Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Νέο ψαλίδι στις προσλήψεις - Η Ελλάδα σε κρίση

Δηµόσιο: µεγαλώνει σε 1 προς 7 η σχέση νεοεισερχοµένων προς συνταξιούχους

ΡΕΠΟΡΤΆΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ - ΤΑ ΝΕΑ

Με το σταγονόµετρο θα γίνονται στο εξής οι προσλήψεις στο Δηµόσιο, καθώς η κυβέρνηση σκοπεύει να αυστηροποιήσει τον κανόνα του 1 προς 5 (πρόσληψη προς συνταξιοδοτήσεις) και να τον κάνει πιθανότατα 1 προς 7. Πρόκειται για ένα από τα µέτρα που εξετάζεται στο πλαίσιο του µεσοπρόθεσµου προγράµµατος (2012-2015)

και είναι πιθανό να εφαρµοστεί από φέτος, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει τη µαύρη τρύπα του προϋπολογισµού. Οπως είναι γνωστό, ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε προχθές την πρόθεση της κυβέρνησης να πάρει επιπλέον µέτρα 1,7 δισ. ευρώ για φέτος, προκειµένου να καλυφθούν οι αποκλίσεις του προϋπολογισµού. Το κλείσιµο της στρόφιγγας των προσλήψεων θα µπορούσε να εξοικονοµήσει ένα σηµαντικό µέρος αυτού του ποσού. Οπως διευκρίνισε απαντώντας σε σχετική ερώτησή µας ο υφυπουργός Οικονοµικών Φίλιππος Σαχινίδης, «αν χρειαστεί θα το δούµε, δεν µπορώ να το αποκλείσω». Επίσης, ένα άλλο πιθανό µέτρο για τα 1,7 δισ. ευρώ είναι η επίσπευση της εφαρµογής του ενιαίου µισθολογίου, που προγραµµατίζεται κανονικά για την 1/1/2012, αλλά είναι πιθανό να έρθει νωρίτερα, αν το απαιτήσουν οι συνθήκες και αν είναι πρακτικά εφαρµόσιµο κάτι τέτοιο. Από την πλευρά των εσόδων, η κυβέρνηση αποκλείει µέτρα όπως η αύξηση των φορολογικών συντελεστών και µια νέα έκτακτη εισφορά και επενδύει ελπίδες στα προσδο κώµενα οφέλη από την αναδιοργάνωση των εφοριών και την καταπολέµηση της φοροδιαφυγής. Το σχετικό νοµοσχέδιο υπερψηφίστηκε χθες από σύσσωµη την Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΠΑΣΟΚ, έπειτα από ονοµαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει ο ΛΑΟΣ, ενώ την αντίθεσή τους εξέφρασαν οι βουλευτές των κοµµάτων της αντιπολίτευσης. Μεταξύ άλλων στο νοµοσχέδιο περιλαµβάνεται η διάταξη που αφορά την αυστηροποίηση των ποινών για τους φοροφυγάδες.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΆ. Η συζήτηση του νοµοσχεδίου ολοκληρώθηκε χθες τα ξηµερώµατα µε την ψήφιση τροπολογίας µε την οποία προβλέπεται να µη χορηγείται µέσω των ΔΟΥ δηµοτική φορολογική ενηµερότητα σε όσους χρωστούν στους ΟΤΑ.
Υπερψηφίστηκε χθες από σύσσωµη την Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΠΑΣΟΚ το νοµοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή µε αυστηροποίηση των ποινών

Φυλακή για φοροφυγάδες
Οι βασικές ποινές, µε βάση τις διατάξεις του νέου νόµου για τη φοροδιαφυγή, είναι οι εξής:

Για τις ληξιπρόθεσµες οφειλές: φυλάκιση ώς 1 έτος για 5.000

- 10.000 ευρώ, τουλάχιστον 6 µηνών για 10.000 - 50.000 ευρώ, τουλάχιστον 1 έτους για 50.000 - 100.000 ευρώ και τουλάχιστον 3 ετών για πάνω από 150.000 ευρώ.

Για µη απόδοση φόρου (εισοδήµατα): φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους για 15.000 - 150.000 ευρώ και από 5 έως 20 χρόνια για πάνω από 150.000 ευρώ.

Για απόκρυψη ΦΠΆ: φυλάκιση τουλάχιστον 10 ηµερών για ποσά έως 3.000 ευρώ, τουλάχιστον 1 έτους για ποσά 3.000 - 75.000 ευρώ και από 5 έως 20 χρόνια για πάνω από 75.000 ευρώ.

Για εικονικά τιµολόγια: φυλάκιση τουλάχιστον 3 µηνών για ποσά ώς 3.000 ευρώ, τουλάχιστον 1 έτους για 3.000 - 150.000 ευρώ και από 5 έως 20 χρόνια για πάνω από 150.000 ευρώ.


Αποχωρεί το κράτος από το διεθνές αεροδρόµιο των Σπάτων
ΣΤΉΝ Πωλήσή πακέτου µετοχών του στον Διεθνή Αερολιµένα Αθηνών (Σπάτα) σκοπεύει να προχωρήσει το Δηµόσιο, µετά την επέκταση της υφιστάµενης σύµβασης παραχώρησης µε τη Hochtief, όπως προκύπτει από τη χθεσινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων.

Η κυβέρνηση θα εξετάσει επίσης την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, αφού προηγουµένως επεκτείνει τη σύµβασή του µε το Ελληνικό Δηµόσιο κατά µία δεκαετία, ώστε να αυξηθεί η αξία της εταιρείας.

Η Διυπουργική Επιτροπή αποφάσισε χθες την πρόσληψη συµβούλων (BNP Paribas, Εθνική Τράπεζα και Δικηγορική Εταιρεία Μπερνίτσα) για την επέκταση της διάρκειας της σύµβασης του Δηµοσίου µε τη γερµανική εταιρεία στα Σπάτα, αλλά «και για τη διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης της συµµετοχής του Δηµοσίου». Σύµφωνα µε πληροφορίες, στόχος του Δηµοσίου είναι να πουλήσει ένα ποσοστό περίπου 20% και να περιοριστεί σε µειοψηφικό πακέτο.

Στη χθεσινή επιτροπή προσελήφθησαν επίσης σύµβουλοι για την αξιοποίηση της έκτασης του αεροδροµίου του Ελληνικού (Citigroup, Τράπεζα Πειραιώς, ΛΑΜΔΑ Χρηµατοοικονοµικοί σύµβουλοι, Δικηγορική Εταιρεία Ζεµπέρης, Μαρκεζίνης, Λάµπρου και Συνεργάτες, Barcelona Strategical Urban Systems A.E.), καθώς και για τον διαχωρισµό των δραστηριοτήτων του Ταµείου Παρακαταθηκών και Δανείων (Lazard &Co Ltd, Δικηγορική Εταιρεία Καλλιµόπουλος, Λουκόπουλος, Χιωτέλλης). Μετά τον διαχωρισµό θα επιδιωχθεί η ιδιωτικοποίηση του τµήµατος τραπεζικών δραστηριοτήτων του ταµείου.

Συµφωνήθηκε, επίσης, στη χθεσινή συνεδρίασηνα προσληφθούν τις επόµενες εβδοµάδες σύµβουλοι για την επέκταση της σύµβασης του ΟΠΑΠ (την οποία θα ακολουθήσει πιθανώς µια περαιτέρω ιδιωτικοποίησή του), όπως επίσης για τα περιφερειακά αεροδρόµια, τα λιµάνια, τη ΛΑΡΚΟ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα Κρατικά Λαχεία και την υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αερίου, ενώ ώς το τέλος Ιουνίου θα έχουν προσληφθεί όλοι οι σύµβουλοι για τις ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Ακόµη στη χθεσινή επιτροπή αποφασίσθηκε να προωθηθεί νοµοθετικό πλαίσιο για την τουριστική κατοικία και τον χωροταξικό σχεδιασµό, όσον αφορά τα ακίνητα του Δηµοσίου. 


ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου