Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Κύπρος: Μεταναστεύουν οι έλληνες εκπαιδευτικοί στην Κύπρο - Eλκυστικά πακέτα, ισχυρά κίνητρα


Το ελκυστικό πακέτο που προσφέρει η δημόσια εκπαιδευτική υπηρεσία στην Κύπρο, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη οικονομική κρίση στην Ελλάδα, οδηγεί ολοένα και περισσότερους εκπαιδευτικούς από την Ελλάδα να αναζητήσουν δουλειά στα σχολεία της Κύπρου.
    Μάλιστα, δείχνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας στις κυπριακές αίθουσες διδασκαλίας, αφού τίποτα δεν φαίνεται να τους πτοεί, ούτε οι δυσοίωνες προβλέψεις για τα έτη αναμονής στον κατάλογο, ούτε οι συζητήσεις για αλλαγή του συστήματος.
    Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», 7.128 εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα είναι εγγεγραμμένοι στους σχετικούς πίνακες, δηλαδή 2.135 περισσότεροι σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.
    Με βάση νέα στοιχεία από την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΕΕΥ), για πρώτη φορά φέτος, σχεδόν ένας στους τέσσερις υποψήφιους στους καταλόγους της Μέσης Εκπαίδευσης δεν είναι Κύπριος ή ποσοστό 24,2% (το αντίστοιχο ποσοστό πέρσι ήταν 20%). Προκύπτει επίσης, ότι σε ορισμένες ειδικότητες ο αριθμός των εκπαιδευτικών από την Ελλάδα έχει αυξηθεί πάρα πολύ.
    Για παράδειγμα, στον κατάλογο των Θρησκευτικών, αποτελούν το 51% (πέρσι ήταν 46%), ενώ στον κατάλογο των Φιλολόγων έχουν αγγίξει το 45% σε σύγκριση με 39% που ήταν πριν από ένα χρόνο.
    Σχεδόν ένας στους δύο εκπαιδευτικούς από την Ελλάδα είναι, πλέον, και οι υποψήφιοι καθηγητές της Φυσικής, της Γεωγραφίας και των Ισπανικών. Στο δε πίνακα των Ιταλικών, οι Κύπριοι είναι η μειοψηφία, καθώς το ποσοστό τους δεν ξεπερνά το 29%.
    Αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι και οι 28 πίνακες της Μέσης Εκπαίδευσης έχουν προσελκύσει ενδιαφερόμενους από την Ελλάδα, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.
    Εντυπωσιακή αύξηση έχει παρατηρηθεί και στους καταλόγους της Δημοτικής Εκπαίδευσης. Φέτος, οι εξ Ελλάδος δάσκαλοι αποτελούν το 11% του συνολικού αριθμού του συγκεκριμένου καταλόγου (πέρσι ήταν 6,9%), ενώ οι νηπιαγωγοί από την Ελλάδα ανήλθαν στο εντυπωσιακό ποσοστό του 23% (σε σχέση με 18% που ήταν το 2010). Όσον αφορά στους καταλόγους της Ειδικής Εκπαίδευσης, οι πτυχιούχοι από την Ελλάδα περιορίζονται στους 47, ενώ 200 περίπου έχουν εγγραφεί στους πίνακες της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου