Σάββατο 16 Απριλίου 2011

«Κούρεμα» επιδομάτων και επικουρικών συντάξεων

Στόχος η εξοικονόμηση δαπανών ύψους 16,4 δισ. την περίοδο 2011-15
Του Προκοπη Xατζηνικολαου
Τη μείωση των κοινωνικών επιδομάτων και των επικουρικών συντάξεων, των θέσεων εργασίας στο Δημόσιο και την καθιέρωση part time εργασίας, καθώς και την κατάργηση εφοριών, τελωνείων και αστυνομικών τμημάτων προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο της κυβέρνησης με στόχο την εξοικομόνηση δαπανών ύψους 16,4 δισ. ευρώ την περίοδο 2011 - 2015. Ειδικότερα το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το σκληρό, αλλά και σε αρκετά σημεία αδιευκρίνιστο πρόγραμμα περικοπής δαπανών που προβλέπει:
1. Τον εξορθολογισμό της μισθολογικής δαπάνης μέσω του ενιαίου μισθολογίου κατά δύο δισ. ευρώ. Θα συνεχίσει να ισχύει ο κανόνας 1 προς 5 στις προσλήψεις. Επίσης σχεδιάζεται η μείωση της πλεονάζουσας απασχόλησης στον δημόσιο τομέα, η οποία θα επιτευχθεί μέσω των μετατάξεων, της αυστηρότερης πολιτικής για τους συμβασιούχους και συγκεκριμένα τη μείωσή τους κατά 10% ετησίως και της ακυρώσης κενών θέσεων εργασίας. Το ωράριο των δημοσίων υπαλλήλων θα αυξηθεί και θα φθάσει τις 40 ώρες την εβδομάδα από 37,5 σήμερα, ενώ θα περιοριστούν αισθητά οι υπερωρίες καθώς και οι διάφορες επιτροπές. Επίσης παρέχεται η δυνατότητα για άδεια άνευ αποδοχών για εργασία εκτός Δημοσίου.
2. Τη μείωση των λειτουργικών δαπανών, από την οποία το Δημόσιο υπολογίζει να εξοικονομήσει ποσό ύψους 4,5 δισ. ευρώ.
3. Την κατάργηση φορέων, από την οποία υπολογίζεται να περιοριστούν οι δαπάνες κατά 1,2 δισ. Στο σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνονται οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων, ΑΕΙ/ΤΕΙ, εφοριών και τελωνείων, αστυνομικών τμημάτων, καθώς και πρεσβειών, προξενείων, γραφείων Τύπου κ. λπ.
4. Την αναδιοργάνωση των ΔΕΚΟ, από την οποία θα εξοικονομηθούν 2,3 δισ. Αυτό θα γίνει μέσω της αύξησης των τιμολογίων και της αναδιάρθρωσης ορισμένων ΔΕΚΟ, όπως ΕΡΤ, ΕΑΒ κ. λπ.
5. Τη νέα μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 1,2 δισ. ευρώ. Για μια ακόμη φορά προβλέπεται η μείωση του αριθμού των στρατοπέδων. Στόχος είναι οι αμυτικές δαπάνες να συγκλίνουν προς τον μέσο όρο της Ευρώπης, χωρίς όμως να τεθεί σε κίνδυνο η εθνική άμυνα. Το πρόγραμμα που θα καταρτιστεί θα παραθέτει χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειών που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της έγκρισης του προϋπολογισμού του 2012, καθώς και στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο αμυντικών δαπανών.
6. Το όφελος 1,2 δισ. ευρώ μέσω του εξορθολογισμού δαπανών υγείας με μείωση κόστους ανά περιστατικό, δημιουργία συστήματος κεντρικών προμηθειών και επανατιμολόγηση ιατρικών πράξεων.
7. Τον εξορθολογισμό της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, μέσω του οποίου η εξοικονόμηση για τον προϋπολογισμό θα φθάσει το 1,5 δισ. ευρώ, με την εφαρμογή ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τον καλύτερο έλεγχο φαρμακευτικής δαπάνης ασφαλιστικών Ταμείων και προμηθειών νοσοκομείων.
8. Τέλος, τη μείωση δαπανών ασφαλιστικών Ταμείων και τον εξορθολογισμό κοινωνικής δαπάνης. Το όφελος θα φθάσει τα 2,5 δισ. με παρεμβάσεις όπως:
Μείωση ελλειμμάτων επικουρικών Ταμείων και διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους.
- Εξορθολογισμό κοινωνικών επιδομάτων με εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων. Πιθανόν το κριτήριο θα είναι το όριο της φτώχειας, που εκτιμάται σε 6.200 ευρώ για ατομικό εισόδημα και 13.608 ευρώ για μία 4μελή οικογένεια.
- Ενιαίο φορέα κοινωνικών παροχών.
- Στόχευση προνοιακών επιδομάτων.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 16/4/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου