Πρόταση για επιμήκυνση του ωραρίου λειτουργίας «σκοντάφτει» στην αδυναμία στελέχωσης των σχολικών μονάδων
Της Χαράς Καλημέρη
Στην τελική ευθεία μπαίνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας για το «νέο σχολείο». Αύριο ή το αργότερο την Πέμπτη θα ανακοινωθεί η πρόταση για τη νέα δομή του Λυκείου, την ίδια ώρα που «φουντώνει» η συζήτηση για τις αλλαγές σε Δημοτικά και Γυμνάσια.
Ήδη, στην αυριανή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (Π.Ι.) Κλ. Ναυρίδης αναμένεται να προτείνει την ολοήμερη λειτουργία τους, με επιμήκυνση του ωραρίου έως τις 3- 3:30 μ.μ. για το Δημοτικό και έως τις 4 μ.μ. για το Γυμνάσιο. Πάντως, η πρόταση αυτή φαίνεται να «σκοντάφτει» στην αδυναμία στελέχωσης των σχολείων με επιπλέον προσωπικό, λόγω? λιτότητας.
Πρόταση
Η πρόταση προβλέπει:
Η πρόταση προβλέπει:
Στο Δημοτικό, η σχολική μέρα να ξεκινά από τις 8 π.μ. και να λήγει στις 3 μ.μ. με μία ώρα για γεύμα και μικρότερα διαλείμματα ενδιάμεσα των μαθημάτων. Για τις Ε΄ και Στ΄ τάξεις προτείνεται ωράριο έως τις 3:30 μ.μ. Στο Γυμνάσιο, προτείνεται η σχολική μέρα να ξεκινά από τις 8 π.μ. και να λήγει στις 4 μ.μ. με μισή ώρα για γεύμα και διαλείμματα ενδιάμεσα των μαθημάτων.
Οι πρόσθετες διδακτικές ώρες θα αφιερώνονται για τη διδασκαλία ξένων γλωσσών, καθώς και για προσωπική μελέτη και εργασίες για θέματα όπως περιβάλλον, πολιτισμό, νέες τεχνολογίες κ.ά.
Ο συνολικός διδακτικός χρόνος θα κατανέμεται στα ακόλουθα πεδία: Γλώσσα, Ξένες Γλώσσες, Μαθηματικά, Φυσικές Επιστήμες-Περιβάλλον και Τεχνολογία, Σπουδές του Ανθρώπου και της Κοινωνίας, Τέχνες, Σχολική και Κοινωνική Ζωή και Τεχνολογία Πληροφορίας και Επικοινωνιών. Θα είναι δυνατό, εξάλλου, να συνδυάζονται δύο διδακτικές ώρες σε ένα συνεχόμενο δίωρο.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, τα νέα προγράμματα σπουδών θα εφαρμοστούν πειραματικά σε 130 Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια από την επόμενη σχολική χρονιά.
Εξάλλου, από το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία του «Νέου Λυκείου» που θα οδηγήσει σε νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ από το 2013-14. Το «Νέο Λύκειο» θα έχει λιγότερα υποχρεωτικά μαθήματα και περισσότερα επιλογής, ενώ θα εφαρμόζει νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών με την καθιέρωση της «Ερευνητικής Εργασίας» που θα «μετράει» για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.
Νέο λύκειο
Ειδικότερα, οι βασικοί άξονες της νέας δομής Λυκείου είναι οι εξής:
Ειδικότερα, οι βασικοί άξονες της νέας δομής Λυκείου είναι οι εξής:
Α΄ Λυκείου:Θα είναι τάξη γενικής παιδείας και θα λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ Γυμνασίου και Λυκείου. Αρχαία Ελληνικά, Ελληνική Γλώσσα - Λογοτεχνία, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Ιστορία, Θρησκευτικά θα αποτελούν τον κορμό των υποχρεωτικών μαθημάτων, ενώ θα υπάρχουν ομάδες μαθημάτων επιλογής (Ξένες Γλώσσες, Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Δραστηριότητες κ.ά).
Β΄ και Γ΄ Λυκείου:Θα αποτελέσουν τάξεις προοδευτικής εξειδίκευσης. Οι κατευθύνσεις θα είναι αρχικά δύο στη Β΄ Λυκείου, ενώ στη Γ΄ Λυκείου θα εξειδικευθούν σε τρεις που αντιστοιχούν στις βασικές κατηγορίες σχολών: πολυτεχνικές, μαθηματικο-φυσικές και ιατρικές, οικονομικές πολιτικές, κοινωνιολογικές και παιδαγωγικές, νομικές και φιλοσοφικές.
Κινητοποιήσεις από δασκάλους - καθηγητές
Θα πραγματοποιηθεί και πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας
Θα πραγματοποιηθεί και πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας
Με προβλήματα θα λειτουργήσουν αύριο τα δημόσια και ιδιωτικά νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της χώρας λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν εξαγγείλει οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες με επίκεντρο τον «Καλλικράτη», που προβλέπει συνενώσεις 1.933 σχολείων. Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί και πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.
Η ΟΛΜΕ, απαντώντας χθες στο αίτημα της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου να προτείνει τρόπος αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών λόγω καταλήψεων, έκανε λόγο για «υποκριτική αναφορά» και κατηγόρησε την υπουργό για προσπάθεια εκφοβισμού των εκπαιδευτικών ώστε να μην συμμετάσχουν στην αυριανή απεργία.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου