Πριν καλά καλά εφαρμοστεί η αύξηση του συντελεστή Φ.Π.Α σε 23% στο χώρο εστίασης ο Ε.Βενιζέλος δήλωσε πριν από λίγο πως επανεξετάζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Η αύξηση στο Φ.Π.Α μπαίνει σε εφαρμογή από την 1η Σεπτεμβρίου όμως ποιός και πως θα ελέγξει όσους δεν τον αποδώσουν μετά τις τόσες παλινωδίες.
Γιατί αντιδράσεις στην αύξηση αυτή είχαν ακουστεί από την πρώτη στιγμή και μάλιστα από υπουργικά χείλη είχαν ακουστεί αντίθετες απόψεις.Για να φτάσουμε στο σημείο λίγες ημέρες πριν την εφαρμογή του νόμου ο ίδιος ο υπουργός να ανακοινώνει την ουσιαστική κατάργηση του, λέγοντας πως επανεξετάζεται η αύξηση του συντελεστή Φ.Π.Α στην εστίαση στο 23%.
Ο αριθμός σοκ για ύφεση στο -5,3%, δηλαδή σχεδόν μία μονάδα πάνω από τις προβλέψεις, βάρυνε επίσης τις συζητήσεις του υπουργού Οικονομικών με τους κοινωνικούς εταίρους για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Γιατί αντιδράσεις στην αύξηση αυτή είχαν ακουστεί από την πρώτη στιγμή και μάλιστα από υπουργικά χείλη είχαν ακουστεί αντίθετες απόψεις.Για να φτάσουμε στο σημείο λίγες ημέρες πριν την εφαρμογή του νόμου ο ίδιος ο υπουργός να ανακοινώνει την ουσιαστική κατάργηση του, λέγοντας πως επανεξετάζεται η αύξηση του συντελεστή Φ.Π.Α στην εστίαση στο 23%.
Ο αριθμός σοκ για ύφεση στο -5,3%, δηλαδή σχεδόν μία μονάδα πάνω από τις προβλέψεις, βάρυνε επίσης τις συζητήσεις του υπουργού Οικονομικών με τους κοινωνικούς εταίρους για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
''Η οικονομία και η κοινωνία δεν αντέχουν άλλες αποσπασματικές ρυθμίσεις και αναποτελεσματικά μέτρα. Η ασθενική αγορά δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί ούτε στα τακτικά, ούτε στα έκτακτα φορολογικά μέτρα που επιβάλλονται χωρίς κανένα όριο'', ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης.
Στην ίδια συνάντηση, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμλητηρίου Αθήνας Κ. Μίχαλος δήλωσε ότι:
''Η κυβέρνηση οφείλει έστω και τώρα να προβεί στην πλήρη ανατροπή του φορολογικού συστήματος της χώρας, και να θεσπίσει ένα απλό, σταθερό, δίκαιο και αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα που θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα γενικότερου εκσυγχρονισμού, αλλά και μέσο άρσης σειράς επενδυτικών αντικινήτρων».
Η ΕΣΕΕ δηλώνει ότι θα υποστηρίξει μια συνολική και ενιαία φορολογική αναδόμηση.
Οι Μμε έμποροι δηλώνουν έτοιμοι να δεχθούν εδώ και τώρα όλες τις προϋποθέσεις που θέτει ο υπουργός Οικονομικών για τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε 20% και 10% αντίστοιχα, ώστε να αλλάξουν τα δεδομένα στην αγορά ενώ η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι από τις πρώτες απόπειρες εφαρμογής του αυξημένου ΦΠΑ κατέδειξε την αναποτελεσματικότητα της εν λόγω πολιτικής, τις αρνητικές επιπτώσεις για την αγορά και την κατανάλωση.
Σήμερα, κατατέθηκαν και τρείς νέες προτάσεις/σενάρια μείωσης της φορολογίας των εμπορικών επιχειρήσεων που θα συνδυάζονται με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε μια συγκυρία που τα ποσοστά της ανεργίας καλπάζουν.
Οι εκτιμήσεις των εμπόρων είναι ότι και ο λογαριασμός του Σεπτεμβρίου θα μείνει για άλλη μια φορά απλήρωτος, αυξάνοντας απλώς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των Ελλήνων φορολογούμενων.
Από την πλευρά του το ΕΒΕΑ θεωρεί ότι η αισθητή μείωση των υπέρογκων, σήμερα, φορολογικών επιβαρύνσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας, την ενθάρρυνση των επενδύσεων, την άνοδο της ζήτησης, της παραγωγής, των εξαγωγών και της απασχόλησης.
Παράλληλα, το ΕΒΕΑ δηλώνει σίγουρο ότι η δραστική μείωση των φορολογικών, άμεσων και έμμεσων, συντελεστών, θα οδηγήσει, μέσω της ανάπτυξης, που θα προκαλέσει, σε αύξηση και όχι σε μείωση, των συνολικών φορολογικών εσόδων, σε αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και σε περιορισμό των κοινωνικών δαπανών, με συνέπεια τελικά και τη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΒΕΑ, κατ’ αρχήν, ζητεί επιτακτικά ως αναγκαία τη δραστική σταθερή μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, ως εξής:
Ενιαίος και χαμηλός (15%) συντελεστής φορολόγησης διανεμόμενων και μη, επιχειρηματικών κερδών (τα διανεμόμενα κέρδη συχνά χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση νέων καινοτόμων επενδυτικών σχεδίων, ενώ τα μη διανεμόμενα κέρδη δε χρησιμοποιούνται πάντοτε ορθολογικά). Με τον τρόπο αυτόν, πέραν της επαναδραστηριοποίησης της παραγωγικής μηχανής, θα περιοριστούν η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία, ενώ θα μειωθεί και η ένταση του ενδοκοινοτικού φορολογικού ντάμπινγκ.
Μείωση του υψηλού φορολογικού συντελεστή Φ.Π.Α., από το σημερινό 23% στο 18% και του χαμηλού, από το σημερινό 13% στο 8% και κατάργηση του μειωμένου (6,5%) συντελεστή Φ.Π.Α. Στο χαμηλό συντελεστή θα υπάγονται τα προϊόντα που καταναλώνονται κυρίως από τις ασθενέστερες εισοδηματικές τάξεις και εκείνα που ενθαρρύνουν ή υπηρετούν πολιτικές περιβαλλοντικής προστασίας, ενώ στον υψηλό συντελεστή θα υπάγονται τα προϊόντα που καταναλώνονται κυρίως από εύπορες εισοδηματικές τάξεις.
Μείωση των άμεσων και έμμεσων φορολογικών επιβαρύνσεων που έχουν σήμερα καταστήσει απαγορευτική την αγορά ακινήτων και κατ’ επέκταση, την επανδραστηριοποίηση της οικοδομικής δραστηριότητας.
Επαναφορά του αφορολόγητου ποσού των 12.000€ (μηδενικός φορολογικός συντελεστής) για όλα τα νοικοκυριά των οποίων το συνολικό εισόδημα είναι μικρότερο του επίσημου ορίου της φτώχειας.
Τονίζεται ότι οι μειώσεις των φορολογικών επιβαρύνσεων για να αποδώσουν πρέπει να πείθουν ότι θα είναι σταθερές. Για το σκοπό αυτό θεωρεί αναγκαία τα κάτωθι:
Σαφής νομοθετική διαβεβαίωση ότι οι νέοι φορολογικοί συντελεστές δε θα διαφοροποιηθούν, δυσμενέστερα, κατά την επόμενη πενταετία, τουλάχιστον.
Κατηγορηματική πολιτική δέσμευση ότι δε θα επιβληθούν νέες «έκτακτες» εισφορές και δε θα γίνουν άλλες «περαιώσεις» ή «αναβιώσεις περαιώσεων»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου