Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Χαράτσι: Τέλος το αφορολόγητο – Ποιοι θα είναι οι συντελεστές

Το νέο χαράτσι είναι έτοιμο και θα παρουσιαστεί άμεσα στους τρεις αρχηγούς ώστε να εγκριθεί και στη συνέχεια να παρουσιαστεί για οριστική έγκριση από την τρόικα. Ο νέος φόρος ακινήτων όμως περιλαμβάνει ανατροπές με κυριότερη εκείνη του αφορολόγητου που πάει προς κατάργηση ή στην καλύτερη περίπτωση μείωση στο ελάχιστο.

Το οικονομικό επιτελείο έχει έτοιμο το σχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων. Ο χρόνος πιέζει, δεν έχουν μείνει παρά μερικά 24ωρα μέχρι να έρθει η ώρα της κρίσης από την τρόικα.

Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι καταργείται πληρως το αφορολόγητο όριο και οι συντελεστές του φόρου θα κλιμακώνονται από 0,1% έως και 1%.

Εάν τελικά υπάρξει αφορολόγητο αυτό δεν θα είναι πάνω από 20.000 ως 50.000 ευρώ και σε αυτή την περίπτωση η κλιμάκωση των συντελεστών θα ξεκινά από 0,2% και να φθάνει μέχρι και το 1,5% ή ακόμη και το 2% για ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 2 ή 3 εκατ. ευρώ.

Σε όλες τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης ο φόρος το 2014 θα επιβληθεί με βάση το στρέμμα ενώ από το 2015 βάση επιβολής του φόρου θα είναι η αντικειμενική αξία κάθε έκτασης.

Από τον φόρο αυτό πιθανότατα θα εξαιρεθούν μόνο οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις οι οποίες ανήκουν στους κατ΄ επάγγελμα αγρότες.

Το κενό των 300 εκατ. ευρώ που θα δημιουργηθεί από τη φοροαπαλλαγή των καλλιεργήσιμων αγροτικών εκτάσεων σχεδιάζεται να καλυφθεί με την φορολόγηση των αδήλωτων αυθαιρέτων τα οποία οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν τώρα να τα δηλώσουν στο Ε9 και με την υψηλότερη φορολόγηση των υπόλοιπων εκτός σχεδίου εκτάσεων γης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου