Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Σχέδιο για νέα αντικειμενικά κριτήρια

Σε νέου τύπου αντικειμενικά κριτήρια με ειδικό συνδυαστικό αλγόριθμο και με τη χρήση της τεχνολογίας για τον προσδιορισμό του εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών.
Οπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλος, τα "όπλα" που θα χρησιμοποιήσει το υπουργείο για να εντοπίσει τα πραγματικά εισοδήματα των φορολογουμένων δεν θα έχουν σχέση με τα αντικειμενικά κριτήρια που ίσχυσαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά με τις νέες μεθόδους που θα χρησιμοποιήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
"Αυτό που θα γίνει σε σχέση με τα λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια, είναι να ισχύσουν απλοί τρόποι πλήρους και αντικειμενικής καταγραφής του συνολικού εθνικού εισοδήματος. Αυτό έχει σχέση με το ηλεκτρονικό καθολικό πόθεν έσχες, έχει σχέση με το ηλεκτρονικό χρήμα, έχει σχέση με τον τρόπο καταβολής και είσπραξης του ΦΠΑ σε σχέση με την έκδοση των τιμολογίων και την εξόφληση των τιμολογίων" υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι "μπορούν να υπάρχουν συνδυαστικά κριτήρια αλγοριθμικού χαρακτήρα ώστε ν' αποκαλύπτεται ο πραγματικός κύκλος εργασιών και το πραγματικό εισόδημα". Υπάρχει "πλούτος πληροφοριών", ανέφερε χαρακτηριστικά, με την άρση του τραπεζικού απορρήτου, το φορολογικό πιστοποιητικό που έχει δρομολογηθεί κλπ.
Το θέμα των νέου τύπου κριτηρίων για την αποκάλυψη των εισοδημάτων τέθηκε στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευαγ. Βενιζέλος με τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξάγεται για το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, για το οποίο, όπως επεσήμανε, στόχος "δεν είναι να είναι ένας ακόμη φορολογικός νόμος, μια νέα διοικητική κωδικοποίηση. Το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα θα είναι ο καθρέφτης που χρειάζεται η πατρίδα για να γνωρίσει τον εαυτό της.
Η τελευταία ευκαιρία να ξαναγνωριστούμε ως οικονομία, ως κοινωνία, ως κράτος".
Προτάσεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες έκλεισε η ηλεκτρονική "πύλη" του υπουργείου Οικονομικών για τη συγκέντρωση των προτάσεων των φορέων και ξεκινά η σύνταξη του προσχεδίου, μέσω φυσικά των αλλεπάλληλων συναντήσεων που θα συνεχιστούν με τους φορείς, που θα αποτελέσει τη βάση του διαλόγου. Το σχετικό σχέδιο νόμου θα πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, ώστε να αποτελέσει σε σύντομο χρονικό διάστημα νόμο του κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου