Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Γιούνκερ: "Το όχι στο δημοψήφισμα οδηγεί σε χρεοκοπία"

Μετά τις δραματικές εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κρούει τον κώδωνα κινδύνου στους Έλληνες πολίτες, παροτρύνοντάς τους να ψηφίσουν "Ναι" στο επικείμενο δημοψήφισμα, ενώ απειλεί με άμεση χρεοκοπία, σε περίπτωση ο ελληνικός λαός αντιδράσει στις δανειακές δεσμεύσεις πρς τους Ευρωπαίους εταίρους.
Έάν οι Έλληνες ψηφίσουν "όχι" στο δημοψήφισμα, δεν μπορώ να αποκλείσω την χρεοκοπία της χώρας", δηλώνει ο επικεφαλής του Eurogroup Ζ. Κ. Γιούνκερ, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL, την ίδια ώρα που και το Bloomberg εξισώνει την απόφαση του Γιώργου  Παπανδρέου να προβεί σε δημοψήφισμα  και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τον ελληνικό λαό σε σημερινό του δημοσίευμα με χρεοκοπία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, "ο Παπανδρέου ρισκάρει με το τέχνασμά του να οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία εάν απορριφθεί από τους ψηφοφόρους, και αυξάνει ήδη τις εντάσεις με τους διαφωνούντες εντός του κόμματός του".
Ο οικονομολόγος της Standard Chartered, Thomas Costerg, δηλώνει ότι "ο Παπανδρέου μπορεί να χάσει στο δημοψήφισμα, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να διεξαχθούν νέες εκλογές. Η υψηλή αβεβαιότητα στην Ελλάδα μπορεί να πολλαπλασιαστεί και να μεταδοθεί και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, ιδιαίτερα στην Ιταλία".
Επίσης, ο Mohamed El-Erian, διευθύνων σύμβουλος της Pimco, τόνισε πως η απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι "σημαντική και επακόλουθη. Εκτός του ότι αποτελεί ένα μεγάλο πολιτικό στοίχημα, βάζει σε δύσκολη θέση την τρόικα, σε ό,τι αφορά στις εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα".
Φόβους για ενδεχόμενη κατάρρευση της ευρωζώνης εκφράζει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης  Fitch, τονίζοντας πως ένα ενδεχόμενο "όχι" των Ελλήνων στο δημοψήφισμα που προβλέπεται να διεξαχθεί τον Ιανουάριο από την ελληνική κυβέρνηση για το ευρωπαϊκό σχέδιο απομείωσης του ελληνικού χρέους θα απειλούσε τη βιωσιμότητα της ευρωζώνης.
Μια απόρριψη της ευρωπαϊκής συμφωνίας που  συνήφθη την περασμένη εβδομάδα "αυξάνει τον κίνδυνο αναγκαστικής  χρεοκοπίας" της Ελλάδας και  μιας "δυνητικής εξόδου" της  χώρας από την ζώνη του ευρώ, με "σοβαρές χρηματοπιστωτικές συνέπειες για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη βιωσιμότητα της ευρωζώνης", διευκρινίζει ο οίκος σε ανακοίνωσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου