Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Μόλις το 3% των επίορκων υπαλλήλων έχει διαγραφεί από τα μητρώα μισθοδοσίας

Μόλις 85 είναι οι υπάλληλοι που έχουν διαγραφεί από τα μητρώα μισθοδοσίας του δημοσίου την ώρα που οι ποινικές και πειθαρχικές υποθέσεις υπαλλήλων που διέπραξαν σοβαρά παραπτώματα φτάνουν τις 2.627, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. 
Από τους παραπάνω 2.627 υπαλλήλους έχουν ήδη ενταχθεί σε αυτοδίκαιη αργία 940 υπάλληλοι, καθώς ελέγχονται για σοβαρά αδικήματα (κακουργήματα, πλημμελήματα για απιστία, πλαστογραφία, υπεξαίρεση, δωροδοκία κλπ και σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα όπως αδικαιολόγητη αποχή, άρνηση εκτέλεσης εργασίας κλπ). 
Την ίδια ώρα πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανακοίνωσαν ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να δοθεί στα κόμματα και στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής, το σχέδιο νόμου για την «Οργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις».
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, αναμένεται να υπάρξουν ορισμένες αλλαγές ή προσαρμογές, που θα προσδιοριστούν τις επόμενες ημέρες και αφορούν κυρίως τις προαγωγές στο δημόσιο, τα κριτήρια της αποτίμησης των προσόντων για τους υπαλλήλους που μετακινούνται σε άλλες διευθύνσεις και για όσους τεθούν σε διαθεσιμότητα, ενώ θα προσδιοριστούν οι διαδικασίες εθελουσίας εξόδου και αναγνώρισης πλασματικών χρόνων, προκειμένου να αποχωρήσουν οικιοθελώς υπάλληλοι.
Επίσης, εντός της εβδομάδας αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση η ρύθμιση για τη συγχώνευση των υπηρεσιών του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης με το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), η οποία θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για την «Οργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης». Με τη συγχώνευση των δύο ελεγκτικών μηχανισμών στο δημόσιο, το υπουργείο θέλει να πετύχει τον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών και την αποτελεσματικότερη πάταξη της διαφθοράς στο δημόσιο.
Στο πεδίο του δραστικού περιορισμού της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης στο δημόσιο η κυβέρνηση και συγκεκριμένα τρία υπουργεία (Δικαιοσύνης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών) προωθούν ρύθμιση με την οποία θα παρέχονται κίνητρα και προστασία στους υπαλλήλους -στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα- που θα αποκαλύπτουν παράνομες δραστηριότητες εντός του χώρου εργασίας τους.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση θα αναλάβει η Αρχή Επιθεώρησης Ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης, όπως αναμένεται να ονομαστεί μετά τη συγχώνευση των υπηρεσιών του ΣΕΕΔΔ και του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ενώ οι υπάλληλοι που θα καταγγέλλουν περιπτώσεις διαφθοράς («υπερασπιστές της υπηρεσίας» ή μάρτυρες δημόσιου συμφέροντος») θα απολαμβάνουν την προστασία έναντι απειλών ή πράξεων εκδίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου