Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Αναμένεται και στην Ήπειρο...Νέο «κύμα φυγής» δασκάλων και καθηγητών από τα σχολεία

ΠΑΝ. ΛΑΖΟΚΙΤΣΙΟΣ (Πρόεδρος ΕΛΜΕ Ιωαννίνων): Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να φροντίσουν έγκαιρα για τα κενά…


• Μπορεί η φετινή σχολική χρόνια να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμη, όμως όπως όλα δείχνουν, το επόμενο έτος μάλλον θα ξεκινήσει με σοβαρά προβλήματα. Αιτία γι’ αυτό, όχι μόνο οι συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων που θα αναγκάσουν μαθητές να διανύουν καθημερινά μεγάλες αποστάσεις για να κάνουν μάθημα, αλλά και το γεγονός ότι πολλοί εκπαιδευτικοί σχεδιάζουν να αφήσουν οριστικά την τάξη και να βγουν στην σύνταξη!
Το φαινόμενο είναι φυσικά πανελλαδικό, αγγίζει όμως ιδιαίτερα το Νομό Ιωαννίνων και την Ήπειρο γενικότερα, εξαιτίας της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του σχολικού της «χάρτη» και των μεγάλων αλλαγών που έρχονται σ’ αυτόν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δάσκαλοι και καθηγητές που δρομολογούν την συνταξιοδότησή τους για το προσεχές καλοκαίρι στην περιοχή μας ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Αφορμή οι φήμες ότι το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν περικοπές στο «εφάπαξ» και αλλαγές στο καθεστώς της εργασίας τους.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ
Την ανησυχία του για το τι μέλλει γενέσθαι με το συγκεκριμένο θέμα εξέφρασε, μιλώντας χθες στον «Π.Λ.» ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων κ. Παναγιώτης Λαζοκίτσιος, τονίζοντας ότι είναι πάρα πολλοί εκείνοι οι εκπαιδευτική στην περιοχή μας που σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο αποχώρησης από την υπηρεσία τους.
Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και γι’ αυτό η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Ιωαννίνων θα πρέπει από νωρίς να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να μην υπάρξει πρόβλημα εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία μας, τόνισε ο κ. Λαζοκίτσιος. «Δεν πρέπει να παρατηρηθούν τα περσινά φαινόμενα που επίσης έφυγε ένας μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών, υπήρξαν κενά και χάθηκαν χιλιάδες διδακτικές ώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι αν τους επόμενους μήνες συνταξιοδοτηθούν πολλοί εκπαιδευτικοί δεν θα μπορέσουν να αναπληρωθούν εύκολα τα κενά.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΚΥΜΑ ΦΥΓΗΣ
Χιλιάδες είναι οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι ετοιμάζονται να αποχαιρετήσουν το σχολείο μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις συνδικαλιστών. Κάποιοι κάνουν λόγο ακόμα και για 7 με 8.000 καθηγητές και δασκάλους, καθώς εκφράζονται φόβοι για περικοπές στο εφάπαξ και ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα και τις συνθήκες εργασίας. Μάλιστα, το Υπουργείο Παιδείας έχει ήδη ζητήσει από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να αποστείλουν στοιχεία για τον αριθμό των εκπαιδευτικών που προτίθενται να συνταξιοδοτηθούν στο τέλος της σχολικής χρονιάς.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΠΕΡΥΣΙ
Εξάλλου το περασμένο καλοκαίρι είχε σημάνει συναγερμός στο Υπουργείο για τα κενά που δημιουργούνταν στα σχολεία, εξαιτίας του πρωτοφανούς κύματος φυγής χιλιάδων εκπαιδευτικών, οι οποίοι προτίμησαν να βγουν στη σύνταξη από το να συνεχίσουν να εργάζονται! Δεν ήταν λίγοι μάλιστα εκείνοι που επέλεξαν να αποχωρήσουν πρόωρα και με μειωμένες αποδοχές, παρά να μπουν σε περιπέτειες με τις προωθούμενες αλλαγές. Συνολικά, πέρυσι τον Αύγουστο κατατέθηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο 11.466 αιτήσεις συνταξιοδότησης, νούμερα πολύ πιο υψηλά σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το 2009 ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης εκπαιδευτικών ήταν μόλις 4.355 σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ…
Στο μεταξύ, από τα μέσα του μήνα που διανύουμε διεξάγονται συνεδριάσεις των κεντρικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων Εκπαίδευσης με θέμα τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών, σηματοδοτώντας μ’ αυτό τον τρόπο την έναρξη της προετοιμασίας για την επόμενη σχολική χρονιά. Θα ακολουθήσουν στη συνέχεια οι αποσπάσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση με τη λήξη του διδακτικού έτους, στο τέλος του Ιουνίου.


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου