Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Ερχονται αυξήσεις στις ∆ΕΚΟ, µειώσεις στα κοινωνικά επιδόµατα

Το ΜεσοπρόθεσΜο ΠρόγραΜΜα έχει δίχτυ προστασίας Μόνο για τα χαΜηλά εισοδήΜατα

Νέες περικοπές δαπανών, κοινωνικών παροχών και φοροαπαλλαγών, που θα αγγίξουν λίγο ώς πολύ όλα τα κοινωνικά στρώµατα, µε ένα δίχτυ προστασίας µόνο για τα χαµηλά εισοδήµατα, περιλαµβάνει το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα ∆ηµοσιονοµικής Στρατηγικής, που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Αν και το Πρόγραµµα δεν περιέχει συγκεκριµένα µέτρα αλλά µόνο θεµατικές κατηγορίες, φωτογραφίζει επώδυνες παρεµβάσεις, όπως π.χ. περικοπές επικουρικών συντάξεων, κατάργηση κοινωνικών επιδοµάτων και αυξήσεις τιµολογίων ∆ΕΚΟ.
Οι φοροαπαλλαγές θα χορηγούνται πλέον µόνο γιαεισοδήµατα κάτω των 60-70.000 ευρώ.

Η απουσία συγκεκριµένων µέτρων ερµηνεύθηκε χθες από εκπροσώπους της ελληνικής αγοράς ως έλλειψη αποφασιστικότητας, αλλά η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα συγκεκριµένα µέτραθα κατατεθούν στις 15 Μαΐου, αφού οριστικοποιηθούν.

Ως γνωστόν, έχει προηγηθεί αντιπαράθεση µεταξύτων µελών της κυβέρνησης για το περιεχόµενο των µέτρων, ενώ η τρόικα από την πλευρά της έχει προβάλει ενστάσεις, θεωρώντας µη ρεαλιστικές κάποιες από τις προβλέψεις του Προγράµµατος. Κυρίως αµφισβητεί τη δυνατότητα είσπραξης 3 δισ. ευρώ από την καταπολέµηση της εισφοροδιαφυγής.

Το πρόγραµµα είναι συνολικού ύψους 26 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3 δισ.ευρώ αφορούν το 2011. ∆εν διευκρινίζεται ποια είναι τα µέτρα που θα τεθούν σε εφαρµογή από φέτος, ενώ υπάρχει επίσης ένα ποσό 2 δισ. ευρώ που δεν διευκρινίζεται από πού θα περικοπεί. Συνολικά, από τα 23 δισ. ευρώ της περιόδου 2012-2015 τα 9 υπολογίζεται ότι θα προέλθουν από την πλευρά των εσόδων και τα 14 από την πλευρά των δαπανών.

Τα κυριότερα απότα µέτρα του Προγράµµατος είναι τα εξής: 

  • Καθιερώνεται η δυνατότητα µερικής απασχόλησης στο ∆ηµόσιο και η δυνατότητα άδειας άνευ αποδοχών για εργασία εκτός δηµοσίου.
  • Μειώνεται ο αριθµός των συµβασιούχων τουλάχιστον 10% κατ’ έτος, ενώ διατηρείται ο κανόνας του 1 προς 5 στις προσλήψεις.
  • Μειώνονται οι υπερωρίες, οι αµειβόµενες επιτροπές και οι κενές οργανικές θέσεις και θέσεις ευθύνης. 
  • Καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων, ΑΕΙ, ΤΕΙ, εφοριών, τελωνείων, αστυνοµικών τµηµάτων, πρεσβειών, προξενείων, γραφείων τύπου κ.λπ., αλλά και µειώσεις στρατοπέδων.
  • Νέα σχέδια αναδιάρθρωσης ∆ΕΚΟ (µεταξύ άλλων για ΕΡΤ, ΕΑΒ).
  • Εξορθολογισµός τιµολογίων ∆ΕΚΟ. 
  • Εξορθολογισµός κοινωνικών επιδοµάτων (π.χ. ΕΚΑΣ, επίδοµα ανεργίας κ.ά.) και εισαγωγή εισοδηµατικών κριτηρίων για τη χορήγησή τους. Επίσης, στόχευση προνοιακών επιδοµάτων. 
  • Κατάργηση φορολογικών εκπτώσεων και επαναξιολόγηση των απαλλαγών σε έµµεσους και άµεσους φόρους. Εφαρµογή κοινωνικών κριτηρίων στο ύψος των απαλλαγών και εκπτώσεων. Επανεξέταση των φόρων υπέρ τρίτων.
  • Κοινοί εισπρακτικοί µηχανισµοί στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό σύστηµα. ∆εν διευκρινίζεται ποια είναι τα µέτρα που θα τεθούν σε εφαρµογή από φέτος, ενώ υπάρχει επίσης ένα ποσό 2 δισ. ευρώ που δεν έγινε γνωστό από πού θα περικοπεί




     ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ
    ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: ΤΑ ΝΕΑ, Σάββατο 16 Απριλίου 2011

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου