Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Πότε θεμελιώνεται το δικαίωμα μετάθεσης των εκπαιδευτικών

Απαιτείται η υπηρέτηση της οργανικής θέσης από 1 έως 3 έτη

Πότε θεμελιώνεται το δικαίωμα μετάθεσης
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, για τη θεμελίωση δικαιώματος μετάθεσης απαιτείται η υπηρέτηση της οργανικής θέσης από ένα έως τρία έτη, ανάλογα με την περίπτωση. Ειδικότερα, για την περίπτωση υπηρέτησης σε οργανική θέση για ένα έτος, απαιτείται η υπηρεσία στην οργανική θέση μέχρι 31 Αυγούστου του έτους κατά το οποίο πραγματοποιούνται οι μεταθέσεις. Για όσους όμως μετατίθενται ύστερα από αίτησή τους ή διορίζονται από το σχολικό έτος 2010-2011, ο απαιτούμενος χρόνος υπηρέτησης για θεμελίωση δικαιώματος μετάθεσης ορίζεται στα 2 έτη για μετατιθέμενους και 3 έτη για διορισθέντες. Επομένως, η περίπτωση αυτή αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς που μέχρι και το σχολικό έτος 2009-10:
  • μετατέθηκαν από περιοχή σε περιοχή ή
  • από σχολείο σε σχολείο της ίδιας περιοχής μετάθεσης (βελτιώσεις) ή
  • που τοποθετήθηκαν οριστικά εντός των ΠΥΣΠΕ, ενώ ήταν στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ και δεν είχαν υπηρετήσει με δική τους ευθύνη την οφειλόμενη οργανική τους θέση.
Οι εκπαιδευτικοί αυτοί θα έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάθεσης μέσα στην τρέχουσα σχολική χρονιά, με την προϋπόθεση όμως ότι θα έχουν υπηρετήσει πραγματικά μέχρι 31-8-2012 την οργανική τους θέση στο σχολείο στο οποίο έχουν μετατεθεί ή έχουν τοποθετηθεί, άλλως δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάθεσης θα έχουν οποτεδήποτε υπηρετήσουν για ένα (1) έτος την οργανική τους θέση.
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ: Όσοι εκπαιδευτικοί τοποθετήθηκαν οριστικά, ενώ ήταν στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ και υπηρέτησαν -το οφειλόμενο ένα έτος- εντός του ΠΥΣΠΕ σε διάφορες σχολικές μονάδες, δεν απαιτείται υπηρέτηση εκ νέου της οργανικής τους θέσης. Αντίθετα, σε περίπτωση βελτίωσης η θεμελίωση δικαιώματος για μετάθεση προϋποθέτει υπηρέτηση της νέας οργανικής.
Προϋπόθεση 2 ετών υπηρέτησης της οργανικής
Οι εκπαιδευτικοί που μετατέθηκαν - τοποθετήθηκαν (με βελτίωση θέσης), ύστερα από αίτησή τους που υποβλήθηκε κατά το σχολικό έτος 2010-2011 και μετά, έχουν δικαίωμα μετάθεσης μετά τη συμπλήρωση διετούς πραγματικής υπηρεσίας στην οργανική τους θέση. Για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, προϋπόθεση για τη μετάθεση εκπαιδευτικών είναι η πραγματική υπηρεσία δύο ετών στην κατεχόμενη οργανική θέση μέχρι την 31η Αυγούστου του έτους κατά το οποίο πραγματοποιούνται οι μεταθέσεις. Η υποχρέωση της διετούς πραγματικής υπηρεσίας αφορά την οργανική θέση στην οποία θα μετατεθούν εκπαιδευτικοί, ύστερα από αίτησή τους, από το σχολικό έτος 2010-2011 και μετά. Εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε ΣΜΕΑΕ, ΚΕΔΔΥ και Διαπολιτισμικά σχολεία επίσης έχουν δικαίωμα μετάθεσης μετά τη συμπλήρωση διετούς πραγματικής υπηρεσίας στην οργανική τους θέση.
Προϋπόθεση 3 ετών υπηρέτησης της οργανικής
Οι εκπαιδευτικοί που διορίστηκαν από το σχολικό έτος 2010-2011 για να θεμελιώσουν δικαίωμα μετάθεσης απαιτείται να υπηρετήσουν την οργανική τους θέση για τρία έτη. Ο χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στη σχολική μονάδα της πρώτης τοποθέτησης μετά τον διορισμό δεν μπορεί να είναι μικρότερος των τριών ετών. Ο τρίτος χρόνος της υπηρεσίας μοριοδοτείται με το διπλάσιο του αριθμού μονάδων μετάθεσης της σχολικής μονάδας όπου υπηρετεί ο νεοδιοριζόμενος.
Διορισμός σε δυσπρόσιτα σχολεία
Επίσης, δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι εκπαιδευτικοί που διορίστηκαν σε δυσπρόσιτα σχολεία μέχρι και το σχολικό έτος 2009-2010 και οι οποίοι θα έχουν συμπληρώσει δύο έτη πραγματικής υπηρεσίας μέχρι τις 31-8-2011. Για όσους διορίζονται από το σχολικό έτος 2010-11 και μετά, έχουν ισχύ οι διατάξεις που αφορούν και τους λοιπούς νεοδιόριστους με υποχρεωτική παραμονή στην περιοχή διορισμού τρία έτη και δεν έχουν δικαίωμα μετάθεσης πριν από τη λήξη της τριετίας. Εκπαιδευτικοί σύζυγοι δικαστικών λειτουργών που έχουν διοριστεί με τον νόμο περί δυσπρόσιτων δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάθεσης πριν να παρέλθει από τον διορισμό τους η προβλεπόμενη διετία ή η τριετία για τους διορισθέντες από το σχολικό έτος 2010-11.
Διευκρινίσεις
Όσον αφορά τη συμπλήρωση του χρόνου θεμελίωσης δικαιώματος μετάθεσης, η εγκύκλιος αναφέρει τις εξής περιπτώσεις:
α) Τον χρόνο υπηρεσίας σε θέσεις προσωρινής τοποθέτησης των νεοδιοριζόμενων και των μετατασσόμενων εκπαιδευτικών, καθώς και τον χρόνο παραμονής των εκπαιδευτικών στη διάθεση της οικείας Διεύθυνσης, για οποιονδήποτε λόγο, εφόσον δεν οφείλεται σε δική τους υπαιτιότητα
β) Τον χρόνο που προσμετράται από 1ης Σεπτεμβρίου για όσους εκπαιδευτικούς διορίζονται και αναλαμβάνουν υπηρεσία τον μήνα Σεπτέμβριο, καθώς και τον χρόνο που προκύπτει από συνυπολογισμό σωρευτικά υπηρεσίας που έχει διανυθεί τμηματικά κατά τη διάρκεια διδακτικού έτους δεν προσμετράται ο χρόνος που προκύπτει από το άθροισμα των καλοκαιρινών διμήνων κατά τα οποία οι αποσπώμενοι εκπαιδευτικοί επανέρχονται στο σχολείο της οργανικής τους θέσης.
Σημειώνεται, πάντως, πως στη συμπλήρωση του χρόνου θεμελίωσης δικαιώματος μετάθεσης δε συνυπολογίζεται:
  • Ο χρόνος των αδειών χωρίς αποδοχές πέραν του ενός μηνός.
  • Ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας με αποδοχές.
Ειδικές ρυθμίσεις ως προς τον χρόνο υπηρέτησης για θεμελίωση δικαιώματος μετάθεσης:
Απαιτείται χρόνος υπηρέτησης της οργανικής θέσης στις εξής παρακάτω περιπτώσεις:
α) Αμοιβαίες μεταθέσεις: Εκπαιδευτικοί που έχουν μετατεθεί αμοιβαία, προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάθεσης για τις τρέχουσες μεταθέσεις απαιτείται να υπηρετήσουν υποχρεωτικά για ένα έτος και για όσους μετατέθηκαν από το έτος 2011-2012 και μετά για δύο έτη. Μετά την παρέλευση τριών ετών έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάθεσης σε σχολεία της περιοχής μετάθεσης από την οποία προήλθαν.
β) Μεταθέσεις σε πειραματικά σχολεία: Εκπαιδευτικός που υπηρετεί σε πειραματικό σχολείο μη ενταγμένο σε ΑΕΙ έχει δικαίωμα να ζητήσει μετάθεση σε οποιαδήποτε σχολική μονάδα της ίδιας ή άλλης περιοχής μετάθεσης μετά τη συμπλήρωση διετούς πραγματικής υπηρεσίας, ενώ, εάν υπηρετεί σε πειραματικό σχολείο ενταγμένο στα ΑΕΙ, έχει δικαίωμα να ζητήσει μετάθεση μετά τη συμπλήρωση τριετούς πραγματικής υπηρεσίας.
ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ - ΕΘΝΟΣ, 21/11/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου