Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

ΕΦΟΡΙΑ : Μαζί µε τις φορολογικές δηλώσεις θα υποβάλλονται και οι αποδείξεις

ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ φορολογίας εισοδήµατος, που υποβάλλονται στις ΔΟΥ ή στέλνονται ταχυδροµικά, θα πρέπει να συνυποβληθούν οι αποδείξεις δαπανών που συγκέντρωσαν οι φορολογούµενοι κατά τη διάρκεια του 2010. Στη διευκρίνιση αυτή προχώρησε το υπουργείο Οικονοµικών ενόψει της έναρξης την ερχόµενη εβδοµάδα των καταληκτικών ηµεροµηνιών για την υποβολή των δηλώσεων από τους µισθωτούς και τους συνταξιούχους. Αντίθετα, σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, οι αποδείξεις θα πρέπει να φυλάσσονται από τους φορολογουµένους µαζί µε τα υπόλοιπα δικαιολογητικά για να προσκοµιστούν στη ΔΟΥ όταν ζητηθούν.

Οπως επισηµαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονοµικών, µετά τη λήξη της προθεσµίας παραλαβής των δηλώσεων θα επιλέγεται µηνιαίως δείγµα δηλώσεων που θα ελέγχονται προκειµένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη των αποδείξεων και η ακριβής δήλωσή τους από τους φορολογούµενους. Για την επιλογή του δείγµατος αυτού θα ληφθεί υπόψη η αναλογία εισοδήµατος και προσκοµιζόµενων αποδείξεων, καθώς και τα ποσά επιστρεφόµενων φόρων.

Σηµειώνεται ότι στο πλαίσιο των µέτρων που ελήφθησαν µε τη φορολογική µεταρρύθµιση οι φορολογούµενοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις ανάλογα µε το ύψος του εισοδήµατός τους για να «χτίζουν» το αφορολόγητο ποσό εισοδήµατος των 12.000 ευρώ. Επίσης δίνεται και η δυνατότητα επιστροφής φόρου, αν ο φορολογούµενος συγκεντρώσει µεγαλύτερο ποσό αποδείξεων από αυτό που απαιτείται για το αφορολόγητο όριο.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου