Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Η υπουργός Παιδείας απέσυρε από το σχέδιο νόμου τη διάταξη που έδινε Μάστερ στις 5ετείς σπουδές - Ολες οι νέες αλλαγές

Έντεκα αλλαγές στον νέο Νόμο Πλαίσιο για τα πανεπιστήμια έκανε η υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου κατά την σημερινή συζήτηση που ξεκίνησε στην Βουλή.

Παρότι δεν έχουν παύσει τα «σενάρια» για αλλαγή της διάταξης για την εκλογή του πρύτανη, ωστόσο τίποτα δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επισήμως. Πιθανότατο θεωρείται το υπουργείο Παιδείας να κρατάει το «χαρτί» του πρύτανη για την τελευταία στιγμή πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, αν και η εξασφάλιση συναίνεσης και κοινής οδού με την Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι απομακρύνεται.
Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας πήρε πίσω τόσο την διάταξη για τα Μάστερ στις 5ετεις σπουδές όσο και την διάταξη για την διανομή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων από το 2014-15 μόνο μέσω Ίντερνετ. Επίσης βασική εκπαιδευτική μονάδα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ παραμένει το Τμήμα. Ισχύει έτσι το παλαιό σύστημα όπως και στην περίπτωση των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων. Συγκεκριμένα:
- Δεν προστίθεται στο νομοσχέδιο η διάταξη με την οποία δινόταν ένας τίτλος Μάστερ στους αποφοίτους των 5ετων σπουδών (Πολυτεχνεία, Γεωπονικές σχολές) γιατί συνάντησε προβλήματα αντισυνταγματικότητας


- Τρεις εξεταστικές περίοδοι θα υπάρχουν αποκλειστικά σε κάθε Ιδρυμα (Φεβρουάριο, Ιούνιο, Σεπτέμβριος). Μέχρι σήμερα πολλές σχολές είχαν περισσότερες εξεταστικές περιόδους

- Κάθε δυο χρόνια το Συμβούλιο Διοίκησης του κάθε Ιδρύματος θα συντάσσει έκθεση πεπραγμένων που θα δημοσιοποιεί. Αντίστοιχες εκθέσεις θα κάνουν οι πρυτάνεις και οι Κοσμήτορες κάθε χρόνο.

- Δίνεται δυνατότητα συνεργασίας και των ΤΕΙ με ερευνητικά κέντρα

- Σχετικά με τα νέα Συμβούλια των ΑΕΙ η μόνη αλλαγή που πραγματοποιείται αφορά τη σύνθεση των μελών και συγκεκριμένα αυξάνεται κατά ένα ο αριθμός των εσωτερικών μελών (8 μέλη) με αντίστοιχη μείωση των εξωτερικών μελών (6 μέλη). Για τον πρύτανη προϋπόθεση στον διεθνή διαγωνισμό που θα γίνεται είναι η άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας.

- Οι νυν πρυτανικές αρχές δεν παύονται αλλά έχουν περιθώριο 12 μηνών για να ξεκινήσουν τις διαδικασίες εκλογής των νέων Συμβουλίων Διοίκησης. Δηλαδή, οι νυν πρυτανικές αρχές πανεπιστημίων και ΤΕΙ θα σταματήσουν να διοικούν τα Ιδρύματα τους τον Σεπτέμβριο του 2012.

- Τέσσερα χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου θα γίνει αξιολόγηση της εφαρμογής του από διεθνή επιτροπή που θα οριστεί.

- Από τον Οργανισμό του κάθε Ιδρύματος θα οριστεί συγκεκριμένη διαδικασία διασφάλισης του αδιάβλητου όλων των εξεταστικών διαδικασιών.

- Στις 7μελείς επιτροπές κρίσης των διδασκόντων θα πρέπει να συμμετέχει υποχρεωτικά μόνο ένας πανεπιστημιακός από ξένο πανεπιστήμιο. Η συμμετοχή τους στην διαδικασία θα μπορεί να γίνεται με τηλεδιάσκεψη.
 
TO BHMA 23/8/11
- Αποσύρεται η διάταξη που ανέφερε ότι σταματάει η διανομή έντυπων πανεπιστημιακών συγγραμμάτων από το 2014-15 και οι φοιτητές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το υλικό που θα έβρισκαν μέσω Διαδικτύου. Με την νέα διάταξη το καθεστώς δεν αλλάζει, όπου υπήρχε έντυπο υλικό θα συνεχίσει να υπάρχει και όπου καθηγητές και φοιτητές χρησιμοποιούσαν υλικό μέσω Διαδικτύου θα συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν. Επεκτείνεται ο ορισμός τους ώστε να συμπεριλαμβάνονται εκτός των έντυπων βιβλίων, τα ηλεκτρονικά βιβλία και οι ακαδημαϊκές σημειώσεις σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου