Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

ΟΑΕΔ: Επίδομα τακτικής επιδότησης για Αναπληρωτές - Ωρομισθίους

Σύμφωνα με τελευταία οδηγία, ο ΟΑΕΔ είναι υποχρεωμένος να κάνει αναζήτηση (ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΑ)  των ενσήμων τού υποβάλλοντος αίτηση για επίδομα ανεργίας και όχι να τα καταθέτει ο ίδιος. Επειδή υπάρχει περίπτωση να μην είναι περασμένα στο σύστημα τα ένσημα των τελευταίων μηνών τότε ο ΟΑΕΔ, για να εγκρίνει την επιδότηση, λαμβάνει υπόψη του τις μισθολογικές καταστάσεις του εργαζομένου και την καταγγελία της σύμβασης εργασίας, καθώς και τις βεβαιώσεις του εργοδότη.
Πέρα από αυτό, το ΙΚΑ δεν θα εκδίδει πλέον αναλυτική κατάσταση ενσήμων. Είναι αναγκασμένος ο ασφαλισμένος να τυπώνει μόνος του την κατάσταση με τα ένσημά του.Για να βλέπει τα ένσημά του χρειάζεται να έχει κάποιο κλειδάριθμο,ανάλογο με αυτό της Εφορίας.Για να τον αποκτήσει πρέπει πρώτα να υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση,να την εκτυπώσει και να την προσκομίσει σε κάποιο υποκατάστημα ΙΚΑ για να του δοθεί βεβαίωση με τους κωδικούς πρόσβασης στην καρτέλα των ενσήμων του.
Σημ. το ΙΚΑ έχει καταγράψει ηλεκτρονικά μόνο τα ένσημα από το 2002 και μετά. Αν για κάποιο λόγο θέλετε να προσμετρηθούν και ένσημα πριν το 2002 πρέπει να προσκομίσετε τα βιβλιάρια ενσήμων για να γίνει καταμέτρηση και να σας χορηγηθεί βεβαίωση.
Μέσα σε 60 ημέρες μετά τη λήξη της σύμβασής σας, και εφόσον έχει εκδοθεί η κάρτα ανεργίας, καταθέτετε τα παρακάτω δικαιολογητικά για να πάρετε επίδομα ανεργίας:
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
1. Έγγραφο Καταγγελίας Σύμβασης Εργασίας ή βεβαίωση Λήξης Σύμβασης Ορισμένου χρόνου.
2. Το έντυπο «Βεβαίωση Εργοδότη» το οποίο συμπληρώνει ο εργοδότης σύμφωνα με τις εγγραφές της ΑΠΔ (Αναλυτική Περιοδική Δήλωση που υποβάλλεται στο ΙΚΑ) του τελευταίου τριμήνου πριν από την καταγγελία της σύμβασης εργασίας. Το έντυπο αυτό θα φέρει πρωτότυπη σφραγίδα και υπογραφή του εργοδότη, χωρίς κάποια επιπλέον σφραγίδα επικύρωσης από το αρμόδιο κατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
3. Οικογενειακό βιβλιάριο Ασθενείας, εφόσον υπάρχουν συντηρούμενα μέλη.
4. Πρόσφατο Εκκαθαριστικό Σημείωμα Εφορίας ή εφόσον δεν υπάρχει, επικυρωμένο αντίγραφο της τελευταίας δήλωσης εισοδήματος.
5. Αστυνομική Ταυτότητα του ασφαλισμένου.
6. Αποδεικτικό διεύθυνσης κατοικίας του ασφαλισμένου (π.χ. λογαριασμός ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ).
7. Λογαριασμό Εθνικής Τραπέζης (ΙΒΑΝ) στον οποίο είναι πρώτος δικαιούχος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου