Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

ΒΟΥΛΗ:Η λέξη «Διά», κυρία υπουργέ, είναι δισύλλαβη

Μαθήματα κανόνων γραμματικής έκανε στην υπουργό Παιδείας, στη Βουλή ο Βουλευτής του ΠΑΣΚ Μιχάλης Παντούλας σχετικά με την εμμονή του υπουργείου να μην τονίζει την δισύλλαβη λέξη «Διά» στον τίτλο Υπουργείο Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης .

«Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, θέλω να πω και κάτι τελευταίο, για το οποίο μου έδωσε αφορμή η εκτός κανόνων της ελληνικής γλώσσας αναγραφή του τίτλου του Υπουργείου Παιδείας στην τηλεόραση της Βουλής –το έβλεπα προηγουμένως- όπως λάθος, επίσης, αναγράφεται ο τίτλος του Υπουργείου Παιδείας και στο κείμενο του σχεδίου νόμου που τυπώθηκε στο Τυπογραφείο της Βουλής των Ελλήνων» είπε ο κ. Παντούλας και προέτρεψε: «Στον τίτλο, λοιπόν, η λέξη «Διά», κυρία Υπουργέ, είναι δισύλλαβη. Το έχω πει πενήντα φορές μέσα στη Βουλή και οι κανόνες γραμματικής, τους οποίους διδάσκονται τα παιδιά μας στα ελληνικά σχολεία, αναφέρουν ότι οι δισύλλαβες λέξεις τονίζονται. Επιτέλους! Θα το πω εκατό φορές για να διορθωθεί;
Πήρα αυτό ως αφορμή γιατί έχω υπ’ όψιν μου και την επιστολή του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, μια επιστολή την οποία ο συγγραφέας Τάκης Θεοδωρόπουλος έγραψε ότι είναι διατυπωμένη εν ανθηρώ Έλληνι λόγω που λαμβάνει υπ’ όψιν τα εκφραστικά επιτεύγματα της συνδικαλιστικής λογοτεχνίας.
Ξέρω –και το ξέρουμε όλοι- ότι όταν μια κοινωνία παρακμάζει το πρώτο θύμα, κυρία Υπουργέ, είναι η γλώσσα. Το είχε καταλάβει προ πολλού, χιλιάδες χρόνια πριν, ο Πολύβιος από τη Μεγαλόπολη όταν έλεγε «εν καιροίς χαλεποίς μέμνησο της γλώττης».
Θεωρώ ότι ο πανεπιστημιακός χώρος όταν εκφράζεται δημοσίως αλλά και ιδιωτικώς πρέπει να σέβεται την ελληνική γλώσσα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου