον φορέα κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Κι αυτό καθώς δεν συνέπιπτε ο ελάχιστος απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης του φορά κύριας σύνταξης με αυτόν του επικουρικού φορέα κατά τη συνταξιοδότηση.
Η συγκεκριμένη εγκύκλιος θα εφαρμοστεί στο ΤΕΑΔΥ και τους τομείς του «ΤΕΑΠΟΚΑ» και «ΤΑΔΚΥ», τους Τομείς «ΤΕΑΥΑΠ», «ΤΕΑΕΧ» ΚΑΙ «ΤΕΑΥΠΣ» του ΤΕΑΠΑΣΑ, καθώς και τον Τομέα «ΤΕΑΠ-ΕΛΤΑ» του ΤΑΥΤΕΚΩ, στους οποίους έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 20 παρ. 3 και 4 του Ν. 3232/2004 με βάση τις οποίες οι ασφαλισμένοι των φορέων - τομέων αυτών αναγνωρίζουν κάθε προϋπηρεσία που συμπίπτει με συντάξιμο χρόνο στο Δημόσιο ή τον φορέα κύριας ασφάλισής τους, ώστε να θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, και στον επικουρικό φορέα με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης του κύριου φορέα.

Οι παραπάνω ρυθμίσεις δεν έχουν εφαρμογή στους ασφαλισμένους που συνταξιοδοτούνται με τις προϋποθέσεις του κοινού καθεστώτος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
H AYΓΗ, 26/8/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου