Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Οι 13 αλλαγές της φοροδήλωσης


ΚΑΙ ΤΑ 12 ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 2010

Οι 13 αλλαγές της φοροδήλωσης

Τα «12» συχνότερα λάθη και οι κυριότερες «13» μεταβολές καταγράφονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών για τις φορολογικές δηλώσεις, των οποίων η κατάθεση υποβολής βρίσκεται σε εξέλιξη.
Οι πρώτες δηλώσεις αναμένεται να έχουν εκκαθαριστεί μέχρι τις 29 Απριλίου. Το υπουργείο προς αποφυγήν καθυστερήσεων στην εκκαθάριση των δηλώσεων δίνει οδηγίες προς τους εφοριακούς, ώστε να αποφευχθεί κυρίως η ταλαιπωρία για τους φορολογουμένους.
Σε μεταβολή προεκτυπωμένων στοιχείων (διεύθυνση κατοικίας, οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.) ο εφοριακός στέλνει τη δήλωση στο Μητρώο για αλλαγή των στοιχείων και κατόπιν η βεβαίωση μεταβολής αποστέλλεται ταχυδρομικά στον φορολογούμενο. Για μεταβολές οικογενειακής κατάστασης (απόκτηση παιδιού), απαιτείται προσκόμιση δικαιολογητικών στην εφορία.
Τα παράπονα των πολιτών συγκεντρώνονται από τις εφορίες και αποστέλλονται στην κεντρική διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών, προς αξιοποίηση και βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες ή των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων.
Τα «12» συχνότερα, που ελέγχουν οι εφοριακοί, ώστε να διορθώνονται αμέσως και να μην καθυστερήσει η εκκαθάριση των δηλώσεων είναι: φορολογούμενη γυναίκα με συμπλήρωση στοιχείων συζύγου, δήλωση αποθανόντος χωρίς δηλωμένη σχέση στο Μητρώο, τόκοι από στεγαστικά δάνεια που ελήφθησαν το 2003 και μετά χωρίς να υπάρχει το συνολικό δάνειο, λάθος σχέση μεταξύ αναλογούντος και παρακρατηθέντος φόρου, δαπάνες επισκευής χωρίς να υπάρχει εισόδημα από ακίνητα, διαφορά μεγαλύτερη του 20% μεταξύ παρακρατηθέντος φόρου και ακαθάριστου εισοδήματος ελευθέρων επαγγελματιών, συμπλήρωση στοιχείων κατοικιών χωρίς επιφάνεια, μη διαγραφή ΑΦΜ συζύγου σε δηλώσεις εν διαστάσει συζύγων, στοιχεία εκπροσώπου χωρίς να έχει υποβληθεί δήλωση σχέσης στο Μητρώο, συμπλήρωση ειδικής ένδειξης χωρίς συμπλήρωση ειδικού ενημερωτικού δελτίου, αναγραφή καθαρών κερδών χωρίς συμπλήρωση ακαθαρίστων εσόδων, καθώς και δυσανάγνωστοι χαρακτήρες.
Με την εγκύκλιο καταγράφονται και οι «13» κυριότερες μεταβολές που έγιναν στη φορολογική δήλωση και οι οποίες αφορούν:
1. Υποχρεωτική συμπλήρωση ΑΦΜ συζύγου, καθώς μόνο αν υπάρχει η ένδειξη έγγαμος προσμετράται το ανώτατο όριο δηλούμενων δαπανών 30.000 ευρώ από αποδείξεις και η έκπτωση ασφαλίστρων 2.400 ευρώ.
2. Συμπλήρωση των ενδείξεων «ναι» για υπαλλήλους στο εξωτερικό, διαμένοντες σε οίκο ευγηρίας ή φυλακισμένους, ώστε να μην κοπεί το αφορολόγητο λόγω μη προσκόμισης αποδείξεων για την κάλυψή του.
3. Σημείωση ένδειξης «ναι» αν ο φορολογούμενος ή η σύζυγός του ασκεί ατομική εμπορική επιχείρηση ή είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και κατά το χρόνο έναρξης εργασιών, που έγινε από 1/1/2010 και μετά, δεν έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας.
4. Σημείωση ένδειξης «ναι» για όσους έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις.
5. Σημείωση ένδειξης «ναι» για επιχειρήσεις με μείωση κύκλου εργασιών που πήραν κίνητρα για διατήρηση προσωπικού.
6. Σημείωση ένδειξης «ναι» για όσους έχουν περιουσία (ακίνητα, καταθέσεις κ.λπ.) στο εξωτερικό.
7. Καθαρά κέρδη (κωδικοί 479-480) ατομικής επιχείρησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ισχύος μέχρι 100 KW.
8. Καθαρά κέρδη (κωδικοί 481-482) ατομικής αγροτοτουριστικής επιχείρησης δυναμικότητας μέχρι 10 δωματίων.
9. Ετήσια δαπάνη (κωδικός 769) για ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης, με εξαίρεση τα Εσπερινά Γυμνάσια και Λύκεια, καθώς και τα ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες.
10. Δαπάνη (κωδικός 770) για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό. Δεν υπάρχει επιβάρυνση αντικειμενικής δαπάνης όταν ο φορολογούμενος απασχολεί έναν μόνο οικιακό βοηθό ή όταν ο ίδιος ή πρόσωπο που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει έχει αναπηρία 67% και πάνω από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία ή είναι 65 ετών και απασχολεί ένα νοσοκόμο.
11. Εισόδημα ΟΑΕΔ (κωδικοί 661-662).
12. Τα επαναπατριζόμενα κεφάλαια δηλώνονται στους κωδικούς 783-784 του πίνακα 6. Τα χρήματα αυτά μπορούν να διατεθούν μόνο για την κάλυψη τεκμηρίων.
13. Δαπάνες από αποδείξεις για αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών, ώστε να μη χαθεί το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Κάθε φορολογούμενος προσκομίζει δαπάνες μέχρι 12.000 ευρώ ή 24.000 οι σύζυγοι, και για πρόσθετη έκπτωση φόρου 300 ευρώ μπορεί να προσκομίσει άλλες 3.000 ευρώ αποδείξεις ο καθένας. *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου