Από την αιρετή Περιφέρεια στο Υπ. Παιδείας…
Τι τόνισε στην εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Παντ. Κολόκας
• Ένα ηχηρό «όχι» είπε η αιρετή Περιφερειακή Αρχή της Ηπείρου στις καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων που προγραμματίζει το υπουργείο Παιδείας για την περιοχή μας! Μ’ αυτό τον τρόπο συντάσσεται στο πλευρό εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των υπό κατάργηση μονάδων, μαθητών αλλά και πολιτών που ζητούν να επανεξεταστούν πολλές περιπτώσεις, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που εμφανίζουν εκπαιδευτικά ιδρύματα τόσο στο Νομό Ιωαννίνων όσο και στις γειτονικές Περιφερειακές Ενότητες.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
• Στην εισήγησή του κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Παντελής Κολόκας (φωτό) έκανε ιδιαίτερη μνεία στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ηπείρου όπως είναι οι ορεινοί όγκοι, οι δυσκολίες πρόσβασης στα χωριά, η επικινδυνότητα του οδικού δικτύου, η δεινή οικονομική κατάσταση των κατοίκων της υπαίθρου, οι ειδικές επαγγελματικές συνθήκες γονιών αλλά και μαθητών που φοιτούν σε εσπερινά σχολεία. Αυτές οι συνθήκες, όπως υπογράμμισε, σε περίπτωση κατάργησης ή συγχωνεύσεων όλων των προτεινόμενων ολιγοθέσιων σχολείων, ενδέχεται να οδηγήσουν τελικά στον ξεριζωμό των μαθητών από τον τόπο και τον τρόπο της φυσικής τους ανάπτυξης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ορεινές και ακριτικές περιοχές της Ηπείρου.
«Όλα τα σχολικά χρόνια, μέχρι τις πανελλήνιες εξετάσεις, τα παιδιά στο επαρχιακό τους σχολείο, έχουν χαρεί την οικογενειακή ζωή με όλες τις δυσκολίες. Έχουν το ένα το άλλο κοντά και αυτό είναι το ζητούμενο. Το αίσθημα δηλαδή της ασφάλειας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, συμπληρώνοντας με νόημα για την ιδανική διδασκαλία ότι «τέτοια και σε ‘αποστειρωμένο’ περιβάλλον, δεν υπάρχει. Προτιμότερο είναι να αντιμετωπίζουμε με κάποιο σκεπτικισμό τα ανθρώπινα, από το να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε την τέλεια λύση»!
ΕΙΝΑΙ ΚΙΝΗΤΡΟ...
Στην Ήπειρο, συνέχισε ο κ. Κολόκας, υπάρχουν περιοχές με ολιγοθέσια σχολεία που, αν και έχουν λίγους μαθητές, παρόλα αυτά διακατέχονται από ζωντάνια, ενώ οικογένειες παραμένουν εκεί χάρη στις υποδομές που έχουν αναπτυχθεί (μικρές πτηνοτροφικές μονάδες, αγροτουρισμός, μελισσοκομεία, καφενεία, παντοπωλεία). Είναι δεδομένο, τόνισε, ότι η ύπαρξη ενός σχολείου σε αυτές τις περιοχές αποτελεί ένα παραπάνω κίνητρο για την παραμονή τους. Και αναρωτήθηκε αν «με αυτές τις αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, αντί να προχωρούμε μπροστά οπισθοδρομούμε ως προς την πρόοδο». Ο Αντιπεριφερειάρχης χαρακτήρισε ως θεμελιώδες δικαίωμα των γονιών που ζουν σε ακριτικές και ορεινές περιοχές να έχουν όσο πιο κοντά γίνεται το κέντρο εκπαίδευσης των παιδιών τους και σημείωσε ότι το Κράτος οφείλει να μην παραβιάζει το επίσης θεμελιώδες δικαίωμα του πολίτη στην επιλογή του τόπου κατοικίας του. Μάλιστα, αναρωτήθηκε, ιδιαίτερα σήμερα που παρατηρείται η τάση επιστροφής στα χωριά μας, πού θα βρεθεί το σχολείο για τα παιδιά όλων όσων επιστρέφουν. Ο κ. Κολόκας υπογράμμισε ακόμη ότι το μεγάλο ερώτημα που τίθεται στις μέρες μας είναι «αν το κόστος λειτουργίας ενός σχολείου είναι μεγαλύτερο τελικά από το συνολικό κόστος της καθημερινής μεταφοράς τόσων μαθητών, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των κινδύνων που εμπεριέχει στις δύσβατες και παγωμένες περιοχές μας».
ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ...
Κλείνοντας την εισήγησή του, ο Αντιπεριφερειάρχης κατέθεσε προς ψήφιση στο Περιφ/κό Συμβούλιο τις προτάσεις της αιρετής Περιφέρειας σχετικά με τις υπό συζήτηση συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων στην Ήπειρο ανά Περιφερειακή Ενότητα.
Όσον αφορά τα Γιάννινα, η Περιφερειακή Αρχή ζητά να παραμείνει σε λειτουργία το Δημοτικό Σχολείο Μύλων Χρυσοβίτσας, μεταξύ άλλων επειδή δεν έχει φθίνουσα αλλά ανοδική πορεία, ενώ το οδικό δίκτυο είναι επικίνδυνο και οι καιρικές συνθήκες το χειμώνα είναι δυσμενείς στην περιοχή.
Παράλληλα, ζητά να επανεξεταστούν οι συγχωνεύσεις εντός της πόλης των Ιωαννίνων λόγω του ότι δημιουργούνται πολυπληθή σχολεία, καθ’ υπέρβαση της αντιστοιχίας δασκάλου – Μαθητή.
Στον τομέα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης η Περιφέρεια προτείνει να παραμείνει ως έχει το Γυμνάσιο Κεφαλοβρύσου, για κοινωνικούς λόγους, να επανεξεταστεί η απόφαση για τις Λυκειακές τάξεις Δελβινακίου, λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής, να παραμείνουν οι Λυκειακές τάξεις του Γυμνασίου Δερβιζιάνων, το Γυμνάσιο Μηλιωτάδων να παραμείνει πέραν του τρέχοντος σχολικού έτους και να διατηρηθούν επίσης οι Λυκειακές Τάξεις της Χρυσοβίτσας.
Τέλος, όσον αφορά το Γυμνάσιο Τσεπελόβου, προτείνεται να διαβιβαστεί το υπόμνημα της Αντιδημάρχου του Δήμου Ζαγορίου με θετική εισήγηση.
ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ...
• Στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας προτείνεται να μην γίνει καμία συνένωση σε βιώσιμες σχολικές μονάδες και να παραμείνουν το 1ο και 2ο Λύκειο Φιλιππιάδας, το Γυμνάσιο Μεσοποτάμου και όλα τα σχολεία στην πόλη της Πρέβεζας.
• Στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας προτείνεται να επανεξεταστεί το θέμα του Αστροχωρίου, καθώς, όπως τονίζεται, καθίσταται δύσκολη η μετακίνηση των μαθητών εξαιτίας του οδικού δικτύου και των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών.
• Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, τέλος, προτείνεται να μην καταργηθεί το Εσπερινό γυμνάσιο Παραμυθιάς, λόγω του ότι φοιτούν εκεί εργαζόμενοι μαθητές οι οποίοι για προφανείς λόγους, δύσκολα μπορούν να μετακινηθούν μετά την εργασία τους στην Ηγουμενίτσα.
O «ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ»
• Το έργο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ηπείρου, αλλά και το Υπουργείου Παιδείας για το «νέο Σχολείο» υποστήριξε η εισηγήτρια της μείζονος αντιπολίτευσης «ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ» κ. Ρόη Ζηκίδου, η οποία αναφέρθηκε και στο μεγάλο κόστος των μεταφορών, ενώ αντίθετες με τις προτάσεις για συγχωνεύσεις τάχθηκαν οι άλλες παρατάξεις της μειοψηφίας (απουσίαζαν οι σύμβουλοι της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, που είχαν αποχωρήσει νωρίτερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας επειδή δεν υιοθετήθηκε από το Σώμα τα αίτημα για χορήγηση επιδόματος στους εργαζόμενους του «ΚΑΡΙΠΙΔΗ»).
ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ
• Σε επιστολή της προς τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Παντελή Κολόκα, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης κ. Φιλιώ Νόκα – Ζαράχη, ανέφερε ότι μετά την ανοιχτή σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια στις 23 Μαρτίου απέστειλε όλες τις προτάσεις που είχαν κατατεθεί σε αυτή στο Υπουργείο Παιδείας. Παράλληλα έχει υποβάλλει τροποποιητική πρόταση που αφορά: Τη μη συνένωση του Δημοτικού Σχολείων Μύλων Χρυσοβίτσας με το 1ο Δημ. Σχ. Χρυσοβίτσας. Τη μη συνένωση του 1ου και 2ου Γυμνασίου Φιλιππιάδας και του 3ου με το 22ο Δημοτικό Σχολείου Ιωαννίνων. Το Γυμνάσιο Αστροχωρίου να λειτουργήσει ως παράρτημα του Γυμνασίου Άνω Καλεντίνης και να παραμείνει ως έχει το νηπιαγωγείο Κρανούλας. Επίσης παραμένουν – αναφέρει η Π.Δ.- οι λυκειακές τάξεις Χρυσοβίτσας καθώς και τα Γυμνάσια Μηλιωτάδων και Φιλοθέης. Επίσης προτείνει όπως το παράρτημα Ιωαννίνων του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας να λειτουργήσει στην Παραμυθιά.
• Η συνεδρίαση έκλεισε χωρίς να γίνει ψηφοφορία προκειμένου να διευκολυνθούν οι επαφές με το Υπουργείο για βελτίωση των προτάσεών του.
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου