Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Θα πληρώσουν όλη την εισφορά του 2012 οι συνταξιούχοι του Δημοσίου

Το απόλυτο μπάχαλο με την παρακράτηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης 1%-4% στις συντάξεις που έπαιρναν το 2012 οι συνταξιούχοι του δημοσίου αποκαλύπτεται από τις βεβαιώσεις που τους στέλνει τώρα το υπουργείο Οικονομικών για να συμπληρώσουν τη φετινή τους δήλωση.
Σε άλλες περιπτώσεις το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους παρέλειψε να πράξει αυτό που το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε να κάνουν όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις της χώρας, τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και το ίδιο το δημόσιο στους εν ενεργεία υπαλλήλους του: να παρακρατήσει δηλαδή τμηματικά από τις συντάξεις την ειδική εισφορά αλληλεγγύης (1%-4%) κατά τη διάρκεια του 2012, ώστε στην εκκαθάριση φόρου εισοδήματος που θα γίνει φέτος να μην χρειαστεί να πληρώσουν έως και δύο συντάξεις μαζεμένες σαν πρόσθετο φόρο.

Σε άλλες περιπτώσεις πάλι, στη βεβαίωση αποδοχών δε φαίνεται να έχει γίνει παρακράτηση που όμως οι συνταξιούχοι βλέπουν στα εκκαθαριστικά που ελάμβαναν να γινόταν κατά το 2012!

Είναι δε απορίας άξιο με τι ποσά συντάξεων και ποιες κρατήσεις θα προσυμπληρώνονταν φέτος από το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών -όπως σχεδίαζε αλλά δεν πρόλαβε- οι φορολογικές δηλώσεις Ε1 περίπου 400.000 πολιτικών και στρατιωτικών συνταξιούχων, όταν άλλα δείχνουν τα εκκαθαριστικά τους και άλλα οι βεβαιώσεις για τις συντάξεις της χρονιάς.

Επισήμως το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει πάρει ακόμα θέση, αν και ερωτήθηκε, αλλά στις απορίες των πολιτών οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου απαντούν ότι «η εισφορά αλληλεγγύης δεν αναγράφεται στη βεβαίωση του 2012 γιατί στους συνταξιούχους του δημοσίου άρχισε να παρακρατείται από τον Απρίλιο του 2013  και όχι από πέρυσι. Η εισφορά, η οποία αναγράφεται στο τριμηνιαίο ενημερωτικό σημείωμα που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι, αφορά σε κρατήσεις και όχι εισφορά αλληλεγγύης, βάσει και του Ν.3865/2010».

Με άλλα λόγια, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους μισθωτούς και συνταξιούχους, στις βεβαιώσεις αυτές δεν αναγράφεται ποσό κρατήσεων της έκτακτης εισφοράς. Για ποιο λόγο; Επειδή το 2012 δεν παρακρατήθηκε ο αντίστοιχος φόρος. Το υπουργείο Οικονομικών δηλαδή που επέβαλε σε όλους να προπληρώνουν  την εισφορά για να μην τους έρθει μαζεμένη φέτος στους, δεν φρόντισε να το πράξει και το ίδιο για τους πολιτικούς και στρατιωτικούς συνταξιούχους.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα κληθούν να πληρώσουν τώρα μαζεμένο τον κεφαλικό φόρο και για την κύρια σύνταξη  αλλά και για τις επικουρικές και για τυχόν άλλα εισοδήματα (πχ από ενοίκια) που είχαν και για τα πρόσθετα τεκμήρια που έχει ο καθένας (ΙΧ, ακίνητα κλπ), τα οποία συναθροίζονται όλα μαζί με τον πρόσθετο φόρο που θα προκύψει κατά την εκκαθάριση της φετινής τους δήλωσης!

Για παράδειγμα:  
-Αν κάποιος είχε κύρια σύνταξη 1.500 ευρώ και ετήσιες αποδοχές (μόνο από σύνταξη)  18.800 ευρώ, ο συνταξιούχος θα κληθεί να πληρώσει Ειδική εισφορά αλληλεγγύης 188 ευρώ.

-Αν έπαιρνε και 200 ευρώ σαν επικουρική σύνταξη, οι ετήσιες αποδοχές (μόνο από συντάξεις) φτάνουν τις  21.200 ευρώ και τότε η ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπερδιπλασιάζεται και φτάνει στα  424 ευρώ.

-Αν εισέπραττε και άλλα πχ 6.000 ευρώ το χρόνο από μέρισμα ή ενοίκια κλπ, η εισφορά φτάνει στα 586 ευρώ.

Επιπλέον:

-Για τα εισοδήματα πέραν της κύριας σύνταξης δεν του έχει γίνει παρακράτηση φόρου εισοδήματος και θα πληρώσει έτσι και πρόσθετο φόρο άλλα 2.100 ευρώ (25% βάσει κλίμακας).  Συνολικά με την εκκαθάριση μπορεί να του ζητηθούν να καταβάλει περίπου 2.000-2.700 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται και τα τεκμήρια.

Εφόσον από το υπουργείο Οικονομικών δεν παρακρατήθηκε το 2012 καθόλου από τις συντάξεις του Δημοσίου η εισφορά αλληλεγγύης 1%-4% , οι συνταξιούχοι του Δημοσίου δεν θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 333-334 του πίνακα 8 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (του εντύπου Ε1), που θα του μείωναν το τελικό ποσό πληρωμής στην εφορία για φέτος.

Σημειώνεται ότι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης του ν. 3986/2011 επιβάλλεται σε ετήσια εισοδήματα που το 2012 υπερέβαιναν τις 12.000 ευρώ, με βάση την ακόλουθη κλίμακα συντελεστών:

·1% επί του συνολικού ποσού ετησίου εισοδήματος, εφόσον αυτό υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ και φθάνει μέχρι τις 20.000 ευρώ.

·2% επί του συνολικού ετησίου εισοδήματος, εφόσον αυτό ανέρχεται σε 20.001 έως 50.000 ευρώ.

· 3% επί του συνολικού ετησίου εισοδήματος, εφόσον αυτό ανέρχεται σε 50.001 έως 100.000 ευρώ.

·4% επί του συνολικού ετησίου εισοδήματος, εφόσον αυτό υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου